-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Melagingomis naujienomis patikėjęs amerikietis išsitraukė šautuvą

Į JAV sostinės Vašingtono piceriją įėjęs ir kelis šūvius paleidęs amerikietis, laimei, nieko nesužeidė. Bet jis policijai vėliau pareiškė norėjęs patikrinti, ar tikrai šis restoranas susijęs su Hillary Clinton neva nupintu vaikų seksualinio išnaudojimo tinklu. Kaip pastebi „The New York Times“, tai bene pirmasis atvejis, kai internete plintantys melai galėjo kainuoti žmonių gyvybių.
Policija apsupo piceriją „Comet Ping Pong“
Policija apsupo piceriją „Comet Ping Pong“ / „Scanpix“/AP nuotr.

28-erių Edgaras Welchas, į Vašingtoną atvykęs iš Šiaurės Karolinos valstijos, policijai pareiškė norėjęs „savarankiškai ištirti“ vadinamąjį „Pizzagate“.

Taip vadinama internete prieš JAV prezidento rinkimus be jokių įrodymų pasklidusi sąmokslo teorija, esą populiarus restoranas „Comet Ping Pong“ yra susijęs su vaikų seksualinio išnaudojimo tinklu. Pastarojo egzistavimo įrodymų taip pat nėra.

Vyras įžengė į piceriją apie 15 val. popiet ir paleido mažiausiai vieną šūvį vieno restorano darbuotojo link. Šis spėjo pasislėpti, ir žmonės netrukus išbėgo lauk. E.Welchas netrukus pasidavė atvykusiems policijos pareigūnams.

Policija restorane aptiko du šaunamuosius ginklus, o įtariamojo automobilyje – trečiąjį.

Ką E.Welchas ten veikė? Norėjo pats išsiaiškinti, ar tikrai H.Clinton ir jos kampanijos vadovas Johnas Podesta vadovavo nepilnamečių išnaudojimo tinklui iš šios picerijos tualetų.

Būtent tokie kliedesiai buvo tikslingai skleidžiami internete prieš prezidento rinkimus, nors policija kelis kartus patikino, kad nevykdomas joks tyrimas dėl tariamos pedofilijos, kadangi jam nėra pagrindo.

Nepagrįsti gandai ypač suaktyvėjo lapkritį, o šia klastote pasidalijo net išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo favoritas užimti jo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais postą – Michaelas Flynnas.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Incidentas „Comet Ping Pong“, kurio savininkas sulaukė grasinimų mirtimi, tik iliustruoja, kokį pavojų gali sukelti tikslingas melagingų naujienų skleidimas virtualioje erdvėje.

J.Alefantis: „Tikiuosi, kad tie, kurie kursto aistras, susimąstys apie šiandienos įvykius ir liausis skleisti melus.“

„Tai, kas nutiko šiandien, rodo, kad melagingos sąmokslo teorijos turi pasekmes. Tikiuosi, kad tie, kurie kursto aistras, susimąstys apie šiandienos įvykius ir liausis skleisti melus“, – pareiškė picerijos savininkas Jamesas Alefantis.

Restorano kaimyno, knygyno „Politics and Prose“ bendraturtis Bradley Grahamas pritarė: „Būtent to ir bijojome. Atakos socialiniuose tinkluose gali greitai virsti pavojingais fiziniais veiksmais.“

Dezinformacijos kampanija prieš H.Clinton ir J.Podestą prasidėjo, kai „WikiLeaks“ paskelbė nutekintus pastarojo laiškus. Dalis jų – J.Podestos susirašinėjimas su „Comet“ savininku J.Alefantisu dėl H.Clinton kampanijos renginio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius