Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mes nesame vergai“: bunda labiausiai suvaržyta Europos tauta

„Gana! Mes nesame vergai“ – tokiais plakatais nešini baltarusiai išėjo į šalies gatves. Pretekstas – prezidento nurodymas mokėti papildomą mokestį visiems, kurie per metus dirbo mažiau nei 183 dienas, leidinyje „The Guardian“ rašo Baltarusijos opozicionierius Andrejus Sannikovas.
Minske ir kituose Baltarusijos miestuose tęsiasi protestai
Minske ir kituose Baltarusijos miestuose tęsiasi protestai / „Scanpix“/AP nuotr.

Protestai, per kuriuos į gatves išėjo tūkstančiai Baltarusijos gyventojų, o apie 100 buvo sulaikyta, kulminaciją gali pasiekti kovo 25 dieną (Nepriklausomybės dieną), kai Minsko centre ketina susirinkti tūkstančiai baltarusių.

Kontekstas: Baltarusijos ekonomika stebuklo nekuria, Aliaksandras Lukašenka valdžioje – jau 23 metus, o Europos Sąjunga pati turi didesnių problemų.

A.Lukašenkai nedelsiant reikia pinigų ekonomikos skatinimui. Jis jau bandė gauti lėšų iš Vakarų, stiprindamas liberalią retoriką ir vaidindamas, kad Baltarusija tampa laisvesne valstybe. Tai davė šiokius tokius vaisius: Europos Sąjunga vasarį atšaukė sankcijas, kurias pritaikė 2010 metais, kai šalyje buvo sulaikyti šimtai protestuotojų prieš A.Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose.

Panašu, kad Baltarusija bunda. Šalis ieško galimybės realiems pokyčiams. Diktatoriaus režimas yra nepakeliamas ir žmonės nemato perspektyvų, kol A.Lukašenka valdžioje. Štai kodėl jie pradeda protestuoti.

Baltarusiai nori taikių pokyčių, pirmiausia – laisvų rinkimų, tarptautinio lygio konsultacijų. Jie nebenori būti vergais.

Tikėtina, kad protestai bus vis didesni, intensyvesni, ekonomikai ir toliau grimstant į dungą taip giliai, kad Kremliaus ar Tarptautinio valiutos fondo kreditas nebeišgelbės.

Bet kokia iš Vakarų gauta parama gali būti nukreipta į bendras Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas „Zapad-2017“, kurios neva skirtos tam, kad gyventojai jaustųsi saugesni.

Tačiau baltarusiai tų pratybų nenori – jie nenori matyti rusų savo teritorijoje.

Didžiausia pagalba iš Vakarų baltarusiams būtų jų problemų pripažinimas ir laisvų rinkimų Baltarusijoje parėmimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius