Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūšis dėl Ukrainos: kas išpeš daugiausia naudos?

Vakarų ir Rusijos kova dėl Ukrainos – pačiame įkarštyje. Nors šiuo metu sunku nuspėti, kuo jis baigsis, kol kas laimėtoja galima vadinti Kiniją. Šiai pamažu naujas rinkas užkariaujančiai ir ekonomiką plėtojančiai šaliai pavyksta išvengti JAV sankcijų ir atvirai palaikyti Rusiją, rašo newsru.com
Kinijos vėliava.
Kinijos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gali būti, kad Kinijai atsiveria keliai sustiprinti savo pozicijas tarptautinėje arenoje. Kai kurie analitikai tokį scenarijų numatė dar prieš Rusijai okupuojant Krymą, kai nebuvo kalbama apie jokias sankcijas.

Tačiau kai kurie ekspertai teigia, kad ilgai Maskvos ir Pekino meilė nesitęs, nes Rusijai galiausiai ji taps per sunki.

Anot žurnalo „Forbes“, Rusijai būtina ieškoti glaudesnių santykių su Pekinu, todėl Kinija gali tapti padėties šeimininke.

Kinijai tapo labiau pasiekiama Rusijos gamtos ištekliai ir karinė technika. Gegužę pasirašyta dujų tiekimo sutartis parodė, kad Pekinas tokius planus kuria ne veltui.

Į pasaulio lyderius besiveržiančiai Kinijai nenaudinga, kad Rusiją labai prispaustų pasaulio sankcijos, arba ji pati taptų lydere.

Tačiau kai kurie ekspertai teigia, kad ilgai Maskvos ir Pekino meilė nesitęs, nes Rusijai galiausiai ji taps per sunki.

Ar tikėtinas karas tarp Kinijos ir JAV?

JAV puikiai supranta, kad Kinijos dominavimas būtų pavojingas. Žurnalui „The Economist“ JAV prezidentas Barackas Obama santykius su Pekinu pavadino valdomais. B.Obamos teigimu, Vakarai turi griežtai vertinti Kinijos teritorines pretenzijas, nes raginimai laikytis tarptautinių normų Pekino neveikia.

Straipsnyje teigiama, kad karas tarp JAV ir Kinijos mažai tikėtinas, tačiau visiškai nubraukti tokios galimybės nereikėtų.

Komentuodami Pekino pretenzijas į salas Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose kai kurie ekspertai pastebi, kad jėgų pusiausvyra tarptautinėje arenoje panaši į tą, kuri buvo prieš Pirmąjį Pasaulinį karą, kurio pradžios šimtmetis buvo paminėtas šiomis dienomis.

„The Atlantic“ paskelbtame straipsnyje svarstoma, ar prasidėtų karas, jeigu JAV stotų Kinijos įžeistos Japonijos pusėn.

Tačiau, anot autoriaus, derėtų nepamiršti, kad Pekinas ir Vašingtonas turi kitokias vertybes, be to, šių šalių ekonomikos labai susijusios, karas tam padarytų galą. Straipsnyje teigiama, kad karas tarp JAV ir Kinijos mažai tikėtinas, tačiau visiškai nubraukti tokios galimybės nereikėtų.

Kuo baigsis karas dėl Ukrainos?

Žurnalas „Forbes“ pateikė versijų, kaip konfliktas gali baigtis kitoms šalims. Ukrainos ateitis priklauso nuo to, kaip baigsis Rusijos ir JAV kova. Anot straipsnio autoriaus, arba JAV ir Europos Sąjungos palaikoma Ukraina taps demokratine valstybe, arba šalis skils ir rytinė jos dalis atiteks Rusijai.

Ukrainos ateitis palies ir kitas Rytų Europos šalis, ypač Moldovą ir Gruziją, neseniai pasirašiusias ES asociacijos sutartį. Dėl įtakos minėtoms valstybėms gali įsiplieksti dar vienas Rusijos ir Vakarų konfliktas.

Arba JAV ir Europos Sąjungos palaikoma Ukraina taps demokratine valstybe, arba šalis skils ir Rytinė jos dalis nueis kita kryptimi.

Nebus lengva ir kitoms buvusioms Sovietų sąjungos šalims: Armėnijai, Baltarusijai, Kazachstanui ir Kirgizijai. Joms teks laviruoti išlaikant gerus santykius su Maskva neprarandant ekonominių saitų su Vašingtonu.

Rusijos ir JAV konfliktas sustiprins Vašingtono pozicijas tarptautinėje arenoje – net paviršutiniškiems Rusijos sąjungininkams teks žvalgytis per petį į JAV.

„Forbes“ neabejoja, kad Japonija ir Pietų Korėja paklus JAV raginimams ir apribos ekonominius bei politinius ryšius su Kremliumi.

Taip Tokijas praras galimybę su Rusijos pagalba atsverti Kinijos įtaką regione, o Seulas praras Rusijos paramą jautriame Korėjos pusiasalio suvienijimo klausime.

Neseniai Japonijos vyriausybės priimtas sprendimas dėl sankcijų Maskvai rodo, kad ši šalis laikysis Vašingtono brėžiamos linijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius