-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 14 /12:43

Naujas S.Cichanouskajos kreipimasis: ragina valdžią nutraukti smurtą ir užmegzti dialogą

Kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paragino valdžią nutraukti smurtą ir užmegzti dialogą.

S.Cichanouskaja naujame vaizdo kreipimesi sakė, kad pastaraisiais mėnesiais baltarusiai padarė tai, kas atrodė neįmanoma, dėkojo balsavusiems už ją ir permainas. Ji teigė per rinkimus gavusi 60–70 proc. balsų.

VIDEO: S.Cichanouskaja ragina valdžią nutraukti smurtą ir užmegzti dialogą

„Mūsų, permainų rėmėjų – dauguma. Baltarusiai nebenori gyventi su buvusia valdžia, jos pergale daugelis netiki“, – kalba ji vaizdo įraše.

„Mes visada kalbėjome apie tai, kad apginti mūsų pasirinkimą reikia tik teisėtais, nesmurtiniais būdais. O taikų piliečių išėjimą į gatves valdžia pavertė kruvinomis skerdynėmis.

Situacija – kritinė, su skausmu žiūriu, kas vyksta mūsų šalyje pastarosiomis dienomis. Man, esu tikra, kaip ir visiems pokyčių rėmėjams, žmogaus gyvybė – pati brangiausia. Mums reikia sustabdyti smurtą šalies gatvėse. Raginu valdžią jį nutraukti ir užmegzti dialogą“, – kalbėjo ji.

Prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi S.Cichanouskaja prašė visų miestų merų rugpjūčio 15–16 dienomis surengti masinius taikius susibūrimus.

„Mūsų miestų gatvėse atsirado naujos taikios akcijos – moterų su gėlėmis solidarumo grandinėmis. Absoliučiai nekaringos. Jos visam pasauliui rodo, kad mes, baltarusiai – atviri, sąžiningi žmonės, esame prieš smurtą“, – kalbėjo ji.

Kandidatė padėkojo pareigūnams, „kurie atsisakė vykdyti baudžiamuosius įsakymus prieš savo piliečius“, streiką gamyklose paskelbusiems darbuotojams.

S.Cichanouskaja ragino pasirašyti tuos, kurie už ją balsavo. „Mūsų balsai turi būti išgirsti“, – sakė ji.

Nepriklausomas rusų žurnalistas Leonidas Ragozinas pastebėjo, kad S.Cichanouskaja ne veltui pabrėžia taikių protestų būtinybę.

„Jei į policijos brutalumą būtų irgi atsakoma smurtu, protestuotojai gali įpulti į spąstus. Tai suskaldytų visuomenę, marginalizuotų protestus ir priartintų Rusijos intervenciją.

Panašu, kad opozicija dabar bando aiškiai suformuoti argumentus, kodėl Lukašenka nėra legitimus ir kodėl jis turėtų trauktis. Miestų merai ir įvairūs vidutinio rango valdininkai gali padėti pasiekti šiuos tikslus“, – mano L.Ragozinas.

VIDEO: Baltarusių aktoriai dalinasi jautria žinute: „Mes jau niekada nebegyvensime taip, kaip anksčiau“

Naktį iš pirmadienio į antradienį, po to, kai Centrinio rinkimų komiteto (CRK) būstinėje praleido kelias valandas, S.Cichanouskaja atvyko į Lietuvą.

Pasak užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, S.Cichanouskaja „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“ ir „neturėjo daug pasirinkimo, kaip tik palikti šalį“. Esą Baltarusijos pareigūnai „netrukdė išvykimui, dar ir pagelbėjo“. Lietuvą jau anksčiau pasiekė S.Cichanouskajos vaikai. Jos vyras įkalintas Baltarusijoje.

Baltarusiją nuo sekmadienio vakaro krečia dideli protestai prieš rinkimų rezultatus, kuriuos opozicija laiko suklastotais. Oficialūs negalutiniai rezultatai rodo, kad A.Lukašenka surinko 80,08 proc., o S. Cichanouskaja – 10,9 proc. balsų.

Milicijai brutaliai malšinant opozicijos protestus buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių, šimtai buvo sužeisti, taip pat pranešama apie du žuvusius žmones.

Daugelis iš sulaikymo izoliatorių paleidžiamų žmonių pasakojo arešto metu buvę mušami, kankinami ir žeminami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius