Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NATO neapsisprendžia: tikėtina, kad J.Stoltenbergo kadenciją pratęs ketvirtą kartą

Tikėtina, kad dabartinio NATO vadovo Jenso Stoltenbergo bus paprašyta likti generalinio sekretoriaus poste dar vienerius metus, nes Aljansui sunkiai sekasi apsispręsti, kas jį pakeis prieš liepos viduryje Lietuvoje vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino šaltinis.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / „Zuma press“/„Scanpix“

Rugsėjo mėnesį J.Stoltenbergo kadencija priartės prie pabaigos ir jis turėtų atsistatydinti po devynerius metus trukusių karinio Aljanso generalinio sekretoriaus pareigų, kurios iki šiol buvo pratęstos net tris kartus.

Norvegas turi platų palaikymą tarp NATO narių ir tebėra veiksmingas vadovas, agentūrai „Reuters“ tvirtino šaltinis, pageidavęs likti nežinomas.

„[Joe] Bideno administracija pritaria minčiai, kad [Jensas] Stoltenbergas liktų dar vieneriems metams“, – tvirtino JAV pareigūnas, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Neatrodo, kad šiuo metu Aljanse būtų pasiektas sutarimas dėl jo pakeitimo“, – pridūrė jis.

Tikėtina, kad J.Stoltenbergo kadencijos pratęsimas galėtų laimėti laiko susitarimui pasiekti.

„AP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas Kejo universitete Tokijuje
„AP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas Kejo universitete Tokijuje

Artėjant aukščiausiojo lygio susitikimui Vilniuje, tikimybė, jog J.Stoltenbergo bus paprašyta pratęsti kadenciją ketvirtą kartą, padidėjo, nes sąjungininkai baiminasi, kad NATO, toliau reaguodama į Rusijos karą Ukrainoje, demonstruos nesutarimus.

Vasario mėnesį J.Stoltenbergas pareiškė, kad nesiekia dar kartą pratęsti savo kadencijos. Tačiau jis atsisakė pasakyti, ką darytų, jei NATO narės paprašytų jo pasilikti.

Tokios pozicijos jis laikėsi ir penktadienį vykusios spaudos konferencijos metu, kai buvo paklaustas apie vis dažniau pasigirstančias kalbas apie pratęsimą.

„Esu ne kartą pareiškęs, kad nesiekiu [pratęsimo] ir nėra jokių kitų planų, kaip tik baigti savo darbą, o mano kadencija baigiasi šį rudenį“, – aiškino jis NATO būstinėje.

„AP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius
„AP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius

Kad ir kas eitų šias pareigas, jo laukia dvigubas iššūkis – išlaikyti sąjungininkus kartu remiant Ukrainą ir apsisaugoti nuo bet kokios eskalacijos, kuri tiesiogiai įtrauktų NATO į karą su Rusija.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as atvirai pareiškė, kad jam šis darbas patiktų. Tačiau kai kurių šalių vyriausybės siekia, kad NATO generaline sekretore taptų pirmoji moteris, Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen, kuri taip pat pasirodė esanti rimta pretendentė.

Tačiau net pati M.Frederiksen ketvirtadienį palaikė idėją, kad J.Stoltenbergas liktų poste, ir pavadino ją „tikrai geru sprendimu“.

„AFP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir JAV prezidentas Joe Bidenas
„AFP“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir JAV prezidentas Joe Bidenas

Mėnesio pradžioje M.Frederiksen Vašingtone susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu, o šią savaitę Baltuosiuose rūmuose lankėsi J.Stoltenbergas, kur jis vedė derybas su JAV prezidentu.

JAV pareigūnų nuomone, yra daug įvairių kandidatų ir J.Bidenas gerai vertina juos visus, įskaitant Danijos premjerę.

„Reuters“ šaltinis pridūrė, kad J.Bidenas mano, jog J.Stoltenbergas atliko didžiulį darbą sudėtingu laikotarpiu, ir tokios nuomonės laikosi daugelis kitų sąjungininkų.

Manoma, jog J.Bidenas neva asmeniškai įtikinėjo J.Stoltenbergą likti NATO generalinio sekretoriaus poste per paskutinę kelionę į Vašingtoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius