Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medicina Rusijos kalėjimuose: itin trūksta gydytojų, tuberkuliozė – kaip spaudimo priemonė

Kalinamam Rusijos opozicionieriui Aleksejui Navalnui skundžiantis blogėjančia sveikata ir nesuteikiama medicinine pagalba, ekspertai tikina: šalies įkalinimo įstaigose dėl itin mažų atlyginimų trūksta gydytojų ir resursų, kad susirgusieji būtų pervežti į ligonines.
Kolonija, kurioje kalinamas Aleksejus Navalnas
Kolonija, kurioje kalinamas Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Navalno advokatė Olga Michailova trečiadienį pranešė, kad opozicionierių kankina stiprūs nugaros skausmai, jis nebejaučia kojų, ima nebejausti rankų. Esą gydytojai nustatė jam dvigubą išvaržą.

Anksčiau A.Navalnas skelbė, kad trys asmenys iš jo kalėjimo kameros hospitalizuoti įtariant turberkuliozę.

Pasak opozicionierius, jam nesuteikia medicininė pagalba, jis tęs bado streiką tol, kol bus leista jį apžiūrėti gydytojui, kuriuo jis pasitiki.

VIDEO: A.Navalno šalininkai sulaikyti prie pataisos kolonijos dėl viešosios tvarkos pažeidimų

Asmik Novikova, fondo „Visuomeninis verdiktas“ tyrimų programos vadovė kanalui „Current Time“ sakė, kad skirtingose kolonijose ir skirtinguose regionuose medicinos ir tuberkuliozės situacija gali būti skirtinga.

A.Novikova sakė atlikusi ekspertinius interviu su chirurgais, kurie operavo lengva tuberkuliozės forma sergančius pacientus.

„Tai buvo labai aukštos kvalifikacijos specialistai. Jie – puikūs chirurgai, pirmiausia todėl, kad gydė daug sergančių kalinių, jie išmano ligą.

Dešimtajame dešimtmetyje kolonijose siautė baisi epidemija, išplito keliems vaistams atsparus tuberkuliozės variantas. Vadinasi, gydyti ligą buvo praktiškai neįmanoma. Reikia pasakyti, kad tada kalėjimų vadovybė vienu ar kitu būdu su tuo susitvarkė ir situacija buvo sukontroliuota“, – sakė ji.

Pasak A.Novikovos, dažnai kolonijose yra tik felčeris ir neegzistuoja joks protokolas, nurodantis, kada iškviečiamas reikalingas specialistas.

„Tai, žinoma, yra rimta problema“, – pridūrė ji.

Kremlius atkirto A.Navalno šalininkams: „Apie ypatingas sąlygas A.Navalnui negali būti jokios kalbos.”
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
kremliuss

A.Novikova sakė nežinanti, kokia situacija yra kolonijoje, kurioje kalinamas A.Navalnas. Tačiau esą galima suprasti, kad jam neteikiama medicininė pagalba.

Buvęs Žemutinio Naugardo srities Visuomeninės stebėjimo komisijos narys, Komiteto prieš kankinimus ekspertas Sergejus Šuminas „Radio Svoboda“ sakė esąs užtikrintas, kad artimiausiu metu kalėjimų medicinos situacija kardinaliai nesikeis.

Pasak jo, jau kelis metus Federalinėje kalėjimų sistemoje trūksta medicininio personalo. Tai esą pirmiausia susiję su žemais atlyginimais – gydytojai kalėjime su visais priedais uždirba apie 10 tūkst. rublių (109 eurų) per mėnesį. Pasak S.Šumino, ši problema niekaip nesprendžiama.

Tam, kad ne kalėjimo gydytojas apžiūrėtų A.Navalną, reikia, kad jis pateiktų prašymą raštu, o kolonijos vadovas duotų tam leidimą.

„Mano praktikoje buvo atvejų, kai ne kalėjimo gydytojus – chirurgus, neurochirurgus – leisdavo į kolonijas, problemos su tuo nebuvo. Tačiau Navalno atveju nesu dėl to tikras“, – teigė jis „Radio Svoboda“.

Kalėjimo medicinos problemos – ne tik gydytojų trūkumas. Kyla sunkumų kalinius perkeliant gydytis į ligonines: trūksta palydos, transporto, eilės – ilgos, sakė S.Šuminas.

Ekspertas tikino matęs situacijų, kai duodama rekomendacija pervežti kalinį į ligoninę, kad jam būtų suteikta skubi medicinos pagalba, tačiau tų rekomendacijų nesilaikoma.

„Be to, mano praktikoje buvo daug skundų iš kalinių, kuriuos į kameras pasodino su sergančiais tuberkulioze. Jie mano, kad taip elgiamasi norint daryti jiems spaudimą. Taip ir medicininės pagalbos nesuteikimas gali būti mechanizmas daryti spaudimą kaliniui. Man sunku tiksliai pasakyti, kaip yra Aleksejaus Navalno atveju“, – sakė jis.

VIDEO: A.Navalnas perkeltas į kolonijos ligoninės palatą – prie kalėjimo sienų protestuoja medikai

Olegas Dubrovkinas, 24 metus praleidęs įkalinimo įstaigose, ten susirgo židinine tuberkulioze

„Paskutiniuosius 15 įkalinimo metų praleidau kalėjimo ligoninėse. Nesakau, kad ten prašmatniai gydo, tačiau ten yra visi vaistai, kurie laisvėje brangiai kainuoja. Ne kiekvienas žmogus laisvėje gali juos įpirkti, o ten tau juos duoda nemokamai.

Ir nuo tuberkuliozės, ir nuo kitų ligų, ir nuo ko tik nori – vaistų ten užtenka, pačių įvairiausių ir ultramodernių. Bet juos duoda nebūtinai visiems“, – O.Dubrovkinas sakė „Radio Svoboda“.

A.Navalnas atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo pataisos kolonijoje, esančioje už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos.

Sausį vos sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po bandymo pernai vasarą jį nunuodyti, opozicionierius buvo suimtas ir netrukus nuteistas už tai, kad pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas.

Vakarų ekspertai nustatė, kad A.Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius