-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO užsienio reikalų ministrai surengs neeilinį pasitarimą dėl Ukrainos

NATO užsienio reikalų ministrai penktadienį per pasitarimą vaizdo ryšiu kalbėsis apie Rusijos pajėgas, sutelktas prie sienos su Ukraina, ir virtinę Maskvos pateiktų reikalavimų, nurodė Aljansas.
Donbasas
Donbasas / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa smarkiai padidėjo, Vakarams perspėjus, kad Kremlius galimai planuoja didelio masto karinį puolimą prieš kaimyninę šalį, sutelkęs prie sienos apie 100 tūkst. karių.

JAV ir NATO aukšto rango pareigūnai planuoja ateinančią savaitę surengti derybas su Rusija, Maskvai pateikus savo reikalavimų sąrašą Vašingtonui ir Vakarų kariniam aljansui.

Kremlius tvirtina, kad NATO privalo įsipareigoti niekada nesuteikti narystės Ukrainai, taip pat atitraukti savo pajėgas, dislokuotas netoli Rusijos sienų.

Vakarai savo ruožtu atmeta, anot jų, Maskvos bandymą diktuoti nepriklausomų partnerių ateitį, taip pat pagrasino Rusijai, jog jeigu ji surengtų naują įsibrovimą į Ukrainą, kaina būtų „didžiulė“.

JAV prezidento Joe Bideno administracija stengėsi padrąsinti susirūpinusius sąjungininkus Europoje, kad Vašingtonas glaudžiai derins su jais veiksmus, ir atmetė prielaidas, kad amerikiečiai gali siekti susitarimo, panašaus į kokį nors Šaltojo karo laikų sandorį, paveikiantį Europą, bet priimtą jai nedalyvaujant.

Vėliausias NATO ir Rusijos tarybos susitikimas įvyko 2019 metais. Tvyrant dideliam nepasitikėjimui tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių, abiejų pusių santykiai buvo praktiškai paralyžiuoti.

NATO tvirtina tebesanti atvira dialogui ir anksčiau kaltino Maskvą atmetant jos kvietimą surengti naujas derybas.

Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį ir jį aneksavo. Maskva taip pat kaltinama pakursčiusi kruviną separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje, nusinešusį daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius