-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 28 /10:22

Melburne suimtas vyras, planavęs teroristinį išpuolį Naujųjų metų išvakarėse

Australijos policija sulaikė vyrą, kuris įtariamas planavęs įvykdyti teroristinę ataką Melburne gruodžio 31-ąją, miestui pasitinkant Naujuosius metus. Įtariamajam – 20 metų, jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.
Įtariamasis buvo suimtas Melburno priemiestyje
Įtariamasis buvo suimtas Melburno priemiestyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnų teigimu, vyras planavo šaudyti į žmones automatiniu šautuvu Federacijos aikštėje Melburno centre. Pernai Naujuosius metus Melburne pasitiko per 0,5 mln. žmonių.

Grėsmės visuomenei jau nėra, o įtariamasis prieš areštą Melburno priemiestyje pirmadienį nė nespėjo įsigyti automatinio šautuvo. Australijoje galioja griežti šaunamųjų ginklų įsigijimo ir laikymo įstatymai.

„Teisme mes teigsime, kad jis norėjo šaunamuoju ginklu nužudyti kuo įmanoma daugiau žmonių“, – teigė Viktorijos valstijos, kurios sostinė yra Melburnas, policijos komisaro pavaduotojas Shane'as Pattonas.

Anot Sh.Pattono, sulaikytą įtariamąjį „jaudino“ teroristiniai išpuoliai svetur ir jis domėjosi, kaip jam pačiam surengti tokią ataką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Federacijos aikštė Melburne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Federacijos aikštė Melburne

Įtariamasis, gimęs Australijoje tėvams somaliečiams, buvo stebimas nuo šių metų sausio. Jis buvo atsisiuntęs teroristų tinklo „Al Qaeda“ instrukcijas, kaip surengti teroristinį išpuolį, ir simpatizavo grupuotei „Islamo valstybė“ (IS).

Kaip teigė Sh.Pattonas, jaunas vyras buvo užmezgęs ryšius su kitais ekstremistais, tačiau ataką Melburne planavo vienas. Daugiau areštų, susijusių su šiuo sąmokslu, nesitikima.

Praėjusiais metais Melburno policija irgi skelbė sužlugdžiusi planus surengti teroristinį išpuolį per Kalėdas. Tąsyk irgi kalbėta apie Federacijos aikštę kaip apie galimą taikinį.

Australijos pareigūnai vis labiau nerimavo dėl ekstremistinių atakų grėsmės. 2014 metų rugsėjį terorizmo pavojaus laipsnis šalyje buvo padidintas iki „tikėtino“.

Nuo to laiko per 347 antiteroristinius tyrimus buvo areštuoti 74 asmenys.

Pasak pareigūnų, per pastaruosius kelerius metus buvo užkirstas kelias 13 atakų, įskaitant IS vadovautą bandymą sukelti lėktuvo katastrofą panaudojant nuodingas dujas ar nesudėtingą bombą, paslėptą elektrinės mėsmalės korpuse.

Vis dėlto kelios atakos buvo įvykdytos. Tarp jų buvo 2014 metais vienoje Sidnėjaus kavinėje surengta apsiaustis, per kurią žuvo du įkaitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius