-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva: pilnoje OPCW ataskaitoje nėra Rusijos kaltės dėl Skripalių apnuodijimo įrodymų

Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ataskaitos apie incidentą Solsberyje pilnoje versijoje nėra įrodymų, pagrindžiančių Londono pareiškimus, kad Rusija prisidėjo prie buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo vienokia ar kitokia medžiaga, penktadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas. 
2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis
2004 metais sulaikomas Sergejus Skripalis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vakar vakare gavome ataskaitą – pilną jos versiją, o ne tuos pranešimus spaudai, kurie vakar pateko į žiniasklaidą. Nuodugniai ją nagrinėjame, tai gana platus dokumentas. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad visuomenės informavimo priemonėse – ne tik Didžiojoje Britanijoje ir kitose Vakarų šalyse, bet ir pas mus, Rusijoje, jau konstatuojama, kad dokumente esama įrodymų, patvirtinančių britų išvadą dėl tariamo Sergejaus ir Julijos Skripalių apnuodijimo chemine medžiaga „Novičiok“ (Naujokas)“, – naujienų agentūrai Interfax“ sakė S.Riabkovas.

„Šiuo atveju – ir tai yra tiesiog neatšaukiamas Rusijos reikalavimas – remtis šiais faktais: pirmiausia, mes niekada negaminome ir nekaupėme ir nebuvo priėmę į ginkluotę kovinės cheminės medžiagos, kurią anglai ir jų sąjungininkai kažkokiais savo sumetimais pavadino „Novičiok“. Antra, ataskaitoje, apie kurią dabar kalbame – pabrėžiu, pilną jos versiją – nesama įrodymų, patvirtinančių Britanijos valdžios versiją, kad Rusija kažkokiu būdu prisidėjo prie Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo vienokia ar kitokia nuodingąja medžiaga“, – pabrėžė viceministras.

„Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos ekspertai, kaip aiškėja iš ataskaitos, tik nustatė cheminę medžiagos sudėtį, nustatė jos cheminę formulę. Ši medžiaga nėra į Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos sąrašą įtrauktas chemikalas, t.y. šios medžiagos nėra tos Konvencijos prieduose apie chemikalus, ji neįtraukta į tuose priedus. Taigi, medžiagos cheminės formulės nustatymas, ją sugebėjo padaryti OPCW ekspertai, nesuteikia jokio pagrindo kalbėti apie šį chemikalą kaip apie pagamintą Rusijoje“, – kalbėjo aukštas rusų diplomatas.

„Iš ataskaitos taip pat neaišku, kokiu būdu ši cheminė medžiaga atsirado Britanijoje. Siekiant nustatyti, kas iš tiesų nutiko Solsberyje, reikalingas visavertis, objektyvus tarptautinis tyrimas, būtinai dalyvaujant rusų specialistams“, – sakė S.Riabkovas.

Jis pažymėjo, kad Rusija vis dar nagrinėja OPCW ataskaitą.

„Vėliau galime pateikti papildomų vertinimų ir samprotavimų. Šiai dienai turime tokias išvadas ir nuomones, prie kurių priėjome po preliminaraus vertinimo“, – pridūrė viceministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius