Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 01 /20:24

Baltarusijos policija vaikė protestuotojus iš stalinizmo aukų palaidojimo vietos, sulaikyta mažiausiai 200 žmonių

Baltarusijoje sekmadienį maždaug 10 000 žmonių išėjo į Minsko gatves, protestuodami prieš prieš autoritarinį lyderį A. Lukašenką, oficialiai paskelbtą rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju, o policija vykdė protestuotojų sulaikymus ir paleido įspėjamuosius šūvius.
Protestas Baltarusijoje
Protestas Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalyje jau beveik tris mėnesius kiekvieną sekmadienį į gatves išeina dešimtys tūkstančių žmonių.

Šį sekmadienį, nepaisydami pastarųjų A.Lukašenkos grasinimų „neimti belaisvių“, protestuotojai pradėjo eitynes iš Minsko centro į Stalino laikų egzekucijų vietą šalia sostinės.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė girdėjęs garsų trenksmą ir šūvius bei matė policijos pareigūnus, besivaikančius protestuotojus netoli Kuropaitų giraitės Minsko pakraštyje, kur yra palaidota dešimtys tūkstančių stalinistinių represijų aukų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas protestų vietoje girdėjo garsų trenksmą ir šūvius, o liudininkų teigimu, policija atidengė ugnį į orą, mėgindama išbaidyti protestuotojus.

Nėra žinoma, kokie ginklai buvo naudojami šūviams paleisti.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kad Minsko gatvėmis riedėjo šarvuočiai su kulkosvaidžiais ant stogų.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovė Olga Čemodanova naujienų agentūrai AFP teigė, kad sulaikytas tam tikras skaičius žmonių, tačiau neigė, jog policija prieš demonstrantus naudojo apsvaiginimui skirtas granatas ar kitas riaušių malšinimo priemones.

Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja kreipimesi į protestuotojus sakė: „Mes nepamiršome savo praeities ir nepamiršime, kas vyksta dabar“.

Šią savaitę A.Lukašenka paskyrė naują vidaus reikalų ministrą ir Minsko policijos vadovą bei pareiškė, kad pasitrauks iš posto tik protestuotojų „sapnuose“.

„Mes neimsime belaisvių“, – pareiškė jis penktadienį.

Baltarusija šią savaitę uždarė sausumos sienas su ES narėmis Lietuva, Lenkija ir Latvija, taip pat Ukraina, aiškindama tokį sprendimą koronaviruso pandemija.

Nuo sekmadienio valdžia taip pat uždraudė užsieniečiams įvažiuoti į šalį per sausumos sienas.

Šį mėnesį valdžia pagrasino protestuotojams išsklaidyti panaudoti tikrus šaudmenis.

Sulaikyta mažiausiai 200 žmonių

Baltarusijoje sekmadienį sulaikyta mažiausiai 200 protesto akcijų dalyvių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis, jis nuolat atnaujinamas.

„Viasna“ duomenimis, sulaikymai užfiksuoti sostinėje Minske, taip pat kituose didžiuosiuose šalies miestuose, tokiuose kaip Gardinas, Mogiliavas, Pinskas, Žlobinas.

Baltarusijoje beveik tris mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius