Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naują rojų žadanti „Islamo valstybė“ – senų Saddamo Husseino pakalikų prieglauda

Šiuo metu Turkijoje besiglaudžiantis buvęs Sirijos sukilėlių kovotojas Abu Hamza tikėjosi, jog „Islamo valstybė“, kviečianti džihadistus iš viso pasaulio, taps naujų galimybių vieta. Pasirodė, jog daugelis naujojo projekto kovotojų yra įvairūs avantiūristai, išblaškyti karo konfliktų ir atradę naują vietą po „Islamo valstybės“ vėliava, rašoma „The Washington Post“.
Saddamas Husseinas teismo posėdyje (2006 m. rugsėjo 11d.)
Saddamas Husseinas teismo posėdyje (2006 m. rugsėjo 11d.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sirijos sukilėliams, prie kurių prisijungė Abu Hamza, paslapčia vadovavo Irako emyrai, dalindavę nurodymus net mūšių metu. Su jais nesutikdavęs Sirijos karys buvo areštuotas, tardomas ir netgi kankinamas savų. Vėliau pasirodė, kad kaukėti vyrukai iš Irako – buvę Saddamo Husseino režimo atstovai.

Nepaisant tūkstančių naujų kovotojų iš užsienio antplūdžio, „Islamo valstybės“ elitą ir vadovybę sudaro buvę Irako emyrai, princai, karinių dalinių ir saugumo tarnybų nariai. Šie asmenys atsinešė dar diktatoriaus S.Husseino formuotus taisyklių rinkinius, padėjo surasti kontrabandos kelius bei kitus finansavimo šaltinius.

Taigi, dabartinis „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadis tik pergrupavo buvusią „al Qaeda“ atšaką, suburdamas S.Husseino režimo pakalikus bei išblaškytos kariuomenės narius ir pažadėdamas jiems naujos valstybės idėją.

Pirmasis grupuotės lyderis Abu Musabas al-Zarqawi nepasitikėjo buvusiais S.Husseino patikėtiniais, tačiau kelis iš jų priėmė į Irako „al Qaeda“. Jis žuvo 2006 metų JAV oro atakos metu. Iš jo rankų grupuotės lyderio vairą perėmęs Abu Omaras al-Baghdadis į savo gretas iš karto pritraukė būrį buvusio režimo žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalifu pasiskelbęs Abu Bakras al Baghdadi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalifu pasiskelbęs Abu Bakras al Baghdadi

Tiesa, šiam lyderiui teko vadovauti gaujai tik ketverius metus. Jį taip pat pakirto JAV karinio lėktuvo ataka. Tada į lyderio sostą sėdo Abu Bakras al-Baghdadis save nekukliai paskelbęs naujojo kalifato kalifu ir „Islamo valstybės“ vadovu. Būtent jo dėka grupuotėje susicementavo buvusių S.Husseino patikėtinių ratas.

Buvę S.Husseino Baath partijos nariai, karinės organizacijos lyderiai – Abu Muslimas al Afari al-Turkmanis, Abu Ali al Anbari bei Abu Aymanas al-Iraqis – tapo „Islamo valstybės“ karinių operacijų vadovais.

Abu Muslimas al Afari al-Turkmanis – buvęs S.Husseino armijos pulkininkas ir nacionalinės gvardijos karininkas jau sulaukė dviejų lyderių lemties ir žuvo nuo JAV lėktuvo atakos. Kiti du – buvęs Irako armijos generolas ir Irako oro pajėgų pulkininkas – vis dar aktyviai veikia „Islamo valstybės“ puolimuose bei yra atsakingi už karo tarybos sprendimus.

„Islamo valstybės“ karinėje vadovybėje pirmaisiais smuikais griežia ne naujieji džihadistai, o senoji S.Husseino gvardija, bandanti žūtbūt apginti savo prarandamus interesus.

Svarbų vaidmenį dalį Irako ir Sirijos užėmusioje gaujoje vaidina ir buvęs Irako armijos karys Abu Ahmadas al Alwani, kuris dabar sprendžia strateginius klausimus „Islamo valstybės“ karo taryboje. Iš užsienio atvykstantiems džihadistams ir savižudžiams sprogdintojams vadovauja Abdulla Ahmadas al Mishhadanis – buvęs Irako vyriausybės pareigūnas, S.Husseino patikėtinis.

Ryškų vaidmenį naujojo lyderio A.al-Baghdadi iškilime turėjo ilgametis jo patarėjas, praėjusiais metais nužudytas Haji Bakras. Šis buvęs Irako armijos pulkininkas patarinėjo „Islamo valstybės“ lyderiui iki pat jo pasiskelbimo kalifu.

Abu Hamzos suteikta informacija papildė JAV žvalgybos surinktus duomenys ir padėjo susidaryti „Islamo valstybės“ karinės vadovybės paveikslą. Panašu, kad jame pirmaisiais smuikais griežia ne naujieji džihadistai, o senoji S.Husseino gvardija, bandanti žūtbūt apginti savo prarandamus interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius