-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 06 /18:37

Mike'as Pompeo kaltina Kiniją ir Rusiją „agresyviu elgesiu“ Arktyje

JAV stiprins savo buvimą Arktyje, kad galėtų prižiūrėti Rusijos ir Kinijos „agresyvų elgesį“ šiame išteklių turtingame regione, pirmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo: kaltina Kiniją ir Rusiją „agresyviu elgesiu“ Arktyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš Suomijoje įvyksiančias aštuonių Arkties valstybių derybas M.Pompeo perspėjo, kad šis regionas dėl didžiulių naftos, dujų, kitų naudingųjų iškasenų ir žuvų išteklių „tampa globalios galios ir konkurencijos arena“.

Jis smerkė Kinijos, Arkties taryboje turinčios stebėtojos statusą, bandymus tituluotis „netoli Arkties“ esančia valstybe ir paminėjo Pentagono nuogąstavimus, kad Kinija siekia užimti nuolatines saugumo pozicijas poliariniame regione, įskaitant povandeninių laivų dislokavimą kaip atgrasomąją priemonę prieš branduolines atakas.

„Yra tik Arkties valstybės ir ne Arkties valstybės. Nėra trečios kategorijos, ir sakymas kitaip neduoda Kinijai teisės į nieką“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad Kinijos veiklą regione būtina atidžiai stebėti.

„Kinijos agresyvaus elgesio kitur modelis suteiks informacijos, kaip ji žiūri į Arktį“, – sakė M Pompeo.

Jis taip pat griežtai kritikavo Rusijos teritorines pretenzijas į naujus, greitesnius prekybos kelius, atsiveriančius regione tirpstant jūros ledui.

„Šiauriniame jūrų kelyje Maskva jau nelegaliai reikalauja, kad kitos valstybės prašytų leidimų plaukti, reikalauja, kad užsienio laivuose būtų rusų locmanai, grasina panaudoti karinę jėgą ir paskandinti visus, kurie nevykdys reikalavimų, – sakė M.Pompeo. – Šie provokaciniai veiksmai yra agresyvaus Rusijos elgesio Arktyje modelio dalis.“

Pasak M.Pompeo, JAV stiprins savo saugumo ir diplomatines pozicijas Arktyje, iš dalies – karinėmis pratybomis, didesniu kariniu kontingentu ir JAV ledlaužių laivyno atkūrimu.

„Tai, kad Arktis yra laukinės gamtos vieta, dar nereiškia, kad ji turėtų tapti laukinių įstatymų vieta“, – pridūrė jis.

Rusija anksčiau tvirtino, kad jos karinės ir ekonominės plėtros vajus Arktyje nekelia grėsmės kitoms šalims.

„Nedarome nieko kita kaip šalies saugumo užtikrinimas. Visa, ką darome Arktyje, yra skirta tam ir tik tam. Mes niekam negrasiname“, – praėjusį mėnesį Arkties forume Sankt Peterburge sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Arkties tarybos kuluaruose M.Pompeo taip pat susitiks su S. Lavrovu aptarti padėties Venesueloje, kur Jungtinės Valstijos remia pastangas nušalinti prezidentą Nicolas Maduro, Maskvos sąjungininką.

Vėliau JAV valstybės sekretorius tęs savo kelionę Europoje ir apsilankys Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje bei Grenlandijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius