-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 02 /13:50

Naujosios Zelandijos kabinete – tatuiruota ministrė maorė, homoseksualus vicepremjeras

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pirmadienį pristatė savo naująjį kabinetą, kuris, anot premjerės, pasižymi „itin didele įvairove“.
Nanaia Mahuta ir Jacinda Ardern
Nanaia Mahuta ir Jacinda Ardern / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybėje pirmą kartą dirbs savo homoseksualumo neslepiantis vicepremjeras, o užsienio reikalų ministro postas patikėtas politikei, kurios veidą puošia tradicinė maorių tatuiruotė.

Centro kairiųjų sparno lyderė, pristatydama savo pertvarkytą kabinetą po triuškinamos pergalės rinkimuose, sakė, kad jos antrosios kadencijos prioritetai bus kova su koronaviruso pandemija ir ekonomikos atsigavimo skatinimas.

J.Ardern savo pavaduotoju paskyrė Grantą Robertsoną. Jis yra pirmasis savo homoseksualumo neslepiantis Naujosios Zelandijos vicepremjeras.

Moterys ir maorių bendruomenė taip pat tvirtai atstovaujamos pertvarkytame 20 narių kabinete. Užsienio reikalų ministre paskirta Nanaia Mahuta, kurios veidą puošia moko kauae – tradicinė maorių moterų smakro tatuiruotė.

J.Ardern sakė, jog didžiuojasi savo kabineto įvairove, tačiau taip pat pabrėžė, kad visi vyriausybės nariai buvo paskirti įvertinus jų nuopelnus.

„Tai nusipelniusių ir talentingų politikų kabinetas, taip pat pasižymintis itin didele įvairove“, – sakė 40-metė premjerė.

„Manau, svarbu pabrėžti, kad šie žmonės, paskirti į šias pareigas dėl to, ką atsineša į kabinetą, taip pat atspindi Naująją Zelandiją, kuri juos išrinko“, – sakė J.Ardern.

49 metų G. Robertsonas seniai laikomas J. Ardern dešiniąja ranka. Per jos pirmąją kadenciją jis užėmė finansų ministro postą ir buvo pagrindinis jos rinkimų kampanijos strategas.

G. Robertsonas taip pat užims finansų ministro ir infrastruktūros ministro postus. Premjerei išvykus į užsienį, jis laikinai perims vyriausybės vadovo įgaliojimus.

„Nuostabūs santykiai“

Paprašyta pakomentuoti savo sprendimą antrą pagal svarbą postą vyriausybėje patikėti homoseksualiam asmeniui, J.Ardern sakė, kad G.Robertsonas buvo pasirinktas dėl savo vadovavimo gebėjimų, o ne dėl to, kaip save identifikuoja.

„Vienas iš nuostabių dalykų Naujojoje Zelandijoje yra tai, kad dažnai tokie klausimai mums yra antraeiliai“, – sakė ji.

N.Mahuta, pirmoji moteris, paskirta vadovauti Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministerijai, į parlamentą buvo išrinkta 1996 metais, o 2016-aisiais paragina dukters papuošė savo veidą tradicine maorių moterų smakro tatuiruote su jos genčiai būdingais piešinio elementais. Vyriška moko paprastai puošia visą veidą.

Tąsyk N Mahuta sakė, kad šia tatuiruote nori pagerbti savo protėvius ir sumažinti daugelio naujazelandiečių su nusikalstamumų ir gaujomis siejamų maorių kultūrą gaubiančią stigmą.

„Ji moka itin greitai užmegzti nuostabius santykius, o tai yra vienas svarbiausių darbų einant užsienio reikalų ministro pareigas“, – sakė premjerė apie savo naująją diplomatijos vadovę.

Maoriai ir Ramiojo vandenyno salų gyventojai sudaro vos ketvirtadalį šalies populiacijos, tačiau nusikalstamumo, skurdo ir kalėjimų statistikoje jų yra neproporcingai daug.

J.Ardern sakė, jog tėra tiesiog sutapimas, kad jos teisingumo, teismų, smurto artimoje aplinkoje, pataisos įstaigų ir policijos ministrai yra šių bendruomenių atstovai.

„Mano tikslas buvo pasirinkti geriausiai toms pareigoms tinkantį asmenį“, – sakė premjerė.

J.Ardern triuškinamai laimėti spalio 17 dieną vykusius rinkimus padėjo sėkminga kova su koronavirusu. Jos antros kadencijos vyriausybėje įsteigtas naujas ministro, kuruosiančio kovą su koronaviruso pandemija, postas. Šios pareigos patikėtos buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Chrisui Hipkinsui.

Pasak premjerės, naujas postas leis Ch. Hipkinsui sutelkti dėmesį į tokius klausimus, kaip sienų kontrolė bei valdoma izoliacija.

Nors J. Ardern leiboristai rinkimuose užsitikrino absoliučią daugumą, premjerė paskyrė du žaliųjų įstatymų leidėjus ministrais, nepriklausančiais kabinetui.

Vienas žaliųjų lyderių Jamesas Shaw dirbs klimato kaitos ministru, o Marama Davidson kuruos šeimų apsaugos ir smurto prevencijos klausimus.

Vyriausybė bus prisaikdinta penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius