Maskvoje vyksta Pergalės paradas

Maskvoje sekmadienį prasidėjo Pergalės dienos paradas minint 76-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines.
Pergalės dienos paradas Maskvoje
Pergalės dienos paradas Maskvoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Parade dalyvauja daugiau nei 12 tūkst. žmonių ir daugiau nei 190 istorinės, šiuolaikinės ir perspektyvios karinės technikos vienetų, taip pat 76 lėktuvai ir sraigtasparniai, kurie žymi 76 metus nuo 1945 metų gegužės 9-osios.

Išvakarėse pasirodė pranešimų, kad lietus gali sutrikdyti lėktuvų pasirodymą parade. Nors sekmadienio rytas Rusijos sostinėje, taip pat ir aerodromuose, iš kurių išskrido lėktuvai, buvo apsiniaukęs, tačiau nelijo. Aviacinės technikos pakilimo skirsti į Maskvą kadrai buvo parodyti Rusijos televizijos eteryje.

Kremliaus laikrodžiams mušant, 10 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku prasidėjo paradas, kurį priima Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Paradui vadovauja Sausumos pajėgų vadas Olegas Saliukovas. Iš viso Raudonojoje aikštėje žygiuos 37 paradiniai junginiai – iš viso 12 018 žmonių.

Mechanizuotoje parado kolonoje bus 191 karinės technikos vienetas, įskaitant tankus T-14 „Armata“ ir T90M „ Proveržis“ bei šarvuočius „Taifun“. Parado naujove tapo mašina „Taifun-PVO“.

Kalbant apie raketinę ginkluotę ir artileriją, parado metu bus galima pamatyti raketų komplektus „Iskander-M“, reaktyvines salvinės ugnies sistemas „Tornado-S“, savaeiges haubicas MSTA-S ir artilerijos kompleksą „Koalicija-S“.

Per aviacinę parado dalį bus pademonstruotas naujas elementas: naikintuvai Su-35S palydės strateginį raketnešį Tu-160.

Aviacinės technikos praskridimą pirmą kartą pradės trys sunkūs transporteriai Mi-26, po kurių seks transportinių-kovinių sraigtasparnių Mi-8 ekipažai, atakos sraigtasparniai Mi-35, Ka-52 ir pilotažo grupė „Berkutai“ su Mi-28N.

Aviacijos priemonių pasirodymą užbaigs perėmimo lėktuvai MiG-31K. Skrydžiai bus vykdomi 180-550 metrų aukštyje 200-550 km per valandą greičiu.

Parade taip pat iš viso dalyvauja 40 karinių orkestrų kolektyvų – iš viso 900 žmonių.

Skelbiama, kad parade dalyvavę kariai savanoriškai skiepijosi nuo koronaviruso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius