-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mike'as Pompeo tikisi „duobėtos“ diplomatijos Šiaurės Korėjos klausimu

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį sakė, jog ateityje tikisi „duobėtų“ derybų su Šiaurės Korėja, bet vis tik išreiškė viltį pasiekti potencialiai svarbų denuklearizacijos susitarimą.
Mike'as Pompeo ir Donaldas Trumpas
Mike'as Pompeo ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas vasario mėnesį nutraukė savo susitikimą Vietnamo sostinėje Hanojuje. Vėliau Pchenjanas apkaltino M.Pompeo griežtos linijos stūmimu ir paragino nušalinti jį nuo būsimų derybų.

VIDEO: Pirmasis Kim Jong Uno kartas: atsakė į užsienio žurnalisto klausimą

Interviu televizijai „CBS News“ M.Pompeo sakė, kad Hanojaus viršūnių susitikimas turėjo „daugiau niuansų“, nei skelbta viešai, ir kad abi šalys išdėstė savo pozicijas.

VIDEO: D. Trumpas išvyko iš Vietnamo be sutarties su Šiaurės Korėja

„Tai bus duobėta. Tai bus sunku. Tikiuosi, mes gausime dar kelias progas rimtai pakalbėti apie tai, kaip stumti į priekį šį procesą“, – sakė M.Pompeo.

Šiaurės Korėja reikalavo sušvelninti sankcijas, o D.Trumpas parodė simpatiją pareikšdamas, kad jam patinka Kim Jong Unas.

Tačiau M.Pompeo griežtai reikalavo išlaikyti spaudimą, kol bus sudarytas išsamus susitarimas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos nutraukimo.

M.Pompeo sakė, kad ankstesnių metų diplomatinėmis pastangomis buvo padaryta klaida: Šiaurės Korėjai buvo duodama „daugybė pinigų“, o mainais gaunama „per mažai“.

VIDEO: Šiltas Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Unas sutikimas: džiaugiuosi, kad atvykau į Rusiją

„Mes pasiryžę nedaryti tos klaidos, ir aš manau, kad korėjiečiai dabar tai mato gana aiškiai“, – sakė jis.

M.Pompeo, kuris pernai keturis kartus buvo nuvykęs į Pchenjaną, sakė „absoliučiai manantis“, kad Kim Jong Unas nori žengti didelį žingsnį ir atsisakyti savo branduolinių ginklų mainais į izoliacijos sumažinimą.

„Parodys tik laikas, bet pakankamai mačiau, jog tikėčiau, kad yra reali proga iš esmės pakeisti strateginę paradigmą dėl pusiasalio“, – sakė jis.

JAV valstybės sekretorius kalbėjo tokiu metu, kai Kim Jong Unas nuvyko į Rusijos Tolimuosius Rytus susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu, kurio šalis istoriškai yra Šiaurės Korėjos sąjungininkė.

VIDEO: Prasidėjo V.Putino ir Kim Jong Uno susitikimas: šalių lyderiai paspaudė vienas kitam rankas

JAV valstybės departamento atstovas paklaustas apie šį viršūnių susitikimą sakė, kad Jungtinės Valstijos ir likusi tarptautinės bendrijos dalis „yra įsipareigojusios dėl to paties tikslo – galutinės, visiškai patikrinamos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius