-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Minsko susitarimų įgyvendinimas gali tapti pagrindu švelninti ES sankcijas

Minsko susitarimų ir Berlyne įvykusio keturšalio užsienio reikalų ministrų susitikimo nutarimų visiškas įgyvendinimas gali atverti galimybę pradėti švelninti Rusijai paskelbtas Europos sankcijas, ketvirtadienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tikiuosi, kad Minsko susitarimų viso turinio įgyvendinimas turėtų suteikti pageidaujamą pagrindą, kuris galėtų padėti mums spręsti klausimą dėl varžomųjų priemonių Rusijos atžvilgiu atšaukimo ateityje“, – V.Ušackas sakė per spaudos konferenciją naujienų agentūros „Interfax“ būstinėje.

„Šiuo metu ypač svarbu, kad susitarimai, pasiekti vakar (per Ukrainos, Vokietijos, Prancūzijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimą), taptų tikrove kiek įmanoma greičiau ir sukurtų naują dinamiką, kurią galėtume vertinti savo būsimuose santykiuose“, – pabrėžė jis.

Diplomato teigimu, padėties Ukrainoje stabilizavimas taip pat atvertų galimybę atnaujinti ES ir Rusijos viršūnių susitikimus.

„Santykių normalizavimas, padėties Ukrainoje stabilizavimas leistų mums grįžti prie įprasto režimo mūsų ryšiuose, įskaitant viršūnių susitikimų organizavimą“, – sakė V.Ušackas.

ES ir Rusijos viršūnių susitikimai buvo įšaldyti po „neteisėtų veiksmų Krymo atžvilgiu ir padėties Ukrainoje destabilizavimo“, pabrėžė jis.

Tačiau kontaktai tarp Rusijos ir ES tebėra palaikomi, pridūrė V.Ušackas.

Maskvos sprendimas – skubotas

Kartu jis teigė, kad Maskvos pareiškimai apie jos galimą pasitraukimą iš Europos Tarybos nėra naudingi dialogui.

„Tokia yra mano asmeninė kaip diplomato ir piliečio nuomonė: nemanau, kad tokie skuboti sprendimai dėl laipsniško pasitraukimo iš ETPA (Europos Tarybos parlamentinės asamblėjos) gali būti palankūs ryšių palaikymui ir dialogui“, – kalbėjo buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Lietuvis diplomatas komentavo Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko Sergejaus Naryškino pareiškimą, kad Rusija iškels klausimą dėl savo narystės Europos Taryboje, jeigu nebus atkurtas visateisis šalies delegacijos dalyvavimas ETPA.

ETPA pozicija Rusijos atžvilgiu yra ne vien Europos Tarybos narių vyriausybių, bet ir įstatymų leidžiamųjų institucijų nuomonės bei pozicijos dalis, pabrėžė V.Ušackas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius