Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas galimai planavo nutupdyti lėktuvą su S.Cichanouskaja, rodo el. pašto duomenys

Elektroninio pašto paskyra, iš kurios išsiųstas grasinimas susprogdinti iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, sukurta Baltarusijos opozicijos lyderei Sviatlanai Cichanouskajai lankantis Graikijoje. Į Lietuvą ji grįžo tuo pačiu reisu, kaip ir prieš savaitę sulaikytas baltarusių žurnalistas Romanas Protasevičius.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Nepriklausomo naujienų kanalo „Nexta“ vyriausiasis redaktorius Tadeuszas Giczanas rašo, kad galimai iš pradžių režimas Minske planavo perimti lėktuvą su S.Cichanouskaja.

Elektroninio pašto ahmed_yurlanov1988@protonmail.com paskyra buvo sukurta gegužės 14 dieną, kai S.Cichanouskaja lankėsi Graikijoje ir likus dviem dienoms iki jos skrydžio tuo pačiu „Ryanair“ reisu Atėnai–Vilnius.

Elektroniniame laiške su grasinimu, kurį, kaip tikina Minskas, atsiuntė palestiniečių grupuotė „Hamas“, minimas gegužės 12–14 dienomis vykęs Delfų ekonomikos forumas, kuriame dalyvavo S.Cichanouskaja.

Laiške taip pat reikalaujama, kad Izraelis nutrauktų ugnį Gazos Ruože. Tačiau gegužės 23 dieną, kai laiškas buvo išsiųstas, ugnis tarp Izraelio ir „Hamas“ jau buvo nutraukta.

„Panašu, kad operacija buvo skirta perimti Cichanouskajos lėktuvą, tačiau paskutinę akimirką kažkas nutiko. Todėl po savaitės Baltarusijos slaptosios tarnybos padarė tą patį su Protasevičiumi, tačiau neatnaujino informacijos, todėl yra neatitikimų“, – rašo T.Giczanas.

C.Cichanouskajos patarėjas Francišakas Viačorka taip pat tikina, kad lėktuvo perėmimo operacijos taikiniu galėjo tapti opozicijos lyderė ir jos delegacija.

„Mus apie tai informavo kaimyninių šalių specialiosios tarnybos. Reikia pradėti tarptautinį tyrimą, kuris suteiktų tikslios informacijos apie tai, kas suorganizavo lėktuvo perėmimą ir kokiu būdu.

Mes susiduriame su teroristu (Lukašenka). Tačiau jis daro didelę klaidą manydamas, kad tokiu būdu gali ką nors įbauginti“, – F.Viačorka cituoja „Belsat“.

Gegužės 23 dieną Baltarusijos dispečeriai iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo įgulą informavo, kad buvo gautas pranešimas dėl orlaivyje neva esančio sprogmens. Lėktuvui nusileidus Minske, R.Protasevičius ir jo mergina Sofia Sapega buvo sulaikyti.

Baltarusijos pareigūnai tikina, kad elektroninį laišką jiems atsiuntė palestiniečių grupuotė „Hamas“, tačiau jos atstovai tokius kaltinimus paneigė.

VIDEO: 15/15: kaip baltarusiai perėmė „Ryanair“ lėktuvą?

Laiške rašoma: „Mes, „Hamas“ kariai, reikalaujam, kad Izraelis nutrauktų ugnį Gazos Ruože. Mes reikalaujam, kad ES atsisakytų paramos Izraeliui šiame kare. Žinoma, kad Delfų ekonomikos forumo dalyviai grįžta namo gegužės 23 dieną reisu FR4978. Šiame lėktuve padėta bomba. Jei jūs neįvykdysite mūsų reikalavimų, bomba sprogs virš Vilniaus. Allah Akbar.“

Elektroninio pašto paslaugų teikėjas „Proton Technologies AG“ ketvirtadienį pranešė, kad elektroninis laiškas apie tariamą sprogmenį buvo išsiųstas jau nukreipus lėktuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius