-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė buvęs Kinijos komunistų patriarcho Mao Zedongo apsaugos vadas

Velionio komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo apsaugos vadas, atlikęs svarbų vaidmenį nuverčiant „Keturių gaują“, mirė penktadienį, būdamas 99 metų, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Mao Zedongo portretas Tiananmenio aikštėje Pekine
Mao Zedongo portretas Tiananmenio aikštėje Pekine / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Partija Kinija

1916 metų sausį gimęs Wang Dongxingas mirė Pekine, nurodė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“, remdamasi Kinijos komunistų partijos (KKP) būstinės pranešimu.

Tame pranešime Wang Dongxingas giriamas kaip „puikus KKP narys, laiko išbandytas komunistinis kovotojas ir proletaro revoliucionierius“. Wang Dongxingas dešimtmečius vadovavo Mao Zedongo asmens sargybiniams – 8341-ajam specialiajam pulkui – ir kelerius metus užėmė jo administracijos vadovo postą.

„Nepasitikiu kitais žmonėmis. Esu įpratęs, kad šalimais yra Dongxingas“, – velionio komunistinio lyderio žodžius penktadienį citavo savaitraštis „Southern Weekly“.

Tačiau 1976 metų spalį, nepraėjus nė mėnesiui po jo mentoriaus mirties, Wang Dongxingas atliko vadovaujamą vaidmenį perversmui prieš „Keturių gaują“, artimus Mao Zedongo sąjungininkus, atsakingus už Kultūrinę revoliuciją. Viena iš jų buvo velionio lyderio našlė Jiang Qing.

Kitais metais po tų įvykių Wang Dongxingas buvo paskirtas KKP pirmininko pavaduotoju, bet buvo priverstas atsistatydinti 1980 metais dėl klausimų, susijusių su Mao Zedongo vertinimu, persekiotų pareigūnų reabilitacija ir tuomečio lyderio Deng Xiaopingo  atsivėrimo ir reformų politika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius