-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mianmaro chuntai veržiant gniaužtus, Aung San Suu Kyi pareikšta naujų kaltinimų

Mianmaro nušalinta lyderė Aung San Suu Kyi antradienį buvo pareikštas dar vienas kaltinimas, kariuomenei antrai nakčiai iš eilės išjungus šalyje internetą, siekiant numalšinti įvykdyto perversmo priešininkų sukilimą.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Generolams prieš dvi savaites nuvertus Aung San Suu Kyi ir paskyrus buvusiai civilinei lyderei namų areštą administracinėje sostinėje Neipide, tiek didmiesčiai, tiek atokūs kaimai pradėjo atvirai maištauti.

Kariuomenė valdžios užgrobimą teisino prielaida, kad per lapkritį vykusius visuotinius rinkimus, kuriuose triumfavo Aung San Suu Kyi partija, buvo sukčiaujama.

Aung San Suu Kyi sulaikius per apyaušrio reidą vasario 1-ąją – perversmo dieną – civilinei lyderei buvo pareikšti kaltinimai pagal miglotą importo ir eksporto įstatymą, per kratas jos namuose aptikus nešiojamojų radijo stotelių.

Nobelio premijos laureatės advokatas antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė, kad jo klientei buvo iškeltas antras kaltinimas – dėl šalies nelaimių valdymo įstatymo pažeidimo.

„Jai buvo pareikšti kaltinimai pagal Eksporto ir importo įstatymo 8-ąjį straipsnį bei Gaivalinių nelaimių valdymo įstatymo 25-ąjį straipsnį“, – AFP sakė Khinas Maungas Zawas.

Nors lieka neaišku, kaip nelaimių valdymo įstatymas susijęs su Aung San Suu Kyi iškelta byla, šiuo teisės aktu buvo pasinaudota ir prieš nušalintą prezidentą Win Myintą, taip pat suimtą vasario 1 dieną. Pastarąjį chunta kaltina rinkimų kampanijos renginio organizavimu apeinant suvaržymus dėl COVID-19.

Khinas Maungas Zawas pridūrė, kad Aung San Suu Kyi ir Winas Myintas, su kuriais jis po perversmo neturėjo jokių kontaktų, turės per vaizdo konferenciją stoti prieš teismą kovo 1 dieną.

Ginkluotųjų pajėgų atstovo Zawo Min Tuno teigimu, abu kaltinamieji yra „saugesnėje vietoje“ ir „geros sveikatos būklės“.

„Jie visai nebuvo suimti – jie yra savo namuose“, – per antradienį vykusią spaudos konferenciją sakė generolas, po perversmo tapęs informacijos sritį kuruojančiu viceministru.

Tailande įsikūrusios Politinių kalinių paramos asociacijos (Assistance Association of Political Prisoners, AAPP) duomenimis, nuo pučo dienos Mianmare sulaikyta jau daugiau nei 420 žmonių. Taip pat esama daug nepatvirtintų pranešimų apie kitus areštus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius