Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas naftos gavybos etapas: „Shell“ pradeda gręžti Arktyje

Anglų ir olandų naftos ir dujų bendrovė „Royal Dutch Shell“ sekmadienį pradėjo gręžti gręžinius Arkties vandenyne, praneša naujienų agentūra „The Associated Press“. Tai – istorinis įvykis naftos gavyboje, o kartu ir skaudus antausis aplinkos apsaugos organizacijoms.
Protestas prieš „Shell“
Protestas prieš „Shell“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anksčiau „Shell“ buvo uždrausta gręžti Čiukčių jūroje, esančioje tarp Rusijos ir Aliaskos, dėl teisminių ginčų ir nerimo dėl žalos aplinkai. Kompanija šiam klausimui per 6 metus išleido 4,5 mln. JAV dolerių.

Rugpjūčio 30 dieną JAV administracija leido „Shell“ gręžti iki 450 metrų gylio, tačiau kompanijai vis dar bus ribojama teritorija, kurioje gali atsirasti gręžiniai – „Shell“ nesugeba įvykdyti Aplinkos apsaugos agentūros reikalavimų dėl oro kokybės, rašo „Reuters“.

Tačiau „Shell“ atstovai vis tiek džiaugiasi. „Tai pirmas kartas per daugiau nei du dešimtmečius, kai grąžtas palietė Čiukčių jūros JAV dugną“, – žurnalistams sakė kompanijos Aliaskos padalinio vadovas Pete'as Slaiby, pridurdamas, kad artimiausios savaitės pradės naują skyrių Aliaskos naftos ir dujų gavybos istorijoje.

Tačiau tai – skyrius, kurio nenori matyti aplinkos apsaugos aktyvistai. Vietinė organizacija „Wilderness League“ pasmerkė JAV politikų žingsnį ir pareiškė, kad tai yra „dar vienas ženklas iš Baracko Obamos administracijos, kad jie gigantiškų korporacijų užgaidas stato aukščiau už mūsų tautos vienos naudingiausių gamtos išteklių ateitį“. „Greenpeace“ perspėja, kad įvykus nelaimei ir regione išsiliejus naftai būtų pražudyta trapi Aliaskos gamta.

Manoma, kad Čukčių ir Bosforo jūrų gelmėse glūdi apie 26 milijardai barelių naftos ir 130 trilijonų kubinių metrų gamtinių dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius