Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#MeToo pasiekė Kiniją: seksualiniu priekabiavimu kaltinamas iškilus budistų vienuolis

Vienas aukščiausio rango Kinijos budistų vienuolių kaltinimas seksualiniu priekabiavimu, dėl kurio mažiausiai viena auka ėmė galvoti apie savižudybę, rašo CNN.
Shi Xuechengas
Shi Xuechengas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepą du budistų vienuoliai iš Pekino Longčiuangsi šventyklos Kinijos pareigūnams įteikė 95 puslapių apimties dokumentą, kuriame kaltina aukšto rango dvasininką Shi Xuechengą seksualiai priekabiavus ir užpuolus kelias vienuoles.

Tuo pat metu Kinijos moterys, panašiai kaip judėjimą #MeToo pradėjusios vakarietės, kovoja su plačiai šalyje paplitusiu seksualiniu smurtu.

Longčiuangsi šventyklos abatas Shi Xuechengas taip pat vadovauja Kinijos budistų asociacijai, yra komunistų vyriausybės patarėjas nacionalinės politikos klausimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Longčiuangsi šventykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Longčiuangsi šventykla

Trečiadienį vakare 51 metų amžiaus dvasininkas, kaip ir dauguma kitų budistų vienuolių davęs celibato įžadus, išplatino trumpą pareiškimą, kuriame neigė jam metamus kaltinimus.

Jo šventyklos vardu išplatintame pranešime teigiama, kad „organizuoti ir amoralūs“ informatoriai „suklastojo medžiagą, iškraipė faktus ir skleidė melagingus kaltinimus“, kad suklaidintų visuomenę.

Pasak pranešimo rengėjų, šventykla prašys vyriausybės atlikti oficialų tyrimą, kad „būtų atskleista tiesa“.

Ketvirtadienį išplatintame Valstybės religijos reikalų administracijos pranešime rašoma, kad tarnyba rimtai vertina kaltinimus Shi Xuechengui ir pradėjo tyrimą.

Cenzūruoti įrodymai

Vienuoliai pareigūnams pateikė atviras žinutes, kurias Shi Xuechengas galimai siuntė mažiausiai šešioms vienuolėms. Tose žinutėse abatas budistines doktrinas studijuojančių vienuolių galimai reikalavo visiško paklusnumo, įskaitant seksualines paslaugas.

Trečiadienį nutekinta medžiaga cirkuliavo Kinijos socialiniuose tinkluose tol, kol buvo cenzūruota.

Dokumentuose minimi kelių aukų liudijimai: jos teigė, kad šios patirtys jas sutraumavo, dėl jų pakriko psichika, apniko savižudiškos mintys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shi Xuechengas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shi Xuechengas

Dokumente rašoma, kad viena iš aukų birželį galiausiai parašė pareiškimą Pekino policijai – apkaltino abatą, kad šis seksualiai užpuolė ją ir kitas vienuoles.

Vienas iš dokumentus Kinijos pareigūnams pateikusių vienuolių Shi Xianqi CNN teigė, kad jis ir bendraautorius Shi Xianjia atsako už savo žodžius bei bendradarbiauja su pareigūnais.

„Mes pateikėme daugiau įrodymų. Dabar lauksime vyriausybės tyrimo rezultatų“, – teigė jis.

„Šėtonas budos apsiaustu“

Shi Xianqi CNN pasakojo pradėjęs tirti Shi Xuechengą po to, kai šiemet „įbauginta ir nervinga“ vienuolė jam papasakojo apie atviras žinutes, kuris ji gauna iš abato.

Po to, kai teisėtu būdu gavo žinutes, Shi Xianqi teigė konsultavęsis su policininkais ir techniniais ekspertais, kurie atmetė galimybę, jog abato paskyra buvo „nulaužta“.

„Tiek daug ištikimų budisčių norėjo prisijungti prie šventyklos, o aš visada jas skatindavau, – sakė jis. – Nežinojau, kad siunčiu jas į tigro nasrus.“

Shi Xianqi: „Tiek daug ištikimų budisčių norėjo prisijungti prie šventyklos, o aš visada jas skatindavau. Nežinojau, kad siunčiu jas į tigro nasrus.“

Kinijoje yra daugiau nei 240 mln. budistų, nors valdančioji Komunistų partija oficialiai yra ateistinė.

Shi Xuechengas – vienas svarbiausių šalies religinių lyderių, daugybės knygų autorius, pasaulyje propaguojantis kinų budizmą.

Abatas į religiją įneša modernumo, aktyviai veikia socialiniuose tinkluose, moko budistinių idėjų per komiksus. 2016 m. Shi Xuechengas pritraukė viso pasaulio dėmesį po to, kai šventykloje „darbą“ pradėjo robotas vienuolis, pasitinkantis jaunuosius lankytojus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robotas vienuolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robotas vienuolis

Shi Xuechengo šventykla laikoma intelektualų bastionu, kuriame netrūksta jaunų išsilavinusių vienuolių. Abu apie galimus abato nusikaltimus prabilę vienuoliai viename prestižiškiausių Kinijos universitetų įgijo inžinerijos daktaro laipsnį.

Kinijos #MeToo judėjimas

Shi Xuechengas – ne pirmas garsus Kinijos budistų vienuolis, kuriam pastaraisiais metais buvo pateikti rimti kaltinimai.

2015 metais legendinio kung fu vienuolyno Šaolino abatas Shi Yongxinas buvo apkaltintas neteisėtu lėšų pasisavinimu ir seksualinių santykių su keliomis moterimis palaikymu. Buvo tikinama, kad jis turi vaikų, kurių nepripažįsta.

Shutterstock.com nuotr./Šaolino vienuolynas
Shutterstock.com nuotr./Šaolino vienuolynas

Pastaraisiais mėnesiais per Kiniją nuvilnijo kaltinimų seksualiniu priekabiavimu banga.

Liepą kinės socialiniuose tinkluose žymius vyrus kaltino nederamu seksualiniu elgesiu. Ši akcija buvo lyginama su #MeToo judėjimu Vakaruose, kai aukšto rango žiniasklaidos ir politikos atstovams buvo pateikti kaltinimai seksualiniu priekabiavimu.

Be to, moterys tokiu būdu ėmė kovoti prieš sistematišką seksualinį priekabiavimą ir išnaudojimą.

Žymiems vyrams pateikti kaltinimai paryškino priekabiautojų veidmainiškumą – kaip skirtingai jie elgiasi viešame ir privačiame gyvenimuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./#Metoo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./#Metoo

„Jie yra žymūs, jie yra galingi, jie daug duoda visuomenei. Būtent todėl jiems atrodo, kad gali seksualiai priekabiauti prie moterų“, – praeitą mėnesį CNN sakė Pekine įsikūrusio Moterų žiniasklaidos stebėjimo tinklo direktorė Xiong Jing.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius