Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nadijai Savčenko – vis garsesni priekaištai: Odesoje apmėtė kiaušiniais

Iš kalėjimo Rusijoje gegužės pabaigoje paleista ukrainietė Nadija Savčenko gimtinėje laikoma nacionaline heroje. Tačiau pastaruoju metu sulaukia ir rūsčių priekaištų dėl esą prorusiškų pasisakymų, o sekmadienį Odesoje net buvo apmėtyta kiaušiniais, skelbia „Unian“.
Nadija Savčenko Odesoje
Nadija Savčenko Odesoje / „Scanpix“ nuotr.

Kiaušinius į 35 metų N.Savčenko, kuri yra išrinkta į Ukrainos Aukščiausiąją Radą, uostamiestyje paleido ir ją necenzūriniais rusiškais žodžiais išplūdo du agresyvūs vyriškiai.

Moteris kaip tik sakė kalbą ant improvizuotos scenos. Kiaušiniai į N.Savčenko nepataikė ir vyrai iškart buvo sulaikyti. Tiesa, vienas jų dar suspėjo prisiartinti prie pat politikės ir ją aprėkti.

Kodėl taikomasi į nacionalinę heroję, kuri iš teisiamųjų suolo Rusijos teisme svaidė prakeiksmus Vladimiro Putino režimui? Kalti N.Savčenko pastarojo meto pasisakymai.

Kalbos apie tiesiogines derybas

Antai birželio viduryje N.Savčenko, jau prisiekusi Aukščiausiojoje Radoje, nuvyko į ukrainiečių kontroliuojamą Donbaso dalį ir ten staiga prakalbo apie būtinybę tiesiogiai derėtis dėl taikos su prorusiškų separatistų lyderiais.

Toks pasiūlymas Kijeve sukėlė tikrą šoką. Daugelis politikų nuosekliai tvirtina, kad apie tiesiogines derybas su „teroristais“ negali būti jokios kalbos.

Atvirkščiai, būtent Maskva, be abejo, turinti savų interesų, nuolat ragina Kijevą užmegzti tiesioginį dialogą su vadinamosiomis Luhansko ir Donecko liaudies respublikomis.

Tąkart N.Savčenko pareiškimas buvo nuleistas negirdomis. Bet tada, birželio pabaigoje, ji „Amerikos balsui“ pareiškė, kad Vakarų apsisprendimas apginkluoti Ukrainą galėtų privesti prie pasaulinio karinio konflikto.

„Ar Vakarai turėtų padėti Ukrainai ginklais? Tai priklauso nuo Vakarų galių nusiteikimo. Tai gali privesti pasaulį prie Trečiojo pasaulinio karo“, – kalbėjo N.Savčenko, taip pat pasvarsčiusi, jog sankcijos Rusijai galėtų būti „asmeniškesnės“ – kad nebūtų taip sunku paprastiems rusams.

Pažėrė ugningos kritikos

O kai N.Savčenko liepą dar dusyk pasiūlė surengti tiesiogines derybas su separatistais neutralioje teritorijoje ir dar pridūrė, kad, jos žiniomis, tokiam dialogui kita pusė yra pasiruošusi, politikai Kijeve pratrūko.

„Jie (separatistai, – red.) yra pasiruošę. Tačiau jiems neleidžia Rusija, o mane stabdo Ukraina. Bet aš manau, kad mes vis tiek susitiksime“, – apie esą artėjančias neformalias derybas kalbėjo N.Savčenko.

„5-ojo kanalo“ eteryje Nadija Savčenko pareiškė, kad ukrainiečiai turi „prašyti atleidimo“. Priešingu atveju Donbase smurtas nesiliaus.

Liepos 21-ąją „5-ojo kanalo“ eteryje ji taip pat pareiškė, kad ukrainiečiai turi „prašyti atleidimo“. Priešingu atveju Donbase smurtas nesiliaus.

N.Savčenko minčių vingiai taip įsiutino kai kuriuos Ukrainos parlamentarus, ypač – labiau nacionalistinių pažiūrų, kad ji jau buvo pavadinta „Rusijos Trojos arkliu“. Taip savo paskyroje „Facebook“ pasvarstė Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėjas Antonas Heraščenka.

„Tu, Nadija, drįsti prašyti atleidimo iš rusų, kurie atvyko į mūsų žemes žudyti ir prievartauti, bet mes niekada neprašysime atleidimo iš okupantų ir teroristų. Mes sukandę dantis atsilaikysime ir bet kokiomis priemonėmis išlaisvinsime savo žemes!“ – rašė A.Heraščenka.

Šis politikas iškart prisiminė kitus du Rusijoje kalinčius ukrainiečius – Olegą Sencovą ir Oleksandrą Kolčenką.

„Kodėl niekas nepastebėjo, kad Sencovo ir Kolčenkos teismas nebuvo tiesiogiai transliuojamas, o iš Savčenko teismo buvo leidžiamos tiesioginės transliacijos? Kodėl Rusijos teismas ir žiniasklaida tikslingai reklamavo Savčenko? Keista, tiesa?

Dabar jau aišku – Putinas į ukrainiečių galvas įkalė Trojos arklį“, – svarstė A.Heraščenka.

Ieško Rusijos pėdsakų

Panašių svarstymų apie N.Savčenko Ukrainoje jau netrūksta. Antai Vidaus reikalų ministerijos atstovas Artiomas Ševčenka mano, kad su buvusia kaline jai sėdint už grotų „padirbėjo Rusijos specialiosios tarnybos“.

O politikos analitikas Oleksandras Palijus neatmeta galimybės, kad Rusijos pareigūnai galėjo išgauti iš N.Savčenko pažadą teikti būtent tokius siūlymus dėl derybų.

Artiomas Ševčenka mano, kad su buvusia kaline jai sėdint už grotų „padirbėjo Rusijos specialiosios tarnybos“.

„Manau, kad Savčenko yra faktorius, dėl kurio jau nieko neįmanoma padaryti. Esu tikras, kad Putinas mums įkišo revoliuciją“, – savo ruožtu pareiškė Aukščiausiosios Rados deputatas, vienas Ukrainos žydų lyderių Vadymas Rabinovičius.

Pačioje Rusijoje tokie kaltinimai vertinami kaip absurdiški. Nacionalinės strategijos tarybos, nepriklausomo tyrimo centro, ekspertas Viktoras Militariovas kalba apie „kvailą sąmokslo teoriją“ ir priduria, kad Ukrainoje šiuo metu įprasta įžvelgti „Maskvos ranką“ daugelyje valdžiai nepalankesnių įvykių.

Rusijos pėdsakų N.Savčenko pasisakymuose neįžvelgia ir Kremliaus kritikas, politologas Stanislavas Belkovskis.

Nuotr. iš „YouTube“/Stanislavas Belkovskis
Nuotr. iš „YouTube“/Stanislavas Belkovskis

„Tokio tipo politikai – o aš mačiau daug politikų – rūpinasi tik savo interesais. Tad Savčenko nėra Rusijos šnipė, net jei jos teiginiai palankūs Vladimirui Putinui“, – teigė S.Belkovskis.

VIDEO: Nadijos Savčenko sutikimas Ukrainoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius