-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja migrantų krizė – žmonės bėga iš bankrutuojančios Venesuelos

Po to, kai Peru sugriežtino patekimą į šalį, Venesuelos gyventojai nenustojo prašyti prieglobsčio. Nuo šiol norint patekti į Peru teritoriją nepakanka su savimi turėti asmens tapatybės kortelę – reikalaujama galiojančio paso. Peru valdžia buvo priversta imtis griežtesnių priemonių, nes iš ne pačius geriausius laikus išgyvenančios kaimyninės Venesuelos sprunkantys gyventojai tampa nauja migrantų banga – skaičiuojama, kad vien nuo 2014 metų šią šalį paliko daugiau nei 2 mln. žmonių, rašo BBC.
Venesuelos gyventojai bėga iš gimtinės
Venesuelos gyventojai bėga iš gimtinės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl prastos ekonominės situacijos Venesueloje trūksta maisto produktų, vaistų. Gyventojai yra priversti ieškoti sėkmės kitose šalyse. Neatsitiktinai jie patraukia į šalimais esančią Peru, kuri, kaip ir kitos Pietų Amerikos valstybės, siekia kontroliuoti iš ekonominius sunkumus patiriančios Venesuelos bėgančių žmonių srautus.

Jungtinės Tautos jau anksčiau įspėjo, kad ši Venesuelos migrantų krizė labai panaši į situaciją, susiklosčiusią 2015 metais Viduržemio jūroje, kai migrantai užplūdo Europą.

Kodėl į Peru?

Peru yra viena sparčiausiai augančių regiono ekonomikų, kas venesueliečius vilioja keltis per Kolumbiją ir Ekvadorą į šią valstybę.

Penktadienio naktį įsigaliojus naujoms taisyklėms migrantams, nuo šiol Peru pasienyje reikalaujama pateikti ne asmens tapatybės kortelę, tačiau galiojantį pasą. Šalies ministras pirmininkas Césaras Villanuevas teigė, kad nauji reikalavimai nereiškia, kad Peru uždaro sienas ir nepriims migrantų.

Pasak jo, asmens tapatybės kortelės apie į Peru norinčius patekti žmones nepateikia pakankamai informacijos, be to – šias tapatybes korteles lengva padirbti. Todėl nuo šiol bus reikalaujama galiojančio paso.

Iki vidurnakčio, kada įsigaliojo naujas reikalavimas, prie Peru sienos laukė apie 100 žmonių, kurie su savimi teturėjo asmens tapatybės korteles ir laukė, kada galės patekti į Peru teritoriją. Šiems žmonėms buvo išdalinti specialūs bilietai, įrodantys, kad jie prie pasienio punkto atvyko dar iki įsigaliojant naujoms taisyklėms. Žvelgiant iš šalies, šis bilietas – tai neįmantrus rožinis lapas, tačiau iš nualintos Venesuelos bėgantiems žmonėms tapęs bilietu į ateitį.

Iššūkiai kaimynėms

Skaičiuojama, kad Peru jau priėmė per 400 tūkst. migrantų iš Venesuelos, kurie čia persikėlė per keletą pastarųjų metų. Tačiau vien penktadienį, kai įsigaliojo nauji reikalavimai migrantams, į Peru per pagrindinį Tumbeso miesto migrantų perėjimo punktą perėjo daugiau nei 2500 žmonių. Per pastarąsias savaites šį punktą kirsdavo apie 3000 migrantų per dieną.

Ekvadoras griežtesnius migracijos reikalavimus jau priėmė anksčiau, taip priversdamas dalį migrantų laukti prie savo šalies sienų, mat patekimas į šalį jiems tapo sudėtingesnis.

Per pastaruosius penkiolika mėnesių į Ekvadorą pabėgo daugiau nei pusė milijono venesueliečių, o dar daugiau nei milijonas – į Kolumbiją.

Brazilija taip pat yra viena valstybių, į kurią žmonės keliauja laimės ieškoti. Tiesa, čia jau spėjo kilti riaušės, kai migrantų stovyklos pasienyje buvo sulygintos su žemėmis, tačiau, nepaisant smurto, kiekvieną dieną bėgančių iš Venesuelos į Braziliją žmonių skaičiai auga.

Išvengta Europos situacijos

Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) atstovas Joelis Millmanas sako, kad Venesuelos situacija virsti krize, kokia yra užfiksuota dar bent keliose pasaulio vietose. Ypač tai pasireiškė Europoje. Tačiau žvelgiant į Pietų Amerikos regiono šalis, jos yra sveikinamos, kad geranoriškai padeda suvaldyti sunkią situaciją.

Pasak Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros atstovės Chiaros Cardoletti, Venesuelos kaimynių geranoriškumas padėjo išvengti tokios situacijos, kuri susiklostė Europoje.

„Mes matome, kad žemyninės dalies valstybės atvėrė savo duris ir priėmė žmones, kuriems reikia pagalbos“, – sakė ji BBC apie migracijos krizę Pietų Amerikos žemyne.

Kaip pavyzdys pateikiama Kolumbija, kuri ilgai nesvarsčiusi priėmė daugiau nei 450 tūkst. Venesuelos gyventojų ir jiems suteikė ne tik prieglobstį, bet ir leido šalyje pasilikti ilgesniam laikui.

Hperinfliacijos iššūkis

Iš naftos Venesuela gauna 96 proc. savo įplaukų, tačiau gavyba šalyje, dar prieš dešimtmetį siekusi rekordinius 3,2 mln. barelių, yra sumažėjusi iki 1,4 mln. barelių per dieną – žemiausio per tris dešimtmečius lygio.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad infliacija Venesueloje, kuri išgyvena jau ketvirtuosius recesijos metus ir kurios gyventojams trūksta būtiniausių prekių, o viešosios paslaugos yra paralyžiuotos, šiemet pasieks net 1 mln. procentų.

Kovojant su hiperinfliacija Venesuela pradėjo leisti naują valiutą – ironiška, bet ji pavadinta stipriuoju bolivaru.

Šalies informacijos ministras sakė tikintis, kad valdžiai pavyks įtikinti Venesuelos gyventojus grįžti atgal į tėvynę. Tačiau ekonomistai įspėjo, kad priemonės, kurių imasi šalies valdžia, nesprendžia įsišaknijusių ekonominių problemų, o priešingai – jas gali dar labiau pagilinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius