Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 05 /19:27

Nauja kibirkštis tarp Turkijos ir Kremliaus: sulaikyti Rusijos laivai, užkliudytas oligarcho verslas

Turkijos Samsuno uoste sulaikyti keli Rusijos laivai, praneša CNN Turk. Kokios laivų sulaikymo priežastys, kol kas neskelbiama, tačiau įtampos tarp Ankaros ir Maskvos tai tikrai nesumažins. Juolab, kad vienas sulaikytų laivų susijęs su itin įtakingu Rusijos oligarchu.
Belieka spėlioti, ar turkų tarnybos žinojo, kam priklauso šis gruodžio 2 sulaikytas krovininis laivas
Belieka spėlioti, ar turkų tarnybos žinojo, kam priklauso šis gruodžio 2 sulaikytas krovininis laivas / Marinetraffic.com nuotr.

Turkijos žiniasklaidoje skelbiama apie keturis sulaikytus laivus. Rusijos portalas newsru.com pastebi, kad laivybos portalas marinetraffic.com tik du iš keturių minimų laivų rodo Samsuno uoste.

Keturi pranešimuose minimi laivai – tai „Crystal“, „Rusich-1“, „Omskiy-105“ ir „Neva“. Visi keturi laivai yra krovininiai.

Viešai prieinamais vietos laivybos administracijos duomenimis, minėti keturi laivai iš tiesų buvo sulaikyti Samsune. „Omskiy-105“ sulaikytas gruodžio 1 d., „Rusich-1“ – gruodžio 2 d., „Neva“ ir „Crystal“ – gruodžio 3 d. Trims iš keturių laivų, oficialiais duomenimis, jau leista išplaukti, tik prie „Crystal“ dar nėra įrašo apie laivo paleidimą.

Užkliudė vieną turtingiausių rusų

Skelbiama, jog uosto tarnybos laivus sulaikė daugiausiai dėl saugos reikalavimų bei taršos standartų pažeidimų.

Laivybos versle nereta situacija, kai laivo naudotojas ir savininkas nėra tas pats subjektas. Taip yra ir su dalimi Turkijos uoste sulaikytų laivų, tačiau 15min.lt pavyko nustatyti trijų iš keturių Samsuno tarnyboms užkliuvusių laivų tikruosius savininkus. Tada paaiškėjo, kad Turkijos uosto administracija, norėdama ar nenorėdama, užkliudė vieno turtingiausių Rusijos žmonių interesus.

Krovininis laivas „Rusich-1“ Samsune buvo sulaikytas nuo gruodžio 2 iki gruodžio 4 d. „Omskiy-105“ ir „Neva“ uoste buvo laikomi viena diena trumpiau. O „Rusich-1“ savininkas, 15min.lt surinktais duomenimis, yra Rusijos įmonė „Volga Shipping“ (arba „Volžskoje Parochodstvo“). Pastaroji įmonė - gana nemaža laivybos kompanija. Tačiau ji tėra dalis kur kas didesnės verslo imperijos.

Šį imperija - tai „UCL Holding“ laivybos kompanija, kurios pagrindinis akcininkas yra Rusijos oligarchas Vladimiras Lisinas. Jis žinomas kaip plieno magnatas, buvęs turtingiausių Rusijos žmonių sąrašo viršūnėje ir išliekantis šio sąrašo pirmajame dešimtuke. „Forbes“ jį įvardija kaip aštuntą turtingiausią Rusijos žmogų, sukaupusį turto už beveik 10 mlrd. JAV dolerių. 

Grasino ES dėl sankcijų

V.Lisinas dažnai minimas kaip vienas iš Kremliui artimiausių ologarchų. Tokį statusą patvirtina tiek tai, kad jis yra Rusijos olimpinio komiteto viceprezidentas, tiek plieno magnato reakcija į sankcijas Rusijai. 

Rusijos olimpinio komiteto (roc.ru) nuotr./Vladimiras Lisinas
Rusijos olimpinio komiteto (roc.ru) nuotr./Vladimiras Lisinas

Pernai pavasarį Belgijos žiniasklaida pranešė, jog V.Lisino verslas graso Europos Sąjungai atsakomaisiais veiksmais, jei bus imtasi sankcijų prieš Rusiją. 

„La Libre Belgique“ skelbė, jog V.Lisino kontroliuojama NLMK grupė oficialiu raštu kreipėsi į keturių ES šalių, kur veikia jos gamyklos, vyriausybes. Šios šalys - tai Belgija, Italija, Prancūzija ir Danija. Anot Belgijos leidinio, NLMK grasino „siaubingais padariniais“ ES darbo rinkai, jei bus imtasi sankcijų prieš Rusiją. Belgija, kur NLMK tuo metu buvo įdarbinusi daugiau kaip tūkstantį žmonių, patvirtino gavusi tokį raštą, tačiau nuo komentarų susilaikė.

NLMK atstovai taip pat neneigė šio dokumento egzistavimo, tačiau tikino, kad tai buvo ne grasinimas, o „prevencinė priemonė“.

Rusijos žiniasklaida laivų sulaikymą traktuoja kaip atsakomąjį smūgį. Neseniai Rusija sulaikė šešis laivus su Turkijos vėliava.

Primename, jog įtampa tarp Maskvos ir Ankaros kilti pradėjo Rusijai ėmusis antskrydžių Sirijoje. Rusijos pajėgas Turkija kaltina turkmėnų, nieko bendro neturinčių su „Islamo valstybe“, pozicijų bombardavimu. Rusijos aviacija ne kartą įspėta dėl oro erdvės pažeidimų, o galiausiai numuštas, anot Ankaros, sieną kirtęs rusų bombonešis. Po šio epizodo Maskva apkaltino Turkiją bendradarbiavimu su „Islamo valstybe“ ir ėmėsi taikyti visokeriopas ekonomines sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius