Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 27 /15:36

Michailo Kalašnikovo laidotuvėse aidėjo jo sukonstruotų automatų salvės

Velionio Rusijos ginklų konstruktoriaus Michailo Kalašnikovo laidotuvėse aidėjo jo sukurtų automatų AK-47 salvės, penktadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.
Michailas Kalašnikovas
Michailas Kalašnikovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijoje penktadienį buvo palaidotas automato AK-47 konstruktorius Michailas Kalašnikovas, kuris amžinojo poilsio atgulė naujai atidarytose kapinėse nacionaliniams didvyriams.

Garsiajam šaunamųjų ginklų konstruktoriui, kuris mirė pirmadienį, būdamas 94 metų, buvo surengtos iškilmingos valstybinės laidotuvės Federalinėse karinėse memorialinėse kapinėse (FVMK) Mytiščių vietovėje netoli Maskvos.

Tarp atidavusių paskutinę pagarbą velioniui buvo M.Kalašnikovo šeimos nariai ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį taip pat dalyvavo atsisveikinimo ceremonijoje.

Lafetas su M.Kalašnikovo palaikais buvo vežamas karinio memorialinio komplekso centrine alėja.

„Šiandien atiduodame paskutinę pagarbą iškiliai asmenybei – asmenybei, kuri yra Rusijos simbolis“, – pareiškė gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Arkadijus Bachinas.

M.Kalašnikovas buvo žmogus, paskyręs savo gyvenimą darbui tėvynės labui „ir netgi neįsivaizdavo nieko kita“, sakė konstruktoriaus dukra Jelena.

„Manau, kad jis yra paskutinis iš daugybės ginklų konstruktorių, kurių kūrybingumą įžiebė (Antrasis pasaulinis) karas“, – pridūrė ji.

M.Kalašnikovo palaikai buvo atiduoti žemei, aidint automatų AK-47, kuriuos jis sukūrė, salvėms.

Trijų salvių gedulingą saliutą atliko 154-ojo atskirojo Preobražensko komendantinio pulko šaulių grupė.

Naujasis panteonas

Kaip nurodo Rusijos žiniasklaida, naujosios kapinės turėtų tapti „panteonu“ kariniams didvyriams ir iškiliems valstybės veikėjams. Tą kompleksą šių metų birželį atidarė gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Pirmuosiuose pranešimuose po M.Kalašnikovo mirties buvo sakoma, kad konstruktorių planuojama palaidoti Iževsko mieste centriniame Udmurtijos regione, kuriame jis praleido didžiąją dalį savo darbinio gyvenimo.

Tačiau panašu, jog pareigūnai nusprendė, jog šis nacionalinės svarbos veikėjas turi būti palaidotas naujose federalinėse kapinėse, o ne provincijoje.

M.Kalašnikovo karstas ketvirtadienį buvo atskraidintas į Maskvą iš Iževsko, kur apie 60 tūkst. žmonių atidavė jam paskutinę pagarbą per dvi gedulo dienas.

M.Kalašnikovas sukūrė ginklą, kuriuo buvo nužudyta daugybė žmonių. Tačiau Sovietų Sąjungoje ir šiuolaikinėje Rusijoje jis laikomas nacionaliniu didvyriu ir Maskvos karinių tradicijų simboliu.

Nors jo išradimas atnešė šlovę ir daug nacionalinių apdovanojimų, M.Kalašnikovas iš savo sukurtų ginklų beveik nieko neuždirbo ir turėjo tenkintis kukliu gyvenimu Iževske.

M.Kalašnikovas pradėjo konstruoti savo automatą per šešis mėnesius trukusį gydymą ligoninėje, kai jis buvo sužeistas 1941 metais, prasidėjus karui su nacistine Vokietija, atskleidusiam sovietinės ginkluotės trūkumus.

M.Kalašnikovo vadai įžvelgė jo talentą ir skatino tęsti darbą. 1945 metais jis pateikė automato prototipą konkursui, o 1947 metais šį ginklą rekomenduota naudoti Sovietų Sąjungos armijoje.

M.Kalašnikovas tapo vienu iš pirmųjų žmonių, kurie buvo palaidoti naujosiose kapinėse. Ten taip pat palaidoti nežinomo kario, žuvusio per mūšius prie Smolensko 1941 metais, palaikai.

Ginklų konstruktoriui buvo skirti beveik visi pagrindiniai Sovietų Sąjungos apdovanojimai, įskaitant du Socialistinio darbo didvyrio ordinus ir Lenino bei Stalino premijas. 2009 metais jam buvo suteiktas Rusijos Federacijos didvyrio titulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius