-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mianmare sulaikytus „Reuters“ žurnalistus gins Amal Clooney

Britų ir libaniečių kilmės žmogaus teisių advokatė Amal Clooney, žymaus Holivudo aktoriaus George'o Clooney žmona, ketvirtadienį pranešė, kad atstovaus dviem naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistams, praėjusiais metais sulaikytiems Mianmare.
Amal Clooney Atėnuose
Amal Clooney / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mianmare dirbantys reporteriai 31 metų Wa Lone'as ir 27 metų Kyawas Soe Oo buvo sulaikyti praėjusių metų gruodį.

Abu žurnalistai buvo areštuoti dėl Oficialių paslapčių akto pažeidimo. Jie kaltinami ketinimu „išsiųsti užsienio agentūroms svarbių saugumo dokumentų apie saugumo pajėgas Rachinų valstijoje“. Jei bus pripažinta jų kaltė, jiems gresia iki 14 metų laisvės atėmimo.

Jiedu tyrė saugumo pajėgų pareigūnų ir vietinių Rachinų valstijos gyventojų įvykdytą 10 neginkluotų rohinjų musulmonų nužudymą.

Rachinų valstija tarptautinės bendruomenės dėmesio centre atsidūrė rugpjūtį prasidėjusios negailestingos Mianmaro karinės operacijos prieš musulmonų rohinjų mažumą. Dėl šios kampanijos beveik 700 tūkst. pilietybės neturinčių rohinjų buvo priversti palikti šalį ir prisiglaudė kaimyninio Bangladešo pabėgėlių stovyklose.

Prieš prisidėdamas prie „Reuters“ komandos, Wa Lone'as dirbo angliškame laikraštyje „The Myanmar Times“. Kyawas Soe Oo dirbo „Reuters“ naujienų agentūroje nuo rugsėjo.

„Wa Lone'as ir Kyawas Soe Oo teisiami vien todėl, kad jie pranešė naujienas. Peržiūrėjau bylą, ir yra neabejotinai aišku, kad tie du žurnalistai yra nekalti ir turėtų būti nedelsiant paleisti“, – pareiškė A.Clooney.

„Vis dėlto jie nebuvo paleisti už užstatą, ir jiems gresia 14 metų kalėjime. Šios bylos rezultatas mums daug pasakys apie Mianmaro įsipareigojimą įstatymo viršenybei ir žodžio laisvei“, – pridūrė teisininkė.

A.Clooney įsitraukimas į šią bylą pritrauks dar daugiau dėmesio į prieš tuos žurnalistus pradėtą teismo procesą. Wa Lone'as ir Kyawas Soe Oo šiuo metu laikomi Jangono kalėjime.

„Visais būdais sieksime užtikrinti, kad mūsų reporteriai būtų paleisti. Ponios Clooney palaikymas smarkiai sustiprins mūsų tarptautinę teisinę patirtį ir leis mums išplėsti šias pastangas“, – sakė vyriausioji „Reuters“ teisininkė Gail Gove.

Paleisti Mianmare sulaikytus reporterius jau pareikalavo buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Tarptautinė bendruomenė vis labiau būgštauja dėl mažėjančios spaudos laisvės šioje Pietryčių Azijos šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius