Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naivūs kairuoliai pučia naują melagingų naujienų burbulą – apie Rusiją ir D.Trumpą

Kalbėdami apie pernykščius JAV prezidento rinkimus, apžvalgininkai vis primena galybę melagingų naujienų (fake news) apie demokratę Hillary Clinton. Kraštutiniai dešinieji mielai skleidė įvairias sąmokslo teorijas. Dabar išmušė demokratų aktyvistų ir rusofobų valanda – jie tiesiog negali nematyti neva akivaizdžių sąsajų tarp Donaldo Trumpo ir Rusijos, rašo „Vox“.
Demokratų rinkėjai tiki, kad D.Trumpas susijęs su Rusija
Demokratų rinkėjai tiki, kad D.Trumpas susijęs su Rusija / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Donaldas Trumpas netrukus atsistatydins – dėl ryšių su Rusija. Bernie Sandersas ir „Fox News“ laidų vedėjas Seanas Hannity yra Rusijos agentai.

Atstovų Rūmų priežiūros ir valdžios institucijų reformų komiteto vadovas respublikonas Jasonas Chaffetzas iš Rusijos gavo iki 10 mln. JAV dolerių.

Dėl Rusijos atsisakymo tirti galimus D.Trumpo ir Kremliaus ryšius, Atstovų Rūmų pirmininką Paulą Ryaną galima vadinti išdaviku.

„Scanpix“/AP nuotr./Paulas Ryanas
„Scanpix“/AP nuotr./Paulas Ryanas

O ir libertarų herojė Ayn Rand iš tiesų buvo slapta sovietų agentė, kuriai buvo skirta užduotis diskredituoti JAV konservatorius.

Tai, žinoma, nėra tiesa. Bet visus šiuos teiginius dabar įmanoma rasti naujame ir vis besiplečiančiame liberaliajame melagingų naujienų burbule.

Dešinėje panašias klastotes apie H.Clinton, islamą ar liberalią demokratiją skleidžia „Breitbart“ ir „Infowars“, o kairėje daugiausia dėmesio skiriama ir tikroms, bet labiau įsivaizduojamoms sąsajoms tarp D.Trumpo bei jo aplinkos ir Rusijos.

Tonas itin skambus: čia cituojama galybė anoniminių šaltinių žvalgyboje, čia neabejojama, kad D.Trumpas netrukus keliaus už grotų. Vardiklis vienas: dar nė viena save gerbianti žiniasklaidos priemonė tokių hipotezių nėra patvirtinusi.

Kremlingeito peripetijos

Daugiausia tokių sąmokslininkų – „Twitter“. Bene ryškiausiai šviečia buvusios Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų deputatės Louise Mensch žvaigždė. Britė skleidžia naujausius, skandalingiausius ir – dažniausiai – nepagrįstus gandus apie Rusiją savo 283 tūkst. sekėjų.

„Twitter“ nuotr./Louise Mensch
„Twitter“ nuotr./Louise Mensch

L.Mensch į pagalbą dažnai skuba buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) pareigūnas Johnas Schindleris (229 tūkst. sekėjų) ir Vašingtone gyvenantis fotografas Claude'as Tayloras.

Neseniai teigta, kad P.Ryanas ir Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas perdavė Rusijos pinigus D.Trumpui.

Yra ir šūsnis tinklalapių. Antai „Palmer Report“ kasdien skleidžia keistas teorijas apie JAV respublikonus ir Rusiją. Pavyzdžiui, neseniai teigta, kad P.Ryanas ir Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas perdavė Rusijos pinigus D.Trumpui.

Įdomiausia, kad tokie nepamatuoti teiginiai pamažu spraudžiasi į elitinė žiniasklaidą.

L.Mensch kovo mėnesį net sugebėjo pasirodyti „The New York Times“ puslapiuose – ji komentaru kreipėsi į Kongreso narius su instrukcijomis, kaip vykdyti tyrimą dėl Rusijos įtakos pernykščių prezidento rinkimų kampanijai.

O gegužę demokratas senatorius Edas Markey atsiprašė už tai, kad platino melagingą naujieną, esą Niujorko didžioji prisiekusiųjų žiūri tiria D.Trumpo ir Rusijos ryšius. E.Markey patarėjas atskleidė, kad senatorius rėmėsi L.Mensch ir „Palmer Report“ teiginiais.

„Palmer Report“ nuotr,/Portalas „Palmer Report“
„Palmer Report“ nuotr,/Portalas „Palmer Report“

Tokios bendruomenės nariai save laiko tikrais kovotojais už teisybę ir kritikuoja žiniasklaidą, kuri neva elgiasi pernelyg atsargiai ir nesigilina į, suprask, akivaizdų trumpistų bei Kremliaus sąmokslą.

„Yra tvirtų įrodymų, kad Kremlius jau 2014 metais planavo slaptą operaciją, kaip pasodinti Trumpą Baltuosiuose rūmuose.

Yra kelios išimtys, tačiau pagrindinė žiniasklaida toli gražu nežiba nušviesdama kremlingeitą. Svarbiausių klausimų niekas neuždavė jau pernai. Dabar bandoma vytis, bet ne visuomet tiksliai“, – „Vox“ teigė J.Schindleris.

Plinta gandų virusas

Vis dėlto politinės dezinformacijos ekspertai į keistą situaciją žvelgia kitaip. Jie būgštauja, kad nepamatuotos spekuliacijos ir paranoja JAV kairiuosius stumia į tokią pat sąmokslo teorijų juodąją skylę, kurioje valdant Barackui Obamai murkdėsi dešinieji.

Ekspertai būgštauja, kad nepamatuotos spekuliacijos ir paranoja JAV kairiuosius stumia į tokią pat sąmokslo teorijų juodąją skylę, kurioje valdant Barackui Obamai murkdėsi dešinieji.

Bijomasi, kad gandų virusas užterš visą Demokratų partiją, be to, sužlugdys rimtą – ir reikalingą – tyrimą dėl Rusijos kišimosi į rinkimus: juk galbūt ryšys tarp D.Trumpo ir Kremliaus iš tiesų yra.

Galiausiai solidūs demokratai tikrai nesidžiaugs, jei galvas pradės kelti gėdos neturintys „fotelio ekspertai“, nieko nežinantys apie politiką, tačiau galios vardan noriai skleidžiantys dezinformaciją.

„Tai vyko ir dešinėje, o baigėsi Trumpo pergale“, – rašo „Vox“.

„Respublikonų partija labai suklydo, kai nesutrukdė sužydėti judėjimui, teigusiam, kad Obama gimė ne Amerikoje. Tai padėjo Donaldui Trumpui patekti į Baltuosius rūmus, – tvirtino politinę dezinformaciją analizuojantis Dartmuto koledžo profesorius Brendanas Nyhanas. – Neramu, kad tai gali pasikartoti.“

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas
Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas

Vadinamosios rusosferos narių kokia nors viena teorija – apie Rugsėjo 11-ąją, apie Holokaustą – nevienija. Labiau reikėtų kalbėti apie požiūrį – kad Rusija esą turi didžiulę įtaką Jungtinėse Valstijose.

Viskas, kas vyksta JAV politikoje, matoma būtent pro tokius akinius. Ypač – D.Trumpo administracijos, į kurią žvelgiama tarsi į Kremliaus okupuotą teritoriją, manevrai.

Rusosferos vėliavnešiai savo įžvalgose žengia kur kas toliau nei įmanoma pagal šiuo metu turimą informaciją apie galimus D.Trumpo komandos ir Rusijos ryšius.

J.Schindleriui netrūksta arogancijos

L.Mensch kol kas yra paskelbusi vienintelį pranešimą, kuris pasirodė esantis teisybė. Pernai lapkritį ji pranešė, kad Federalinis tyrimų biuras (FTB) buvo gavęs leidimą stebėti „The Trump Organization“ ir dviejų Rusijos bankų elektroninį susirašinėjimą.

Bet nuo to laiko faktų šios britės pranešimuose nedaug. Sausį L.Mensch net įkūrė tinklaraštį „Patribotics“, kuris skirtas konkrečiai D.Trumpui ir Rusijai.

„Šaltiniai žvalgybos bendruomenėje sako, kad Carteris Page'as (buvęs D.Trumpo patarėjas, – red.) liepos pradžioje nuvyko į Maskvą su įrašytu Trumpo pasiūlymu pakeisti Amerikos politiką Putino naudai.

„Twitter“ nuotr./Louise Mensch
„Twitter“ nuotr./Louise Mensch

Skelbė ji ir apie būsimus D.Trumpo, JAV viceprezidento Mike'o Pence'o ir P.Ryano areštus dėl kolaboravimo su Rusija, ir apie tai, kad protestai prieš policijos elgesį Fergiusono mieste iš tiesų yra slaptas Rusijos sąmokslas.

Tradicinės žiniasklaidos L.Mensch nemėgsta. „Vox“ paprašyta duoti interviu, ji ne tik atsisakė, bet ir išvadino žurnalistą vyrišku lytiniu organu.

Nepaisant to, britę tviteryje užstojo kiti – pavyzdžiui, buvęs NSA agentas ir buvęs JAV karinių jūrų pajėgų karo koledžo profesorius Johnas Schindleris. Buvęs todėl, kad 2014 metais jis nusiuntė savo penio nuotrauką vienai jo paskyros „Twitter“ sekėjų ir turėjo pasitraukti iš posto.

J.Schindleris nemano, kad L.Mensch visada teisi. Bet arogancijos nestokojantis amerikietis pabrėžia, kad britė įžvelgė „tiesą“ kur kas anksčiau nei elitinė žiniasklaida.

„Louise nėra dirbusi kontržvalgyboje, ji nekalba rusiškai. Tad jos įžvalgos kartais pataiko, kartais ne. Tačiau panašios daugelio žmonių kvalifikacijos, tad netinka beveik visi, išskyrus mane“, – „Vox“ teigė J.Schindleris.

„Twitter“ nuotr./Johnas Schindleris
„Twitter“ nuotr./Johnas Schindleris

Jis rusosferoje veikia kaip ekspertas, savo darbo NSA dėka esą galintis suteikti L.Mensch teorijoms svorio. J.Schindleris negaili rusiškų žodelių – pavyzdžiui, rašo apie čekistus, „dezą“ („dezinformaciją“). Taip jis parodo, kaip esą gerai išmano žvalgybos reikalus.

Dar yra Vašingtone gyvenantis fotografas C.Tayloras, kuris teigia dirbęs trijų JAV prezidentų administracijose ir reguliariai tikina žinantis, kas bus teisiamas.

„Twitter“ nuotr./Claude'as Tayloras
„Twitter“ nuotr./Claude'as Tayloras

Įdomu, kad ši trijulė tviteryje intensyviai bendrauja tarpusavyje. Jie skelbia vienas kito pranešimus, juos komentuoja – galiausiai margaspalvės teorijos atsiduria „Palmer Report“, o šio portalo redaktoriai jas papildo dar įmantresniais prieskoniais.

Daugelis „naujienų“ „Palmer Report“ – nepatikrinti gandai. Nepaisant to, portale per mėnesį apsilanko per 400 tūkst. internautų, o straipsniais nuolat dešimtis tūkstančių kartų dalinamasi feisbuke.

Taigi apetitas tikrai yra – ir valgyti sąmokslus nori už demokratus balsuojantys amerikiečiai.

Teorijos plinta, nes demokratai neturi valdžios

Tiek jau minėtas Dartmuto koledžo profesorius B.Nyhanas, tiek Ekseterio universiteto tyrėjas Jasonas Reifleris, tiek Templio universiteto atstovas Kevinas Arceneaux analizuoja, kaip žmonėse formuojasi politinės mintys – ypač melagingos.

Visus tris ekspertus tiesiog baugina tai, ką jie mato rusosferoje.

Kevinas Arceneaux: „Respublikonų rinkėjai bus linkę tikėti melaginga informacija, kuri atitinka jų pasaulėžiūrą. Demokratų rinkėjai – atvirkščiai.“

„Ar aš sunerimęs? Įbaugintas? Reikiamas žodis – „nusivylęs“. Aš nusivylęs kairiaisiais, kurie taip lengvai priima labai silpnas sąmokslo teorijas apie Rusijos įtaką Baltuosiuose rūmuose“, – sako J.Reifleris.

Mokslininkai pabrėžia, kad politinę dezinformaciją Amerikoje visų pirma reikia kildinti iš politinio šališkumo. Žmonių politinės tapatybės formuojasi aplink narystę vienoje iš dviejų genčių – Demokratų arba Respublikonų.

„Dezinformacija prilimpa geriau, kai ji atitinka žmonių išankstinius nusistatymus, ypač susijusius su socialinėmis grupėmis, kurių nariai jie yra, – teigia K.Arceneaux. – Politikoje tai pasireiškia šališkumu.

Respublikonų rinkėjai bus linkę tikėti melaginga informacija, kuri atitinka jų pasaulėžiūrą. Demokratų rinkėjai – atvirkščiai.“

Šališki įsitikinimai realiame gyvenime, kuriame tiesa dažnai drumzlina, labai galingi. Žmonės nori tikėti, kad jų pusė – gėris, o kita – blogis. Nustatyta, kad net tikima net absurdiškiausiais mitais apie politinius priešininkus.

O kai tavo gentis netenka valdžios, atsiveria platus kelias sąmokslo teorijoms. Taip nori tikėti politinių priešų klasta, kad manai, jog jie neabejotinai kažką „suka“ užkulisiuose.

Veidrodžių karalystėje yra vietos

Konkreti sąmokslo teorijos sandara priklauso nuo asmens, apie kurį jį kuriama.

Pavyzdžiui, Barackas Obama – juodaodis, jo pavardė neanglosaksiška, o Respublikonų partiją sudaro daugiausia baltieji. Tad populiariausiomis teorijomis tapo kalbos apie tai, kad B.Obama gimė ne JAV ir kad jis – musulmonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

Dabar demokratų stovykloje plintančios teorijos siejamos daugiausia su Rusija, nors anksčiau būta neįtikėtinų gandų apie D.Trumpo planuojamą perversmą. Prie Rusijos vis grįžtama todėl, kad iš tiesų yra faktų, kurie leidžia manyti apie sąmokslą.

Juk tarp D.Trumpo komandos buvusių ir dabartinių narių iš tiesų yra tokių, kurie mįslingai susiję su Kremliumi, – Paulas Manafortas, C.Page'as, Michaelas Flynnas.

Šią savaitę pasirodė pranešimų apie D.Trumpo žento Jaredo Kushnerio susitikimus su Rusijos pareigūnais ir vienu bankininku. Galbūt su Rusijos programišiais iš tiesų buvo derinti planai, kaip pakenkti H.Clinton.

Šią savaitę pasirodė pranešimų apie D.Trumpo žento Jaredo Kushnerio susitikimus su Rusijos pareigūnais ir vienu bankininku.

Tačiau mes vis dar nežinome, kas iš tiesų vyko. Galbūt sužinosime tik negreitai, galbūt apskritai nesužinosime. Nieko nuostabaus, kad šališki demokratai desperatiškai ieško, kas galėtų užpildyti atsiradusius plyšius – ir randa.

„Sąmokslo teorijų verslininkai užpildo vakuumą. O jei esi karštai įtikėjęs Trumpo kalte, gali sekti Mensch, Schindlerį ir panašius veikėjus, kurie pateikia gana toli siekiančių įžvalgų“, – tvirtina B.Nyhanas.

Jis taip pat teigia, kad kairuoliškų teorijų plitimas netgi gali suteikti pagrindo D.Trumpo aiškinimams, esą jį puola „melagingų naujienų“ pramonė.

Kita vertus, respublikonų pusėje ir Michele Bachmann, ir Seanas Hannity, ir Rushas Limbaugh, ir „Breitbart“ jau yra vadinamosios dešiniosios žiniasklaidos dalis, o kairėje atitinkamos ekosistemos nėra.

„Scanpix“/AP nuotr./Seanas Hannity mėgsta skleisti sąmokslus
„Scanpix“/AP nuotr./Seanas Hannity mėgsta skleisti sąmokslus

Todėl teorijos apie D.Trumpą į elitines televizijas ar dienraščius, kruopščiai tikrinančius faktus, neprasimuša.

Kas kita – įtakingi Demokratų partijos nariai. L.Mensch pranešimu vieną kartą pasidalino buvusi Demokratų nacionalinio komiteto (DNC) pirmininkė Donna Brazile, kitą – dabartinė DNC darbuotoja Adrienne Watson.

Yra užkibę ir mokslininkai, ir net JAV senatoriai – visi jie renkasi ne faktinį tikslumą, o šališkumus.

„Tad dabar pagrindinis klausimas: ar rusosfera taps kairiųjų „Breitbart“? Jei taip, tai reikš, kad žmonės, skelbiantys nepagrįstą absurdą, įstums demokratų rinkėjus į tą pačią kreivų veidrodžių salę, kurioje jau vaikštinėja respublikonai“, – pastebi „Vox“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius