-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 10 /18:46

Tūkstančiai rusų protestavo prieš interneto izoliaciją“

Tūkstančiai žmonių sekmadienį Rusijoje protestavo prieš interneto apribojimus, kurie, pasak kritikų, galiausiai lems cenzūrą ir izoliuos šalį nuo pasaulio.
Protestuotojai Maskvoje
Protestuotojai Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Masinis mitingas Maskvoje ir mažesnės demonstracijos kituose miestuose buvo organizuoti žemutiniams parlamento Rūmams nubalsavus už teisės aktą, numatantį, kad Rusijos interneto duomenų srautas nebebūtų nukreipiamas per užsienio serverius, siekiant užtikrinti didesnį kibernetinį saugumą.

Kai kurie baiminasi, kad tokiu būdu bus sukurta „totalinė cenzūra“ ir kad šalis bus izoliuota nuo pasaulio kaip Šiaurės Korėja, ir peikia šį sprendimą kaip naujausias prezidento Vladimiro Putino vyriausybės pastangas valdyti virtualiąją erdvę.

„Esame čia, nes anonimiškumas Rusijoje yra likviduojamas“, – sakė 23-ių studentas Nikita Ušakovas.

„Valdžia priima įstatymus, kurie leidžia jiems kišti žmones į kalėjimus be jokios priežasties, blokuoti interneto išteklius, blokuoti prieigą prie informacijos“, – pridūrė jis.

Anot aktyvistų, daugiau nei 15 tūkst. žmonių atvyko paklausyti interneto ir žiniasklaidos laisvės šalininkų bei muzikantų, pastaraisiais metais besiskundžiusių Vyriausybės spaudimu.

„Vyriausybė kovoja su laisve, įskaitant interneto laisvę“, – teigė laisvo interneto aktyvistas iš Sibiro Sergejus Boiko.

„Galiu jums tai sakyti kaip žmogus, mėnesį praleidęs kalėjime dėl žinutės tviteryje“, – tvirtino jis.

„Tam, kad vogtum ir žudytum, reikia tamsos, visais kitais atvejais tau reikalinga šviesa. Šiandien šviesa yra internetas“, – kalbėjo protestavęs 61-ių inžinierius Viktoras Tinovitskis.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas matė, kaip pareigūnai netoli įėjimo į renginio Maskvoje vietą ištempė vieną vyrą, laikydami jį už rankų ir kojų.

Žmogaus teisių organizacija „OVD-Info“ pranešė, kad iš viso mitinge buvo sulaikyti 29 žmonės, įskaitant vieną žurnalistą.

Praėjusią savaitę žmones į mitingą kvietė populiari šifruoto susirašinėjimo programėlė „Telegram“. Rusijos pareigūnai vis dar nesėkmingai siekia ją blokuoti.

Rusų kalba parašytame jos pranešime teigiama, kad interneto centralizavimo įstatymu siekiama „atskirti Rusiją nuo likusio pasaulio“.

Šis įstatymas dar nėra iki galo priimtas.

Interneto laisvės grupė „Roskomsvoboda“ inicijavo peticiją, raginančią Rusijos žmones paraginti įstatymų leidėjus atmesti šį teisės aktą, nes „priešingu atveju greitai gyvensime Orwello (Orvelo) antiutopijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius