Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos studentai protestuoja prieš futbolo sirgaliams skirtos zonos vietą

Pasaulio futbolo čempionato sirgalių zonos statyba prie vieno garsiausių Maskvos universitetų išprovokavo retą protestą, studentams nerimaujant, kad tūkstančiai įsilinksminusių futbolo aistruolių sunaikins vieną iš nedaugelio žaliųjų zonų sostinėje.
Pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje
Pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis ginčas supriešino Maskvos valstybinio universiteto studentus su neseniai perrinktu šalies vadovu Vladimiru Putinu, kurio administracija blogai toleruoja nuomonių skirtumus ir daro viską, kad mėnesį truksianti futbolo šventė praeitų be jokių nesklandumų.

Numatytoje sirgalių zonoje vyks koncertai ir renginiai, į kuriuos turėtų susirinkti iki 25 tūkst. sirgalių. Be to, joje stovės milžiniškas ekranas tiems, kurie neturės bilietų stebėti rungtynes stadionuose.

Ši zona statoma parke, esančiame netoli Lužnikų stadiono, kuriame birželio 14 ir liepos 15 dieną vyks pirmosios ir paskutinės čempionato rungtynės. Ji atsiras Maskvos valstybinio universiteto pagrindinių rūmų – vieno iš septynių Stalino laikų Maskvos dangoraižių – kaimynystėje.

Dauguma iš per 6 tūkst. universiteto studentų ir darbuotojų nesižavi sirgaliams valdžios parinkta vieta.

„Mes pradėjome protestuoti, nes pernai mums pasakė, kad dėl sirgalių zonos bus sutrumpintas pavasario semestras“, – sakė 26 metų doktorantė Marija Šekošchina.

Pasak jos, saugumo tarnybos reikalauja per Pasaulio futbolo čempionatą uždaryti universiteto laboratorijas, nes jose naudojamos radioaktyvios medžiagos.

Studentė: „Taip pat kyla pavojus, jog studentai bus iškelti iš savo bendrabučių, kad užleistų vietą nacionalinei gvardijai, kaip atsitiko kituose Pasaulio futbolo čempionato miestuose.“

„Taip pat kyla pavojus, jog studentai bus iškelti iš savo bendrabučių, kad užleistų vietą nacionalinei gvardijai, kaip atsitiko kituose Pasaulio futbolo čempionato miestuose“, – pridūrė studentė.

Pasipriešinimo valymas

Anksčiau šiais metais protestuojantiems studentams pavyko iškovoti vieną pergalę, kai Maskvos valdžia juos patikino, kad to nebus, ir perkėlė sirgalių zoną 300 metrų toliau nuo universiteto.

Tačiau M.Šekošchina sako, kad universitetas ir miesto pareigūnai netesi savo pažadų ir imasi „absurdiškų“ priemonių studentų protestui sustabdyti.

Kai gegužės 22 dieną protestą surengė daugiau nei 200 studentų, unversitetas „spontaniškai dislokavo“ dešimtis valytojų, kad sužlugdytų šį renginį.

„Ten dar buvo daug FSB (buvusio KGB) pareigūnų“, – pasakojo M.Šekošchina.

„Mes jau pradedame juos atpažinti“, – nusijuokė ji.

Tą dieną buvo suimti du studentai, tačiau netrukus jie buvo paleisti.

Kai neseniai ant vieno lankytojams skirto ženklo kažkas dažais išpurškė užrašą „Sirgalių zonai – NE“, policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą, nors tokius nusižengimus reikėtų bausti administracine tvarka.

Pasak jų, padaryta žala viršija 65 tūkst. rublių (900 eurų).

Tada buvo suimti trys studentai. Remiantis pranešimais socialiniuose tinkluose, vieną jų pareigūnai išvedė iš egzamino. Vėliau visi trys buvo paleisti.

Universiteto administracija socialiniuose tinkluose prašo studentų nedalyvauti protesto akcijoje.

Saugomos gamtos teritorija

Studentai taip pat nerimauja, kad sirgaliai nuniokos universiteto saugomą istorinį parką Žvirblių kalvose.

„Mes nesakome, kad visi futbolo sirgaliai yra laukiniai, bet manome, kad suleisti 25 tūkst. žmonių į saugomos gamtos teritoriją nėra gera mintis“, – sakė 19 metų studentė Jekaterina Palmina, prisisegusi ženklelį su užrašu „Sustabdykite sirgalių zoną“.

VIDEO: „Vieni vartai“: pasaulio čempionato favoritai, šeimininkė Rusija ir mafijos įspėjimas atvykstantiems

Ji parodė į aikšteles, kuriose buvo iškirsti medžiai ir išardyti istoriniai granitu kloti takai.

Studentų protestą palaiko vietos žalieji ir eiliniai maskviečiai. V.Putinui skirtą peticiją, kurioje reikalaujama iškelti sirgalių zoną į kitą vietą, jau pasirašė 14 tūkst. žmonių.

Universiteto Biologijos fakultetas maskviečiams organizuoja ekskursijas, kuriose jie gali įvertinti parkui padarytą žalą.

„Maskviečiams Žvirblių kalvos – kaip Bulonės miškas paryžiečiams“, – sakė vienas aktyvistų Pavelas Gnilorybovas.

„Darbai statant sirgalių zoną buvo skubinami, nors Maskvoje yra keletas kitų vietų, kurios tam geriau tiktų“, – pridūrė jis.

Likus mėnesiui iki čempionato pradžios dvi Maskvos vietos municipalinės tarybos paragino skubiai perkelti futbolo aistruolių zoną.

VIDEO: Į pasaulio čempionatą atvykusiems futbolo aistruoliams siūloma nakvynė kapsulėje

Pasak opozicijoje esančios deputatės Jelenos Rusakovos, sirgalių zona yra „visiškai neteisėta“, nes ji statoma dviejose saugomose teritorijose: universiteto parke ir miesto miške.

„Valdžia ignoruoja jų statusą, – kalbėjo J.Rusakova. – FIFA sako, kad Pasaulio futbolo čempionatas neturi daryti žalos jį rengiančios šalies gamtai. Būtent tai čia ir vyksta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius