Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 18 /12:30

NATO vadovas: suteikime Ukrainai tai, ko jai reikia, kad laimėtų

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šeštadienį Miuncheno saugumo konferencijoje turėtų pareikšti, kad Kyjivui prašant daugiau ginklų, sąjungininkai privalo suteikti Ukrainai to, ko jai reikia, kad nugalėtų Rusiją.
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas

„Turime suteikti Ukrainai toai ko jai reikia, kad ji laimėtų kaip suvereni, nepriklausoma tauta Europoje“, – pasakys jis pasaulio lyderių susitikime, rodo jo kalbos ištraukos, su kuriomis susipažino naujienų agentūra AFP.

Jis taip pat pažymės, kad jau beveik metus trunkanti Maskvos invazija į Ukrainą atskleidė pavojus, susijusius su pernelyg dideliu Europos pasitikėjimu autoritariniais režimais, todėl tai turėtų būti pamoka visiems.

„Neturėtume daryti tos pačios klaidos su Kinija ir kitais autoritariniais režimais“, – įspės jis konferencijoje.

Karas Ukrainoje sukėlė Vakarų valstybių baimę, kad Pekinas gali pabandyti padaryti kažką panašaus Taivane – savarankiškai valdomoje demokratinėje saloje, į kurią Kiniją pretenduoja kaip į savo teritorijos dalį.

Jo komentarai pasaulio lyderiams bus išsakyti artėjant vienerių metų sukakčiai, kai Kremlius pasiuntė savo karius į Ukrainą ir pirmą kartą per kelis dešimtmečius sukėlė karą Europoje bei sujaukė pasaulio saugumo situaciją.

Vakarų sąjungininkai, daugiausiai Jungtinės Valstijos, Kyjivui nusiuntė ginkluotės už milijardus dolerių – pradedant artileriją ir baigiant oro gynybos sistemomis, bet Ukraina tvirtina, jog norint pradėti sėkmingą kontrpuolimą jai reikia didesnės paramos.

NATO generalinis sekretorius palaikys Kyjivo raginimus, teigdamas, kad „privalome palaikyti ir didinti savo paramą Ukrainai“.

"[Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas neplanuoja taikos. Jis planuoja dar didesnį karą“, – teigs J.Stoltenbergas.

Penktadienį atidarydamas konferenciją Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskatino Vakarus paspartinti savo paramą, o Europos šalys pažadėjo ją sustiprinti.

Penktadienį prasidėjusioje Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvauja virtinė pasaulio lyderių, įskaitant Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą, Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, JAV viceprezidentę Kamalą Harris ir Kinijos diplomatijos vadovą Wang Yi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius