Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vadovas sveikina pažangą Afganistano taikos procese

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį sveikino pranešimus apie pažangą JAV ir Talibano derybose dėl amerikiečių karių išvedimo iš Afganistano, tačiau įspėjo, kad kovotojų smurto mastas turi sumažėti.
Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime
Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kiek anksčiau Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pranešė, kad Vašingtono ir talibų derybose, vykstančiose jau ilgiau nei metus, pasiekta „pastebimos pažangos“.

JAV ir Talibano sukilėliai derasi dėl susitarimo, kuris atvertų kelią tūkstančių amerikiečių karių išvedimui iš Afganistano. Mainais iš talibų reikalaujama įvairių saugumo garantijų ir įsipareigojimo pradėti tiesiogines derybas su Kabulo vyriausybe.

„Sveikintume bet kokius žingsnius, kurie padėtų sumažinti smurto mastą“, – sakė J. Stoltenbergas, atvykęs susitikti su NATO šalių gynybos ministrais, kurie ketvirtadienį aptars Aljanso mokymo ir paramos misiją Afganistane.

Dienraštis „The New York Times“, remdamasis amerikiečių ir afganų pareigūnais, pranešė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas, siekiantis užbaigti ilgiausią Amerikos karą, išreiškė sąlyginį pritarimą susitarimui su Talibanu.

Tačiau pažanga labai trapi – antradienį mirtininko sprogdintojo surengtas išpuolis Kabule dar kartą parodė, kad smurto grėsmė nesumažėjo.

J.Stoltenbergas įspėjo, kad džihadistai privalo vykdyti savo pažadus.

„Talibanas turi parodyti realų norą ir pasirengimą sumažinti smurto mastą, kad būtų sudarytos sąlygos pažangai siekiant ilgalaikės ir tvarios taikos Afganistane“, – sakė NATO vadovas.

De facto paliaubos leistų amerikiečiams pradėti savo kontingeno išvedimą iš Afganistano. Šiuo metu šalyje yra apie 12–13 tūkst. JAV karių.

JAV ir Talibanas pernai spalį buvo per žingsnį nuo susitarimo, tačiau D. Trumpas paskutinę minutę atsisakė jį patvirtinti, savo sprendimą argumentuodamas nesiliaujančiais talibų išpuoliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius