Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos liberalai inicijuoja prezidento I.Dodono apkaltą

Moldovos Liberalų partija (PL) inicijuoja šalies prezidento Igorio Dodono apkaltą, pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė partijos pirmininkas Mihai Ghimpu.
Moldovos prezidentas Igoris Dodonas
Moldovos prezidentas Igoris Dodonas / „Scanpix“ nuotr.

Pasak jo, PL pradėjo rinkti deputatų parašus dėl apkaltos inicijavimo. Kad dokumentas būtų oficialiai įregistruotas parlamente, reikia, kad jį parašais palaikytų ne mažiau kaip trečdalis visų įstatymų leidėjų – mažiausiai 34 iš 101. Iniciatyvą jau pasirašė 13 parlamentarų, atstovaujančių PL.

M.Ghimpu sakė, kad galimos apkaltos priežastimi tapo I.Dodono išsakyti sveikinimai neseniai išrinktam nepripažintos separatistinės Padniestrės respublikos lyderiui Vadimui Krasnoselskiui. PL pirmininkas nurodė, kad Moldovos prezidentas tokiu savo elgesiu pažeidė konstituciją.

„Igoris Dodonas prisiekė saugoti šalies suverenumą, nacionalinę nepriklausomybę, vienybę ir teritorinį vientisumą. Jis neturėjo jokios teisės pasveikinti jokios pasaulio valstybės nepripažįstamos Padniestrės Moldovos respublikos lyderio. Taigi, jis mano, kad Padniestrė gali būti atskira šalis ir neigia Moldovos teritorinį vientisumą“, – sakė M.Ghimpu.

Pasak jo, „I.Dodonas veikia vadovaudamasis Rusijos interesais, o ne galvodamas apie Moldovos žmonių gerovę“.

Tuo tarpu šalies prezidento atstovas ir patarėjas vidaus politikos klausimais Ionas Cebanas pavadino liberalų iniciatyvą surengti valstybės vadovui apkaltą „panika tarp remiančiųjų sąjungą su Rumuniją“.

„Noras nuversti Igorį Dodoną iš prezidento posto tėra bandymas pakelti savo žemus reitingus. Suprantame nusivylimą tų, kas palaiko Moldovos susijungimą su Rumunija. Prezidento Igorio Dodono veiksmai sukėlė isteriją ir paniką tarp nenorinčių išspręsti Padniestrės problemos – tų, kas nenori stipresnio Moldovos valstybingumo ir tolesnio Moldovos Respublikos neutralumo“, – pirmadienį žurnalistams sakė I.Cebanas.

Pasak jo, prezidentas M.Ghimpu pareiškimus laiko „rinkiminiais, o ne politiniais“.

Moldovos prezidentas „yra pasirengęs atsakyti už savo veiksmus prieš piliečius bet kuriuo metu“, sakė jo atstovas.

„Prezidentas Igoris Dodonas yra pasirengęs pakartoti savo idėjas ir siekius dėl Moldovos respublikos dabarties ir ateities. Esame įsitikinę, kad absoliuti dauguma šalies piliečių palaikys I.Dodono poziciją – taigi, dar kartą suteiks dabartinei valdžiai ir visiems jos atstovams, įskaitant M.Ghimpu, gerą politinę pamoką“, – sakė I.Cebanas.

Rusijos palaikomos separatistinės Padniestrės lyderio rinkimai vyko 2016 metų gruodžio 11 dieną. Nepartinis kandidatas V.Krasnoselskis laimėjo surinkęs 62,3 proc. balsų.

Antrąjį Moldovos prezidento rinkimų turą lapkričio 13 dieną laimėjęs I.Dodonas pasveikino V.Krasnoselskį su jo pergale, kai jiedu buvo susitikę sausio 4 dieną.

Remiantis Moldovos įstatymais, parlamento nariai turi teisę inicijuoti prezidento apkaltą. Norint pašalinti šalies vadovą iš posto reikalingas dviejų trečdalių – 67 iš 101 – deputatų palaikymas. Priėmęs tokį sprendimą, parlamentas per 30 dienų privalo surengti visuotinį referendumą, kad lyderio pašalinimas būtų patvirtintas arba atmestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius