Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas pateikė Kijevui Baltarusijoje sulaikytų numanomų „Wagner“ kovotojų sąrašą

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija perdavė Kijevui netoli Minsko sulaikytos grupės Rusijos piliečių, kaip įtariama, priklausančių kontroversiškai privačiai karinei kompanijai „Wagner“, sąrašą, penktadienį pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.
„Wagner“ samdiniai
„Wagner“ samdiniai / „Facebook“ nuotr.

„Sulaikytų Baltarusijoje asmenų sąrašą gavome, o Baltarusijos URM kreipėsi į mus, prašydama perduoti nurodytą dokumentą Ukrainos kompetentingoms tarnyboms, kad patikrintų, ar išvardyti asmenys nėra įvykdę nusikaltimų mūsų valstybėje ir dalyvavę kariniuose veiksmuose“, – per internetinę spaudos konferenciją sakė D.Kuleba.

Ministras pabrėžė, kad svarbu ne vien nustatyti, kiek tarp sulaikytųjų yra ukrainiečių ir kas jie tokie.

„Klausimas platesnis. Iš tikrųjų taip pat labai svarbu nustatyti, kas iš šio sąrašo narių dalyvavo ginkluotuose veiksmuose okupacinių pajėgų, neteisėtų ginkluotų grupuočių pusėje [Rytų Ukrainoje] ir, atvirai kalbant – ar jie susiję su vienais ar kitai nusikaltimais“, – kalbėjo D.Kuleba.

Pasak jo, Ukrainos tarnybos jau nagrinėja šį klausimą.

„Savo ruožtu turiu pabrėžti, kad Ukraina visada palaikė Baltarusiją, visada buvo patikima Baltarusijos sąjungininkė. Ir mes palaikome šios draugiškos mums šalies nepriklausomybę, suverenitetą ir stabilumą“, – pareiškė diplomatijos vadovas.

Paklaustas, kiek ukrainiečių yra tarp sulaikytųjų Baltarusijoje, D.Kuleba atsakė, kad jų – ne septyni, kaip anksčiau buvo skelbta.

„Tik vakar gavome visą sulaikytų piliečių sąrašą ir iškart jį perdavėme kompetentingiems Ukrainos organams išnagrinėti... Kalbant apie Ukrainos piliečius, galiu jau dabar tiksliai pasakyti, kad jų – ne septyni. Bet turime patikrinti visą sąrašą“, – aiškino jis.

Naktį iš antradienio į trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos netoli Minsko sulaikė 32 Rusijos privačios karinės bendrovės narius. Dar vienas Rusijos pilietis buvo sulaikytas šalies pietuose. Anot Minsko, jie į šalį atvyko su misija destabilizuoti padėtį Baltarusijoje, bet Kremlius tokius įtarimus atmetė kaip „insinuacijas“.

Minskas sako, kad 33 sulaikytieji priklauso Rusijos privačiai karinei kompanijai „Wagner“ – slapiai organizacijai, esą kontroliuojamai Rusijos prezidento Vladimiro Putino vieno iš sąjungininkų ir naudojamai Maskvos interesams ginti Ukrainoje, Sirijoje ir Libijoje.

Baltarusijos valstybės saugumo tarybos vadovas Andrejus Ravkovas sakė, kad sulaikytieji yra apklausiami ir duoda parodymus.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ketvirtadienį pranešė inicijuosianti dalies sulaikytųjų Baltarusijoje ekstradiciją.

Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių A.Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Pasak tyrėjų, tie Rusijos piliečiai veikė kartu su garsiais A.Lukašenkos kritikais 41-erių vaizdo tinklaraštininku Sergejumi Tichanovskiu bei vienu žinomiausių baltarusių opozicijos lyderių 63-ejų Nikolajumi Statkevičiumi, kurie abu šiuo metu yra už grotų.

Baltarusijoje buvo pradėta baudžiamoji byla prieš „Tichanovskį, Statkevičių ir 33 sulaikytus Rusijos piliečius“, naujienų agentūrai AFP pranešė Tyrimų komiteto atstovas Sergejus Kabakovičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius