-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Statkevičiaus žmona apie pablogėjusią padėtį Baltarusijoje: A.Lukašenka eina va bank

Sulaikyto Baltarusijos opozicionieriaus Nikolajaus Statkevičiaus žmona Marina Adamovič tikina, kad šiandien izoliacijos centre situacija blogesnė nei po 2010-ųjų protestų KGB izoliatoriuje. „Tai – agonija, ir norėtųsi, kad ji kuo greičiau baigtųsi, neužsitęstų dar kelis metus. Lukašenka eina va bank, prarado bet kokį civilizuotumą, ir mums tiesiog reikalingas solidarumas“, – interviu 15min sakė M.Adamovič.
Mitingas, skirtas paremti Baltarusijos kandidatus
Mitingas, skirtas paremti Baltarusijos kandidatus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį, baigiantis jau antram N.Statkevičiaus 15 dienų sulaikymo terminui, jam buvo skirta dar 15 parų nelaisvės.

M.Adamovič 15min pasakojo, kad nuosprendis buvo priimtas nedalyvaujant advokatui, iš N.Statkevičiaus buvo atimtas tušinukas ir popierius, jog jis negalėtų nuosprendžio apskųsti. Ji tikino negalinti prognozuoti, kada sutuoktinis išeis į laisvę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Statkevičius ir Marina Adamovič
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nikolajus Statkevičius ir Marina Adamovič

„Situacija keičiasi kas penkias minutes tikrąja to žodžio prasme. Panašu, kad valdžia suprato, jog jai kilo reali grėsmė. Ir visi pastarųjų 2–3 metų labai dekoratyviniai liberalizacijos ženklai buvo visiškai sunaikinti“, – sakė ji.

Ketvirtadienį N.Statkevičiui buvo skirta dar 15 parų arešto.

„Už neva nesankcionuoto masinio renginio organizavimą Karių kapinėse. Tai buvo gegužės 8-oji, pastaruosius 20 metų kasmet padedame gėlių ant karių, žuvusių išlaisvinant Minską Antrojo pasaulinio karo metais, kapų.

Panašu, kad norint padėti gėlių ant kapų, reikia gauti leidimą. Kai laidosime savo artimuosius, turbūt taip pat reikės laidotuves įforminti kaip masinį susibūrimą“, – ironizavo M.Adamovič.

Ji atkreipė dėmesį į penktadienį per „Skype“ vykusio posėdžio metu nuteistą politiką Pavelą Seviarinecą, kuris protestuodamas persipjovė venas. M.Adamovič tikina, kad jis laikomas „visiškai nežmogiškomis“ sąlygomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sulaikomas Pavelas Seviarinecas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sulaikomas Pavelas Seviarinecas

„Jau anksčiau gavome informacijos, kad iš jo viską atėmė, net dantų pastą ir šepetėlį. Jau nekalbu apie asmeninius daiktus. <...> Jis – labai stiprus žmogus, akivaizdu, kad turėjo įvykti kažkas išskirtinio, (kad persipjautų venas)“, – sakė ji.

Po papildomas 15 parų arešto skirta ir politikams Olgai Nikolaičik, Valentinui Frolovui. „Visus teisia slapta, per „Skype“ – tokia nauja teismo posėdžio forma, jie teisiami be advokatų. Kas bus po to, deja, negaliu pasakyti“, – tikino ji.

Pasak M.Adamovič, N.Statkevič vyras turi ilgą patirtį su Baltarusijos teisėsauga ir baudžiančiomis institucijomis, tačiau ji nepamena nieko panašus į tai, kas šiuo metu vyksta Įstatymų pažeidėjų izoliacijos centre.

„Tai net baisiau nei tai, kas vyko 2010 gruodį, 2011 sausį KGB izoliatoriuje. Kasdien mus pasiekia naujos detalės, jos – šokiruojančios. (Izoliacijos centre) procesams vadovauja ne darbuotojai, o kažkokie neaiškūs žmonės su automatais, apsirengę civilių drabužiais“, –15min sakė ji.

2011 metais teismas N.Statkevičius pripažino kaltu dėl masinių neramumų organizavimo ir skyrė šešerius metus laisvės atėmimo. 2015 metų rugpjūtį A.Lukašenka suteikė jam malonę, tačiau jo teistumas lieka galioti dar aštuonerius metus, nes „masinių neramumų“ kurstymas laikomas itin sunkiu nusikaltimu.

Išsigando Viktoro Babarikos?

Ketvirtadienį buvo sulaikytas buvęs banko „Belgazprombank“ vadovas Viktoras Babarika, siekiantis mesti iššūkį A.Lukašenkai rugpjūtį vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Jis įvardijamas kaip „nusikalstamos veiklos organizatorius“, esą B.Babarika „Belgazprombank“ tyrime bandė paveikti liudytojus, slėpti anksčiau padarytų nusikaltimų pėdsakus.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Babarika
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Babarika

Tačiau režimo kritikai tikina, kad tyrimas prieš „Belgazprombank“ ir V.Babarikos suėmimas yra politiškai motyvuotas. Jis – itin populiarus, surinko jau beveik 300 tūkst. parašų, kad galėtų dalyvauti rinkimuose. Plačiau apie V.Babariką skaitykite čia.

„Manau, kad Lukašenka išsigando ne tik Babarikos, bet ir kai gegužės pradžioje tūkstančiai žmonių išėjo pasirašyti už alternatyvius kandidatus, jog pasakytų, kad pavargo gyventi šiame mele, šiame chamizme“, – tikino M.Adamovič.

„Pirmiausia buvo areštuotas blogeris Tichanovskis, kuris, pagal mūsų partijos strategiją, taip pat buvo protesto kandidatas, po dviejų dienų buvo suimtas mano vyras, didžioji dalis mūsų partijos vadovų dabar yra už grotų“, – pridūrė ji.

O ar šiandien Baltarusijos opozicija stipresnė, nei 2010 metais, kai šalyje vyko dideli protestai?

„Šiandien opozicijai prieš valdžią priklauso didžioji dalis Baltarusijos visuomenės. Remiantis nepriklausomų portalų vartotojų apklausomis, kurios, žinoma, nėra reprezentatyvios, sociologinės, Lukašenka negautų daugiau nei 2–3 proc. balsų. Tautos pozicija valdžios atžvilgiu yra aiški“, – sakė ji.

Pasak M.Adamovič, šiuo metu baltarusiams labai svarbi bet kokia parama.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusiai pasirašo už alternatyvius kandidatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusiai pasirašo už alternatyvius kandidatus

„Tai, kad jūs pastebite, įgarsinate, jog pastaraisiais metais vyksta laisvės puolimas, laisvo žmogaus, laisvo žodžio puolimas, yra svarbu. Mes laukiame solidarios Europos Sąjungos reakcijos, paramos iš Europos bendruomenės.

Tai – agonija, ir norėtųsi, kad ji kuo greičiau baigtųsi, neužsitęstų dar kelis metus. Lukašenka eina va bank, prarado bet kokį civilizuotumą, ir mums tiesiog reikalingas solidarumas“, – 15min sakė M.Adamovič.

Ketvirtadienį po V.Babarikos sulaikymo į Minsko gatves pademonstruoti jam solidarumą išėjo apie 4 tūkst. žmonių, kurie suformavo 4–5 km ilgio gyvąją grandinę. Jie taip pat reiškė paramą kitiems sulaikytiems opozicijos atstovams.

Tą pačią dieną vykusioje ES ir Rytų partnerystės konferencijoje Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen tiesiai neatsakė, ar Bendrija yra pasiruošusi skirti naujas sankcijas Minskui dėl opozicijos veikėjų suėmimo.

„Visi sulaikyti aktyvistai nedelsiant turi būti paleisti. Įstatymo viršenybė turi būti gerbiama. Baltarusijos žmonės prašo demokratiškų rinkimų“, – kalbėjo U.von der Leyen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius