Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 21 /16:09

Mianmare per protestus žuvus trims žmonėms, JT smerkia šalies chuntą

Mianmare panaudojus letalią jėgą per protestus prieš perversmą Jungtinės Tautos sekmadienį vėl pasmerkė naująjį šalies karinį režimą, o sostinėje įvyko pasipriešinimo chuntai simboliu tapusios jaunos moters laidotuvės. Valdžia palaipsniui griežtina savo taktiką dėl didžiulės ir daugiausia taikios pilietinio nepaklusnumo kampanijos už nušalintos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi sugrąžinimą.
Mianmaro policija
Mianmaro policija / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Mianmaras

Mandalėjuje saugumo pajėgoms šeštadienį šaudant į mitingo dalyvius žuvo du žmonės, o trečias vyras praėjusią naktį buvo nušautas Jangone. Šeštadienį žuvusių žmonių skaičius yra didžiausias nuo demonstracijų visoje šalyje pradžios prieš daugiau kaip dvi savaites.

Temstant Jangone, Monjvoje ir Mjitčinoje vyko maldų ceremonijos su žvakutėmis, skirtos žuvusiems protestuotojams.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė „letalios jėgos“ naudojimą per tuos įvykius, kai, pasak greitosios pagalbos tarnybos darbuotojų, taip pat buvo sužeista dešimtys kitų žmonių.

„Letalios jėgos naudojimas prieš taikius demonstrantus, jų bauginimas ir puldinėjimas yra nepriimtini“, – rašė A.Guterresas.

Saugumo pajėgos šalies kultūros sostine laikomame Mandalėjuje bandė surengti reidą laivų statykloje ir sulaikyti uosto darbuotojus, streiku protestavusius prieš perversmą.

Greitosios pagalbos darbuotojai sakė, kad kariai panaudojo kovines ir gumines kulkas prieš minią, kuri norėdama sutrukdyti areštams pradėjo svaidyti akmenis.

„Žuvo du žmonės“, – sakė Mandalėjuje veikiančios savanorių gelbėtojų komandos vadovas Hlaingas Minas Oo.

Jis pridūrė, kad dar 30 žmonių buvo sužeisti, o pusė sužeistųjų buvo pašauti kovinėmis kulkomis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame šiurpiame įraše matyti ant žemės gulintis nušautas berniukas, iš kurio galvos plūsta kraujas, ir praeivis, kuris norėdamas pajusti jo širdies plakimą uždeda ranką jam ant krūtinės.

Valstybinė žiniasklaida žuvusiųjų nepaminėjo, bet kaltino demonstrantus dėl peštynių ir pranešė, kad protesto lyderiai buvo sulaikyti.

Pranešime pripažįstama, kad saugumo pajėgos sužeidė „kai kuriuos“ protestuotojus ir kad taip pat buvo sužeisti trys kariai ir aštuoni policininkai.

Per kitą šeštadienio incidentą Jangone žuvo 30 metų vyras, patruliavęs viename rajone pagal iniciatyvą, kuria siekiama užkirsti kelią naktiniams aktyvistų areštams.

Tino Htuto Heino svainė sakė, kad jį nušovė policija. „Jo žmona dabar sielvartauja. Jie turi ketverių metų sūnų“, – sakė moteris.

Policija, kurią citavo valstybinis transliuotojas, tvirtina, kad 20 žmonių užpuolė transporto priemonę, o pareigūnai bandė nuvežti vieną sužeistą vyrą į ligoninę, todėl paleido įspėjamųjų šūvių norėdami išvaikyti tą grupę.

Didelės minios į Mandalėjaus gatves sugrįžo ryte. Mitingai taip pat rengiami labiau į pietus esančiame Jangone.

Tuo metu sostinėje Neipide vyko jaunos protestuotojos, kuri per mitingą praėjusią savaitę buvo pašauta į galvą ir penktadienį mirė, laidotuvės.

Mya Thwate Thwate Khaing, kuriai praėjusią savaitę be sąmonės gulint ligoninėje suėjo 20 metų, tapo kampanijos prieš karinį valdymą simboliu.

Jai atminti skirti renginiai vyko ir visame Jangone; protestuotojai dėjo gėles prie šiai bakalėjos parduotuvės darbuotojai skirtų memorialų ir meldėsi.

Jos paminėjimus protestuotojai surengė ir kitose šalies vietose.

Šalies pasipiktinimas

Didelė Mianmaro dalis pasipiktinimą reiškia nuo vasario 1-osios, kai kariai sulaikė Aung San Suu Kyi. Demonstracijos vyksta ir didžiuosiuose miestuose, ir atokiuose kaimuose visoje šalyje.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Kanada paskelbė sankcijų Mianmaro generolams.

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį per susitikimą aptars savo priemones prieš Mianmaro režimą.

Po karinio perversmo šalyje buvo sulaikyta beveik 570 žmonių, nurodo Tailande įsikūrusi Politinių kalinių paramos asociacija (Assistance Association of Political Prisoners, AAPP).

Tarp sulaikytųjų yra geležinkelių darbuotojų, valstybės ir bankų tarnautojų, kurie per protesto prieš perversmą kampaniją išėjo iš darbo.

Populiarus aktorius Lu Minas tapo dar viena dėl režimo pasmerkimo sulaikyta įžymybe.

„Atvažiavo daug policijos sunkvežimių ir jis buvo areštuotas“, – sakė jo žmona Khin Sabel Oo vaizdo įraše, kurį tiesiogiai transliavo socialiniame tinkle „Facebook“, kai naktį buvo išvežtas jos vyras.

Aung San Suu Kyi viešumoje nesimatė nuo pat sulaikymo. Chunta jai pateikė du kaltinimus, kurių vienas susijęs su neregistruotų portatyvių radijo stotelių laikymu.

Jos teismo posėdis numatomas kovo 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius