Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Turkijos žaidimas: dėl teroro atakų kaltinama JAV žvalgyba

Po Naujųjų nakties atakos Stambule, naktiniame klube „Reina“, Turkijos žiniasklaidoje ir vėl pasirodė nemažai svarstymų, kad už šio išpuolio slepiasi amerikiečių Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA), rašo „Spiegel“.
Vladimiro Putino ir Recepo Tayyipo Erdogano susitikimas
Vladimiro Putino ir Recepo Tayyipo Erdogano susitikimas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kai kurie komentatoriai žengia dar toliau, teigdami, kad būtent JAV išlaiko „Islamo valstybę“ ir remia jos kovą Sirijoje. Tokios nuomonės į Turkijos žiniasklaidą neabejotinai patenka ne be šalies lyderio Recepo Tayyipo Erdogano žinios.

Absurdiški kaltinimai amerikiečiams yra žeriami tam, kad būtų pridengtas Turkijos valdžios bejėgiškumas teroro atakų bangos fone. Turkijos visuomenėje antiamerikietiškos nuotaikos yra tokios gajos, kad jokie kaltinimai JAV neatrodo per daug absurdiški.

Turkijoje jau skleidžiama idėja, kad naujausia ataka Stambule buvo bandymas sujaukti gerėjančius Ankaros ir Maskvos santykius bei bendrą veikimą Sirijoje.

JAV ambasadorius Turkijoje Johnas Bassas komentatorių jau vadinamas „išdaviku ir pagrindiniu įtariamuoju“.

Naujausios sąmokslo teorijos žiniasklaidą pasiekia tiesiai iš Prezidento rūmų Ankaroje. R.T.Erdoganas nebeslepia siekio draugauti su Vladimiru Putinu.

Rusijai Turkijos lyderis yra naudingas skaldant NATO aljansą ir ieškant stambių pirkėjų dujų ir naftos kompanijoms. Tuo metu R.T.Erdoganui Rusija yra garantas, kad jo kova su Sirijos kurdais ir „Islamo valstybės“ džihadistais bus remiama.

Tikisi naudos iš Donaldo Trumpo

Prastėjantys JAV ir Turkijos santykiai atsispindi ir Ankaros elgesyje su amerikiečių žurnalistais. „The Wall Street Journal“ korespondentas Dionas Nissenbaumas praėjusią savaitę buvo sulaikytas ir uždarytas areštinėje pustrečios paros.

Amerikiečiui nebuvo leista bendrauti ne tik su artimaisiais, bet ir su advokatu. Jis nusižengė Turkijos valdžios įsakui neplatinti „Islamo valstybės“ vaizdo įrašo, kuriame matoma turkų karių egzekucija.

R.T.Erdoganas ir jo rėmėjai tikisi, kad naujasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas bus žymiai parankesnis. Respublikonas jau parodė, kad jam nerūpi žmogaus teisių pažeidimai Turkijoje ir jis tikisi, visų pirma, naudingų sandorių.

D.Trumpas gali nutraukti ir JAV paramą Sirijos kurdams, ko labai trokšta Ankara, bandanti užkirsti kelią kurdų vienijimuisi. Stebėdamas D.Trumpo ir V.Putino veiksmus, pelnydamas jų palankumą ir draugystę, R.T.Erdoganas tikisi tapti tvirtu regiono lyderiu.

O kol kas dėl visų negandų Turkijoje vis dar kaltinama amerikiečių žvalgyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius