Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NATO admirolas R.Baueris: „Rusai yra ne tik rytiniame flange“

NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Robas Baueris interviu naujienų svetainei „ArmyInform“ pažymėjo, kad Aljanso šalys yra pasirengusios galimai tiesioginei konfrontacijai su Rusija.
NATO karinio komiteto vadovas admirolas Robas Baueris
NATO karinio komiteto vadovas admirolas Robas Baueris / „Reuters“/„Scanpix“

R.Baueris pažymėjo, kad NATO suprato besikeičiančią saugumo situaciją dar 2014 m., kai Rusija okupavo Krymą. Nuo 2019 m. sąjungininkės, pasak jo, pradėjo grįžti prie kolektyvinio saugumo idėjos: jos pakeitė savo gynybos strategiją, operatyvinį planavimą ir visoms šioms užduotims vykdyti reikalingas pajėgas.

„Dabar visi suprantame, kad grįžtant prie kolektyvinio saugumo laikas nėra mūsų pusėje. Nes priešas sprendžia, kada ir kur jis jus užpuls ir kiek ilgai truks konfliktas. Ukraina, deja, tuo įsitikino.

Ar esame pasirengę? Tai yra mūsų pagrindinė užduotis – būti pasiruošusiems. Jei tai atsitiks šiandien, tada reikės kovoti su tuo, ką turite. Visada reikia derinti pasiruošimą šiandienai ir kartu tobulinti pajėgumus ateičiai“, – aiškino admirolas.

Paklaustas apie pasirengimą rytiniame NATO flange, kur potencialios grėsmės yra didžiausios, jis priminė, kad Aljansas nuo 2016 m. išplėtė savo buvimą Baltijos šalyse, o nuo visiško karo pradžios – Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje.

„Dabar turime aštuonias bataliono dydžio grupes, kurios prireikus gali būti sujungtos į brigadą. Susijusios šalys nuolat tobulina šį mechanizmą. Jei reikės daugiau, svarstysime tai. Tačiau kol kas to pakanka“, – kalbėjo NATO karinio komiteto pirmininkas.

Jis pridūrė, kad šiuolaikinis karas turi ir kitų dimensijų, tokių kaip kibernetinė erdvė ar atakos kosmose, o Rusija turi būdų daryti įtaką Arktyje, vakarinėje Atlanto vandenyno dalyje, Afrikoje, Viduržemio ir Juodojoje jūrose.

„Būtų kvaila sutelkti dėmesį tik į rytinį flangą, nes rusai yra ne tik ten. Jie yra visur. Būtent todėl NATO nuolat stebi jų veiksmus ir prireikus atitinkamai reaguoja“, – pridūrė R.Baueris.

Jis taip pat pažymėjo, kad nėra pernelyg susirūpinęs dėl padidėjusių Rusijos grėsmių perspektyvų po Vladimiro Putino „perrinkimo“, nes karas prieš Ukrainą susilpnino Rusiją, o Vakarų sankcijos apsunkins jos kariuomenės papildymą ir modernizavimą.

„Matome, kad Rusija turi galimybių pagaminti didelį kiekį ginklų, tačiau jų kokybė nuo karo pradžios nuolat prastėja. Jie turi tam tikrų planų, tačiau jie kariauja, todėl jiems reikia daug laiko. Jiems nebus lengva“, – įvertino admirolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius