Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai susirūpino: dėl povandeninio ugnikalnio veiklos netrukus gali padaugėti Kanarų salų

BBC praneša, kad šalia Kanarų salų išsiveržęs povandeninis ugnikalnis gali suformuoti naują salą. Tokiu būdu padidėtų Kanarų salų užimamas plotas.
Povandeninio ugnikalnio išsiveržimas šalia El Hierro salos.
Povandeninio ugnikalnio išsiveržimas šalia El Hierro salos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ugnikalnis

Nuotraukų galerija

Jau ilgiau nei mėnesį trunkantis povandeninio ugnikalnio išsiveržimas šalia Kanarų salynui priklausančios nedidelės El Hierro salos gali suformuoti naują plotą virš vandens.

El Hierro sala nuo Tenerifės nutolusi per 100 km. 60 metrų gylyje vulkanas spjaudo ne tik įkaitusias dujas, bet ir lavą. Dalis šio karšto srauto pakyla ir virš vandens, todėl paviršiuje galima prisirinkti dar šiltų lavinių uolienų gabalų.

Mokslininkai teigia, kad šis ugnikalnio išsiveržimas – tai viso labo tik nedidelis ilgai trunkančio Kanarų salų vulkaninės evoliucijos epizodas. Jos rezultatas galėtų būti arba nauja sala, arba El Hierro kranto pietinės linijos pratęsimas.

Tačiau seismologai užfiksavo povandeninius judesius ir šiaurinėje salos dalyje.

Kanarų salų vulkanologijos instituto mokslinis bendradarbis N.Perezas spėja, kad ir salos šiaurėje dar reikėtų laukti didesnio vulkaninio aktyvumo.

Per pastaruosius keturis mėnesius institutas šalia salos užfiksavo 11 tūkst. požeminių smūgių. Stipriausias iš jų siekė 4,6 balo pagal Richterio skalę.

Salos gyventojai pajuto tikrai ne visus žemės plutos judesius. Tačiau keletas iš jų privertė ir gerokai pasijaudinti. Labai svarbus ir ekonominis poveikis, nes salą beveik apleido turistai, bijantys nukentėti. Salos gyventojai daugiausia lėšų pragyvenimui užsidirba iš turizmo. Pakitus vandens fizinėms savybėms, jūroje išnyko gyvybė, tad žvejai liko be darbo.

Kol kas nėra pavojaus, kad virš salos pakibs pelenų debesis, nes ugnikalnis kunkuliuoja po vandeniu. Tačiau situacija gali ir pasikeisti, jei krateris iškiltų virš vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius