Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meduza“ paskelbė naujus vaizdo įrašus, kurie liudija, kad žudynes Bučoje surengė Rusijos kariai

Latvijoje veikiantis portalas rusų kalba „Meduza“ paskelbė naujus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti Kyjivo srities Bučos miesto pietiniai rajonai bei miesto gatvėse gulintys žmonių kūnai. Įrašai daryti iš drono. Sprendžiant iš metaduomenų, šie vaizdo įrašai nufilmuoti per kelias dienas, 2022 m. kovo 23–30 d.
Žudynės Bučoje sukrėtė pasaulį
Žudynės Bučoje sukrėtė pasaulį / Nuotr. iš V.Zelenskio „Telegram“ kanalo

Portalas „Meduza“ teigia, kad jo skelbiama filmuota medžiaga yra dar vienas labai svarbus įrodymas, iš kurio matyti, kad prieš Rusijos pajėgoms pasitraukiant iš miesto Bučoje tikrai buvo žudomi žmonės.

VIDEO: Nužudytų Bučos gyventojų kūnai ir Rusijos pajėgų karinė technika – vienoje gatvėje. Filmuota iš drono

Šiuose įrašuose matyti nužudytųjų kūnai, gulintys Jablunska gatvėje ir keliose gretimose Bučos gatvėse. Žurnalistai nustatė kūnų buvimo vietą ir ji visiškai sutapo su ta, kurią Ukrainos policijos pareigūnai ir žurnalistai nufilmavo ir nufotografavo iš žemės 2022 m. balandžio 1–2 d., po to, kai Rusijos kariai pasitraukė iš miesto. Svarbu pažymėti, kad visi žuvusieji, nufilmuoti iš oro, guli ne tik tose pačiose vietose, bet ir tomis pačiomis pozomis, kaip ir filmuotoje medžiagoje iš žemės.

Keliuose vaizdo įrašuose šalia kūnų (nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų metrų atstumu) matoma karinė technika, panaši į tą, kurią naudoja Rusijos oro desantininkai (tikriausiai BMD ir BTR-D). Viename iš įrašų galima pastebėti žmones, esančius šalia vienos iš šių kovos mašinų. O žuvusiųjų kūnai tebeguli už kelių dešimčių metrų nuo karinės technikos pozicijų.

Kovo 29 ir 30 d. filmuotoje medžiagoje nematyti, kad minėtose vietose būtų buvusi Rusijos karinė įranga. Kovo 30-ąją Rusijos gynybos ministerija vadina karių išvedimo iš Bučos diena.

Šį vaizdo įrašą portalui „Meduza“ perdavė Rusijos nacionalistas Sergejus „Bocmanas“ Korotkichas, kurio grupė kovoja Ukrainos pusėje. Jis tvirtina, kad jo kovotojai iš savo bepiločio orlaivio reguliariai filmavo Rusijos pozicijas pietinėse Bučos vietovėse.

S.Korotkichas šioje istorijoje yra suinteresuotas asmuo, nes provyriausybiniai Rusijos žurnalistai kaltina „Bocmaną“ ir jo grupę, kad būtent jie kovo 31 d. arba balandžio 1 d., kai Rusijos kariai jau buvo palikę miestą, nužudė Bučos gyventojus. Dėl to „Meduza“ žurnalistai teigia atidžiai išanalizavę jiems perduotus vaizdo įrašus ir yra įsitikinę, kad klastotė labai mažai tikėtina.

Žudynes liudijo ir palydovinės nuotraukos

Pirmadienį buvo paskelbtos kovo viduryje padarytos palydovinės nuotraukos, kuriose matyti, kad Bučos gatvėse keletas civilių lavonų guli tose pačiose vietose, kur, anot Ukrainos pareigūnų, jie buvo rasti atsitraukus Rusijos pajėgoms, kelias savaites kontroliavusioms tą teritoriją į šiaurės vakarus nuo sostinės.

„Didelės raiškos „Maxar“ palydovo nuotraukos, padarytos virš Bučos Ukrainoje (į šiaurės vakarus nuo Kyjivo), patvirtina ir pagrindžia pastaruosius socialinių tinklų vaizdo įrašus ir nuotraukas, rodančias kūnus, gulinčius gatvėse ir paliktus atvirose vietose ištisas savaites“, – sakoma pirmadienį bendrovės „Maxar Technologies“ atstovo Stepheno Woodo paskelbtame pranešime.

Vaizdo įraše užfiksuota dviračiu važiavusio asmens žūtis

„New York Times“ trečiadienį paskelbė, kad pasirodė naujas vaizdo įrašas, kuriame yra įrodymų apie žiaurumus, įvykdytus Rusijos kariuomenei okupavus į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esantį Bučos miestą.

Vaizdo įraše matyti, kaip dviratininkas, važiuojantis Bučos Vokzalnajos (stoties, – red. past.) gatve, pasuka už kampo ir įvažiuoja į gatvę, kuria juda Rusijos šarvuočiai. Vos tik dviratininkas įveikia posūkį, rusų šarvuotis paleidžia kelis šūvius palei gatvę. Antras šarvuotis paleidžia du šūvius dviratininko link. Įvykio vietoje pakyla dulkių ir dūmų kamuolys.

Šį vaizdo įrašą iš oro nufilmavo Ukrainos kariškiai vasario pabaigoje, kai Rusijos pajėgos buvo užėmusios miestą. Jį nepriklausomai patikrino „The New York Times“.

Po kelių savaičių, Rusijos pajėgoms pasitraukus iš Bučos, antrajame vaizdo įraše, kurį irgi nepriklausomai patikrino „The New York Times“, šalia dviračio būtent šioje vietoje buvo nufilmuotas civiliais drabužiais vilkintis kūnas. Kūnas, kurio viena koja sužeista, guli už betoninio komunalinių paslaugų stulpo, subyrėjusio nuo akivaizdaus smūgio. Stulpo apgadinimai atitinka didelio kalibro šaudmenis. Asmens drabužiai – tamsiai mėlyna palaidinė ir šviesesnės kelnės – atitinka dviratininko aprangą.

Ketvirtadienį pasirodė pranešimų, kad vaizdo įraše užfiksuota vietos gyventojos Irynos Filkinos žūtis. Apie tai paskelbė JAV transliuotojas CNN.

Nuotr. iš M.Podoliako „Telegram“ kanalo/Rusijos karių nužudyti žmonės Ukrainos Bučos mieste
Nuotr. iš M.Podoliako „Telegram“ kanalo/Rusijos karių nužudyti žmonės Ukrainos Bučos mieste

Daugiau skaitykite čia: Nužudyta Bučos gyventoja atpažinta iš manikiūro pasaulį apskriejusioje nuotraukoje.

Iš oro filmuotoje medžiagoje matomi Rusijos šarvuočiai atrodo kaip pėstininkų kovos mašinos BMD-4, kuriose paprastai montuojamos 100 milimetrų ir 30 milimetrų patrankos. Šalia dviejų šaudžiusių transporto priemonių, esančių toje pačioje gatvėje, užfiksuotos daugiau nei 20 Rusijos karinių transporto priemonių.

Karinis konvojus stovi Jablonskos gatvės sankryžoje, kur „The New York Times“ pirmadienį užfiksavo daugiau nei dešimt lavonų.

Palydovinės nuotraukos patvirtino, kad žmonės buvo nužudyti kovo mėnesį, kai Rusija kontroliavo miestą. Naujajame vaizdo įraše patvirtinama, kad Rusijos konvojus stovėjo toje vietoje, kur buvo rasta daug tų kūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius