Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Migrantai Turkijos ir Graikijos pasienyje: „Norime kitokio gyvenimo“

Turkijai paskelbus, kad nebestabdys į Europą patekti siekiančių migrantų, prie sienos su Graikija susibūrė tūkstančiai žmonių. Europos Sąjunga giria Graikiją esant „skydu“, žmogaus teises ginančios organizacijos skatina humaniškesnį atsaką.
Migrantai Turkijoje prie sienos su Graikija
Migrantai Turkijoje prie sienos su Graikija / „Scanpix“ nuotr.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį dėkojo Graikijai.

„Ši siena nėra tik Graikijos siena, tai ir Europos siena... Dėkoju Graikijai, kad ji šiomis dienomis yra mūsų Europos skydas“, – teigė ji.

U.von der Leyen paskelbė, kad Europos Sąjunga Graikijai, jog ši pagerintų infrastruktūrą pasienyje, skirs 700 mln. eurų. Pusė šios sumos Graikiją pasieks iš karto.

Tuo tarpu žmogaus teises ginančios organizacijos skatina humaniškesnį ES požiūrį į imigrantus.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai Turkijoje eina sienos su Graikija link
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai Turkijoje eina sienos su Graikija link

„ES turi galimybę parodyti, kad į nuo konflikto bei persekiojimo bėgančių žmonių atvykimą gali atsakyti su užuojauta, savo atsako centre iškeldama orumą ir humaniškumą“, – sakė organizacijos „Human Rights Watch“ ES direktorė Lotte Leicht.

„ES atsako ramsčiai turėtų būti didesnis dalijamasis atsakomybe tarp Bendrijos narių, pagarba teisei į prieglobsčio prašymą ir užtikrinimas, kad su žmonėmis elgiamasi humaniškai“, – pridūrė ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kas vyksta Sirijoje ir ar tai prisidės prie naujos migracijos krizės?

„Norime kito gyvenimo“

„Deutsche Welle“ korespondentas Tunca Ögretenas prie Graikijos sienos praleido dvi dienas. Jis rašo, kad daugiau nei tūkstantis migrantų susirinko prie Pazarkulės patikros punkto, o aplink nebuvo matyti turkų pareigūnų. Migrantai sėdėjo ant žemės, degino šakas, kad sušiltų.

Pasak T.Ögreteno, kai kurie migrantai sugebėjo perlipti per spygliuotą vielą ir patekti į ruožą, skiriantį Turkiją nuo Graikijos. Tačiau už 100 metrų – Graikijos pasieniečiai. Kai kas nors prisiartina arčiau sienos, graikų pareigūnai paleidžia ašarines dujas – siekia priversti juos grįžti į Turkijos pusę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Turkijoje prie sienos su Graikija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Turkijoje prie sienos su Graikija

„Per dvi dienas mačiau kūdikius, verkiančius motinoms ant kelių, žmones, kankinamus desperacijos, nevilties ir alkio. Pirmąją naktį sutikau tris vyrus, kuriems – gerokai virš 50 metų. Sprendžiant iš akcento, jie – iš Stambulo.

Jų rūbai pakankamai švarūs, todėl jie turėjo būti neseniai atvykę. Vienas iš jų manęs klausia, kuris pasienio punktas bus atidarytas. Atsakau, kad neplanuojama to daryti. Jie nesako, iš kur tiksliai yra, įtariu, kad jie – eiliniai turkai, bandantys įsimaišyti tarp migrantų, kad patektų į ES. Tuomet vyrai svarsto kirsti sieną laivu“, – „Deutsche Welle“ rašo T.Ögretenas.

Vėl sugrįžęs prie Pazarkulės pasienio punkto žurnalistas rašo matąs jau apie 3 tūkst. migrantų. Esą jie – iš visų pasaulio kampelių: afrikiečiai, iraniečiai, pakistaniečiai, palestiniečiai, daug afganų. T.Ögretenas rašo sutikęs mažai sirų pabėgėlių.

„Tuo tarpu įtampa (tarp migrantų) ir graikų pasieniečių suintensyvėja. Didesniam migrantų skaičiui atvykstant prie sienos, graikų pareigūnai į minią paleidžia daugiau ašarinių dujų. Prieš pat mano akis sužeidžiami penki žmonės, vienas jų – vis dar vaikas. Migrantai reaguoja piktai, kai kurie mėto akmenis į pasieniečius.

Vykstant chaotiškiems, smurtiniams susidūrimams, jaunas vyras iškelia rankas aukštyn. Sklandžia turkų, anglų ir persų kalba jis rėkia: „Mums užtenka karo! Nustokite mėtyti akmenis ir susėskite! Norime kito gyvenimo!“, – rašo T.Ögretenas.

Turkija apkaltino Graikiją, kad praėjusią savaitę nuo graikų pareigūno kulkos prie pasienio punkto žuvo vienas migrantas. Atėnai tokius kaltinimus griežtai neigia.

Pastarosiomis dienomis padaugėjo atvykimų į Graikiją jūrų keliu – migrantai iš Turkijos keliauja į Egėjo jūroje esančias salas. Užsienio žiniasklaidos gautame vaizdo įraše matyti, kaip graikų pakrančių apsaugos pareigūnai šauna į valtį su migrantais.

Tame pačiame vaizdo įraše matyti, kaip kaukėti vyrai puola tą pačią valtį, bando sugadinti variklį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius