-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksika paskelbė 19 minučių vaizdo įrašą apie „El Chapo“ sulaikymo operaciją

Meksikos vyriausybė paviešino vaizdo įrašą, kurioje – oficialioji versija, kaip šalies pajėgoms pavyko susekti ir sučiupti narkobaroną Joaquiną „El Chapo“ Guzmaną, kuris prieš pusę metų buvo pabėgęs iš maksimalaus saugumo kalėjimo, rašo „Vice News“.
Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

19 minučių trukmės medžiaga paskelbta siekiant parodyti operacijos skaidrumą, teigia šaltinis generalinėje prokuratūroje. Joje rodomi iki šiol nematyti kadrai, bet „Vice News“ pažymi, kad gausu ir viena kitai prieštaraujančių detalių, nuostabą keliančių šuolių laike, o taip pat yra ir gėdinga klaida.

Ši nauja medžiaga taip pat neatsako į daug klausimų dėl operacijų, dėl kurių pavyko prieš tris savaites sulaikyti vieną ieškomiausių šalies nusikaltėlių.

„Tai šiek tiek daugiau nei propaganda, – teigia saugumo ekspertas ir buvęs žvalgybos pareigūnas Alejandro Hope. – Juo mėginama pasiųsti žinią, kad sulaikymas buvo ilgo proceso pasekmė, o ne tiesiog sėkmė.“

VIDEO: Labores de inteligencia relacionadas con la captura de Joaquín Guzmán Loera

Nors vaizdo medžiaga pavadinta „Žvalgybos operacijos, susijusios su Joaquino Guzmano Loeros sulaikymu“, joje daugiau laiko rodomas tunelis, kuriuo „El Chapo“ liepos 11 d. pabėgo iš savo kameros, o ne jo pradėtos paieškos vėliau.

Atskleidžiama naujų detalių, kaip jis sugebėjo išsikasti tunelį, taip pat – kaip motociklai buvo pakeisti, kad galėtų važiuoti bėgiais, tikslūs tunelio išmatavimai.

Skelbiamas ir ilgas sąrašas daiktų, kurie vėliau buvo rasti narkobarono kameroje, taip pat – tunelyje ir name, kuris buvo maždaug už mylios nuo kalėjimo. Tai – pradedant vienkartiniais skutimosi peiliukais kameroje ir baigiant alaus skardinėmis šaldytuve kitame tunelio gale. Dauguma šių daiktų, neturi jokios vertės tyrimui, tačiau nuorūkos padėjo nustatyti, kad „El Chapo“ svainis buvo vienas iš pagrindinių žmonių pabėgimo plane.

Trumpesnėje paviešintos medžiagos dalyje, kurioje pristatoma paieška, kalbama tik abstrakčiomis frazėmis, tokiomis kaip „savaites trukusios operacijos“. Tik trumpai užsimenama apie jūrų laivyno operaciją, per kurią J.Guzmanas tik per plauką nebuvo sučiuptas spalio pradžioje. Tačiau nieko neatsakoma į kaltinimus, kad per narkobarono paieškų operacijų taikiniais buvo tapę civiliai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas

Vaizdo įraše taip pat nekalbama apie JAV žvalgybos pagalbą, o visas procesas pristatomas kaip vien tik Meksikos pajėgų darbas. Tai – skirtumas nuo spalio viduryje paskelbto valdžios pranešimo, kuriame dėkota už informacijos apsikeitimą su tarptautinėmis agentūromis.

Paskelbtame įraše taip pat neminima, kad muilo operų žvaigždė Kate del Castillo buvo stebima. Po „El Chapo“ sulaikymo paaiškėjo, kad ji susirašinėjo su narkobaronu apie biografinio filmo kūrimą. Taip pat nekalbama apie tai, ar jos suderintas „El Chapo“ interviu, kurį spalio pradžioje ėmė aktorius Seanas Pennas, turėjo įtakos tyrimui. Anksčiau pareigūnai buvo davę suprasti, kad šis interviu padėjo nustatyti bėglio buvimo vietą.

Šio mėnesio operacija, kurios metu pagaliau buvo sučiuptas narkotikų kartelio vadas, pasakojama panaudojus „GoPro“ kameros užfiksuotus vaizdus. Ši filmuota medžiaga jau anksčiau buvo paskelbta Meksikos žiniasklaidos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas

Tačiau balsas už kadro dabar teigė, kad namas, kuriame sučiuptas bėglys, buvo stebimas jau mėnesį – po to, kai jis buvo nustatytas kaip galima „El Chapo“ slėpimosi vieta, o žvalgyba įspėjo, kad narkobaronas ketino persikelti į miestą. Vaizdo įraše teigiama, kad ši informacija gauta gruodžio antroje pusėje – tai, kaip rašo „Vice News“, nesutampa su faktu, kad J.Guzmanas buvo sulaikytas sausio 8 d.

Taip pat pirminiame vaizdo įraše palikta nemenka klaida – teigiama, kad sulaikymo operacija pradėta sausio 9 d. Po kelių valandų paskelbta nauja vaizdo įrašo versija, kur ši klaida buvo ištaisyta.

Pabaigoje paviešinamos iki šiol neskelbti vaizdai, kuriuose – „El Chapo“ po sulaikymo, per medicinos patikrą. Jis taip pat matomas vilkintis kalinio uniformą ir sėdintis prie stalo – tikriausiai tuo metu, kai jam pranešama apie JAV prašymą dėl ekstradicijos.

Medžiaga baigiama pažadu, kad vyriausybė „toliau dirbs, kad visiems meksikiečiams būtų atnešta taika ir ramybė, ir padvigubins savo pastangas kovoti su organizuoti nusikalstamumu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius