Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos Konstitucinis Teismas vėl laikinai nušalino nuo pareigų prezidentą I.Dodoną

Moldovos Konstitucinis Teismas penktadienį vėl laikinai nušalino nuo pareigų prezidentą Igorį Dodoną.
Igoris Dodonas
Igoris Dodonas / „Sputnik“ nuotr.

Tai padaryta remiantis ketvirtadienį teismui pateiktu Demokratų partijos parlamentaro Sergejaus Syrbu prašymu.

Valdančiajai koalicijai priklausantis S.Syrbu savo prašymą motyvavo tuo, kad prezidentas pakartotinai atsisakė paskelbti parlamento priimtą įstatymą dėl kovos su Rusijos propaganda.

Kreipimesi S.Syrbu prašo teisėjų išnagrinėti jį skubos tvarka dėl galimo „konstitucinio blokavimo, galinčio paveikti įstatymų leidžiamosios institucijos darbą“.

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad „laikinas nušalinimas“ reikalingas, kad būtų „atblokuotas parlamento vadovaujantis įstatymų leidybos procedūra priimtų teisės aktų įsigaliojimo procesas“.

Konstitucinis Teismas taip pat patvirtino, kad „prezidentas turi teisę tik vieną kartą atsisakyti paskelbti parlamento priimtus teisės aktus“. Jeigu parlamentas pakartotinai nubalsuoja už įstatymo priėmimą, valstybės vadovas privalo jį paskelbti.

Konstitucinis Teismas priėjo prie išvados, kad „prezidentas sąmoningai atsisakė vykdyti konstitucines pareigas, ir paskelbė, kad jis „laikinai negali vykdyti savo tarnybinių pareigų“.

Tokiu būdu įsaką paskelbti įstatymą dėl televizijos ir radijo kodekso pataisų pasirašys parlamento pirmininkas Andrianas Candu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Dodonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Dodonas

S.Syrbu kreipėsi į Konstitucinį Teismą iškart po to, kai ketvirtadienį ryte Moldovos prezidentas pakartotinai atsisakė paskelbti parlamento priimtą įstatymą dėl kovos su Rusijos propaganda.

Tuo pat metu I.Dodonas taip pat kreipėsi į Konstitucinį Teismą, prašydamas išnagrinėti įstatymo projekto, numatančio uždrausti Rusijos žinias ir analitines-informacines laidas Moldovos televizijoje ir radijuje, konstitucingumą.

Moldovos parlamento priimtos televizijos ir radijo kodekso pataisos numato uždrausti retransliuoti šalyje informacines, informacines-analitines, politines ir karinės tematikos laidas iš šalių, neratifikavusių Europos konvenciją dėl televizijos be sienų. Tai taikytina ir Rusijos televizijų laidoms, retransliuojamoms Moldovoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius