-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva džiūgauja: būsimas JAV valstybės sekretorius Kremliui yra gražesnio rytojaus viltis

Rusijos aukščiausi pareigūnai džiaugiasi, kad išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas valstybės sekretoriumi pasirinko Rexą Tillersoną, rašo WSJ.
 Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas 2011 m.
Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas 2011 m. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nugalės pragmatiškumas?

„Exxon Mobil“ vadovas Rexas Tillersonas savo reputacijai pamatą paklojo įvairiais susitarimais su Rusija. Jis priešinosi sankcijoms nuo pat Krymo aneksijos 2014 metais ir rėmė antivyriausybinį maištą Rytų Ukrainoje.

Rusijos politologas Fiodoras Lukjanovas mano, kad R.Tillersono paskyrimas leidžia nujausti JAV užsienio politikos pokytį. Užsienio politikoje vyraus pragmatiški JAV interesai, o ne idealistiška politika, nukreipta žmogaus teisių ir demokratijos link.

D.Trumpas taip pat jau išreiškė savo palankumą V.Putinui. Tiesa, kol kas JAV ir Europos Sąjungos sankcijos Rusijai lieka galioti. ES mano, kad Rusija nesilaiko Minsko susitarimų su Ukraina, ir todėl sankcijos buvo pratęstos.

Kremlius siekė daryti įtaką Vakarams per dvišalius susitikimus. Panašu, kad Maskvos pastangos pradėjo duoti vaisių kiek anksčiau šiemet „Brexit“ kontekste, tačiau Rusijos parama Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimui ir situacija Alepe tik sukėlė Europos Sąjungos valstybių įsiūtį.

Rusijoje gerai pažįstamas

Tuo metu R.Tillersono pasirinkimas Rusijai teikia naujų vilčių. F.Lukjanovo teigimu, jis jau yra žinomas žmogus, todėl nei V.Putiniui, nei kam kitam nereikia daug laiko jo nuostatoms išsiaiškinti.

Rusijos pareigūnai R.Tillersoną apibūdina kaip sofistikuotą vadybininką, kuris žino, kaip tvarkytis su Rusija. Tokią jo reputaciją tik patvirtino „Exxon“ siekis ieškoti naftos Rusijos Sachalino saloje. Sandoriui pasiekti prireikė derėtis su V.Putinu.

Jo patirtis privačiajame sektoriuje Kremliuje yra vertinama. 2011 metais jam pavyko pasiekti susitarimą su Rusijos „Rosneft“ dėl naftos paieškos Arktyje. Investuotojai tai laiko R.Tillersono supratimu, kaip dirbti su valstybės valdoma kompanija.

Vienas neįvardijamas šaltinis R.Tillersoną pavadino labai drąsiu asmeniu. Jis nėra tik biurokratas, kuris supranta valdžios politiką, bet yra privataus sektoriaus profesionalas.

„Dovana Rusijos žmonėms“

Sergejus Markovas, prokremliškas politikos komentatorius, sakė, kad D.Trumpo pasirinkimas rodo jo norą atsiskirti nuo dabartinės JAV užsienio politikos. R.Tillersono paskyrimas, jo teigimu, bus tarsi „Kalėdų dovana Rusijos žmonėms nuo amerikiečių“.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas

Williamas Jacksonas iš „Capital Economics“ mano, kad R.Tillersono paskyrimas padidina galimybę, kad bus atšauktos JAV sankcijos Rusijai. Tai padėtų Rusijos ekonomikai, tačiau jai visgi svarbesnis veiksnys bus naftos kainų judėjimas.

R.Tillersono paskyrimas padidina galimybę, kad bus atšauktos JAV sankcijos Rusijai.

Visgi galimas JAV ir Rusijos santykių atšilimas nereiškia, kad Europos Sąjungos požiūris sankcijų klausimu pasikeis. Tai praėjusią savaitę pabrėžė Ispanijos premjeras Mariano Rajoy'us, teigdamas, kad „Europa turi savo pozicijas, kurios nebūtinai turi sutapti su Amerikos“.

R.Tillersonas, gerai išmanantis energetikos sritį, gali tapti moderatoriumi tarp Europos ir Rusijos, teigia energetikos ekonomikos specialistas iš Ispanijos Raúlis Bajo-Buenestado. „Jeigu bus konfliktas tarp Europos Sąjungos ir Rusijos, mes turėtume trečiąją šalį – šiuo atveju, R.Tillersoną, kuris gerai pažįsta rusus, ir kuris visiškai nesuinteresuotas Europą matyti silpnoje pozicijoje, nes ji yra svarbus JAV prekybos sąjungininkas“, – teigia specialistas.​

Maskvos ir Vašingtono santykiai yra vis dar labai įtempti. JAV žvalgybos bendruomenė apkaltino Rusijos valdžią siekiant įsikišti į JAV prezidento rinkimus. Kremlius, žinoma, tikina, kad tokie kaltinimai yra nepagrįsti.

Rusai taip pat šiaušiasi prieš JAV pamokas apie žmogaus teises, esą Vašingtonas tik naudojasi demokratijos retorika, kad užmaskuotų politiką, kurios tikslas yra nuversti V.Putiną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„ExxonMobil“ generalinis direktorius Rexas Tillersonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„ExxonMobil“ generalinis direktorius Rexas Tillersonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius