-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirus sužeistajam susirėmimų prie Gazos Ruožo ir Izraelio sienos aukų padaugėjo iki 17

Vienas palestinietis, prieš tris dienas pašautas Izraelio karių, kai masinė protesto akcija peraugo į susirėmimus, pirmadienį mirė nuo žaizdų, tad šių neramumų aukų padaugėjo iki 17, paskelbė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.
Tūkstančiai Gazos Ruožo gyventojų dalyvauja proteste prie Izraelio sienos
Tūkstančiai Gazos Ruožo gyventojų dalyvauja proteste prie Izraelio sienos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anot ministerijos, 29 metų Farisas al Raqibas penktadienį buvo pašautas į pilvą per susirėmimus, vykusius į rytus nuo Kan Juniso miesto Gazos Ruožo pietinėje dalyje, kai dešimtys tūkstančių žmonių susirinko į vieną didžiausių protesto akcijų per kelerius pastaruosius metus.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ savo pareiškime nurodė, kad F.al Raqibas buvo jos narys, tačiau tuo metu, kai jis buvo pašautas, vyras buvo neginkluotas.

Vienoje naujienų agentūros AFP nuotraukoje matyti, kad dar nesužalotas F.al Raqibas neša vieną sužeistąjį toliau nuo susirėmimo vietos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./F.al Raqibas (priekyje, pačioje kairėje) neša vieną sužeistąjį
AFP/„Scanpix“ nuotr./F.al Raqibas (priekyje, pačioje kairėje) neša vieną sužeistąjį

Per penktadienį vykusius protestus dar šimtai palestiniečių buvo sužeisti, daugiausia kovinėmis kulkomis.

Europos Sąjunga ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareikalavo nepriklausomo tyrimo.

Izraelis penktadienį teisino savo karių veiksmus, kai pajėgos penktadienį ėmė šaudyti į palestiniečius, atsiskyrusius nuo pagrindinio protesto palapinių miestelyje ir priartėjusius prie smarkiai įtvirtintos sienos, juosiančios blokuojamą Gazos Ruožą.

Izraelio kariuomenė tvirtina šaudžiusi tik tuomet, kai buvo būtina ir kai reikėjo gintis nuo žmonių, į kareivius mėčiusių akmenis ir padegamąsias bombas bei ridenusių padangas.

Kariuomenės teigimu, kai kurie asmenys bandė sugriauti tvorą ir įsiveržti į Izraelį. Jos atstovai tvirtina, kad pasienyje buvo bandoma apšaudyti kareivius, tačiau incidento metu niekas nenukentėjo.

Izraelis kaltina Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą „Hamas“, nuo 2008 m. triskart kariavusį su Izraeliu, po protestų priedanga rengiant smurto išpuolius.

Palestiniečiai savo ruožtu tvirtina, kad kariai šaudė į žmones, nekeliančius jiems grėsmės, o žmogaus teisių gynėjai kritikuoja Izraelį dėl sprendimo naudoti šaunamuosius ginklus.

Be 17 žuvusiųjų, daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių penktadienį buvo sužeisti – 757 jų buvo pašauti, o likę nukentėjo nuo guminių kulkų arba ašarinių dujų, pranešė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ sukarintas sparnas teigė, kad penki žuvusieji buvo šios grupės nariai, dalyvavę „liaudies renginiuose kartu su savo tautiečiais“.

Izraelio policija įtaria, kad 10 žuvusiųjų dalyvavo „dokumentais įrodomoje“ teroristinėje „Hamas“ ir kitų grupių veikloje. Anot pareigūnų, jie buvo nukauti mėgindami „įvykdyti teroro išpuolių“.

Per vėliausius susirėmimus nebuvo užfiksuota, kad būtų nukentėję izraeliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius