-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO susirūpinusi: turistai Šengeno erdvėje juda greičiau nei Aljanso kariai

NATO sąjungininkės pradėjo siųsti pajėgas į didžiausias nuo Šaltojo karo laikų Aljanso pratybas Norvegijoje. Keliaudami per Europos valstybių sienas kariniai daliniai tikrina, kaip veiksmingai sąjungininkėms pavyko supaprastinti perdislokavimo tvarką. Kol kas greičiausiai ir paprasčiausiai juda oro pajėgos, o sausumos dalinius dar pristabdo leidimų procedūros, kurias Aljansas žada toliau paprastinti.
Britų kariai Nyderlanduose
Britų kariai Nyderlanduose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Beveik taip greitai kaip turistai“ – NATO per viršūnių susitikimą birželį deklaravo, kad Europoje labai svarbus „karinis Šengenas“. Sąjungininkai įsipareigojo mokytis vieni kitų sienas kirsti greičiau – diplomatinius leidimus išduoti per penkias dienas ar dar sparčiau esant skubiam judėjimui, užtikrinti tiekimo linijas, komunikacijos ir koordinacijos tinklus, o kaip viskas veikia, turi patikrinti pratybos pavadinimu „Trident Juncture“.

„Iš tiesų gana neįtikėtina, kad perkelti karius per Europą esant krizei sunkiau nei turistus Šengeno zonoje“, – pastebi Nyderlandų kariuomenės atstovas Hansas Damenas.

NATO kariai trečiadienį iš Britanijos persikėlė į Nyderlandus ir Vokietijos, Danijos, NATO nepriklausančios Švedijos keliais vyksta į Norvegiją.

Pagal scenarijų ją užpuolė neįvardyta valstybė. Pratybose dalyvaus apie 50 tūkstančių karių, 50 lėktuvų, 60 laivų, 10 tūkstančių transporto priemonių.

„Esmė parodyti, kad galime pasiųsti daugybę technikos, visiškai ją įvaldyti ir panaudoti mūšyje, kad ir kur jis vyktų“, – pasakoja Didžiosios Britanijos dalinio atstovas Busby Anzio.

Rusija pastaruoju metu pajėgas per pratybas skelbia permetinėjanti dar didesniais kiekiais, bet pagal NATO standartą – tai didžiausios pratybos nuo pat Šaltojo karo pabaigos. Pajėgų sutelkimas bus baigtas iki spalio 25 dienos, kai Skandinavijos Šiaurėje oras jau atšalęs ir tai papildomas išbandymas ne tik prie šiltesnių orų pripratusiems amerikiečių ar Vakarų europiečių kariams, bet ir jų automobiliams, važinėsiantiems slidesniais keliais.

Į pratybas pakviesta po du Rusijos ir Baltarusijos stebėtojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius