-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 23 /17:10

Naujuoju JK konservatorių lyderiu išrinktas B.Johnsonas taps šalies premjeru

Jungtinės Karalystės valdančiosios Konservatorių partijos lyderiu buvo išrinktas buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, taip pat tapsiantis naujuoju šalies ministru pirmininku vietoje atsistatydinusios Theresos May, antradienį pranešė partijos pareigūnai.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl torių lyderio posto, kurio laimėtojas automatiškai tampa naujuoju JK premjeru, B.Johnsonas kovojo su dabartiniu britų diplomatijos vadovu Jeremy Huntu.

B.Johnsonas laimėjo partijos vidaus rinkimus, surinkęs torių 92 153 balsus; J.Huntas užsitikrino 46 656 torių palaikymą, pranešė vadinamojo 1922-ųjų komiteto pirmininkė Cheryl Gillan.

Balsavime dalyvavo iš vso 159 320 (87,4 proc.) partijos narių, nurodė ji.

Šie rinkimai vyko premjerei Th.May nusprendus atsistatydinti, kai ji nesugebėjo įtikinti parlamento pritarti praeitais metais parengtai JK išstojimo iš Europos Sąjungos sutarčiai.

Konservatorių partijos nariai balsalapius galėjo siųsti iki pirmadienio popietės.

Balsavimas paštu prasidėjo liepos 6-ąją; jame teisę dalyvauti turėjo 160 tūkst. partijos narių.

Trečiadienį Th.May turėtų pasakyti paskutinę kalbą Bendruomenių Rūmams ir nuvykti į Bakingamo rūmus, kur karalienė Elizabeth II priims jos atsistatydinimą ir paprašys B.Johnsono suformuoti vyriausybę.

VIDEO: Jungtinės Karalystės premjeru išrinktas lietuviškų šaknų turintis B.Johnsonas pažadėjo įgyvendinti „Brexit“

55 metų B.Johnsonas, buvęs Londono meras, yra žinomas kaip ambicingas, bet ne itin nuoseklaus būdo politikas, kurio karjeroje būta ir įspūdingų pakilimų, ir nuosmukių.

B.Johnsonas pažadėjo, kad JK išstos iš Europos Sąjungos numatytu laiku – spalio 31 dieną, su „Brexit“ sutartimi arba be jos.

Tačiau jo laukia nelengva priešprieša su parlamentu, pasiryžusiu užkirsti kelią šalies išstojimui iš Bendrijos nesusitarus dėl tolesnių ryšių.

Keli torių ministrai jau yra paskelbė atsistatydinsiantys, kad pasipriešintų bet kokiam spaudimui palikti ES be sutarties. Ekonomistai perspėja, kad toks scenarijus gali smarkiai sutrikdyti prekybą ir nugramzdinti Britaniją į recesiją.

B.Johnsonas tvirtina sugebėsiantis įtikinti ES dėl „Brexit“ derėtis iš naujo, bet Bendrija sako, kad pakartotinių derybų nebus.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier sakė norįs dirbti su B.Johnsonu, kad būtų „paspartintas išstojimo sutarties ratifikavimas ir pasiektas tvarkingas #Brexit.“

Tačiau jis pridūrė esąs pasiruošęs „pertvarkyti“ papildomą politinę deklaraciją dėl būsimų ES ir JK ryšių.

Kreipdamasis į Konservatorių partijos narius po savo laimėjimo B.Johnsonas tvirtino, kad jo prekiniu ženklu tapęs optimizmas padės rasti išeitį.

„Kaip koks nors tįsantis milžinas pakilsime ir nutrauksime abejonių savimi bei neigiamo nusistatymo pančius“, – kalbėjo jis.

„Nuostabus arba pragaištingas“

B.Johnsonas pažadėjo „dabar pat kibti į darbą“ ir sakė artimiausiomis dienomis paskelbsiantis savo pagrindinių padėjėjų komandos sudėtį.

Tačiau Vetsminsteris taip pat uoliai ieško kliaučių, galinčių užkirsti jam kelią automatiškai tapti premjeru.

Th.May vyriausybė 650 vietų Bendruomenių Rūmuose turi tik dviejų mandatų daugumą, priklausomą nuo aljanso su Šiaurės Airijos Demokratine junionistų partija (DUP).

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija tikriausiai šią savaitę neinicijuos balsavimo dėl pasitikėjimo naująja vyriausybe, bet kai kurie konservatoriai jau bandė tai padaryti.

Užsienio reikalų viceministras Alanas Duncanas, atsistatydinęs šią savaitę, atskleidė, kad siekė antradienį inicijuoti interpeliaciją, bet Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow užkirto tam kelią.

Tačiau kiti bendrapartiečiai, net ir skeptiškai vertinantys B.Johnsoną, tebėra nusiteikę suteikti jam galimybę.

„Manau, jam reikia suteikti galimybę nuvykti derėtis su Europos Komisija“, – visuomeninio transliuotojo BBC radijui sakė besitraukiantis teisingumo sekretorius Davidas Gauke'as.

Penktadienį parlamento nariams turėtų prasidėti vasaros atostogos, tad B.Johnsonas turės kelias savaites daugiau laisvės netrikdomai tartis dėl naujos „Brexit“ sutarties.

Tačiau daugelis parlamentarų žadėjo blokuoti premjero veiksmus, jeigu pradės aiškėti, kad Britanijai gresia išstoti be sutarties. Toks žingsnis galėtų išprovokuoti pirmalaikius rinkimus.

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas metė iššūkį B.Johnsonui, paraginęs surengti rinkimus, bet nei jo partija, nei toriai negali tikėtis tvirto palaikymo visuomenėje, smarkiai susiskaldžiusioje „Brexit“ klausimu.

Jiems iš vienos pusės grėsmę kelia Nigelo Farage'o euroskeptiškoji „Brexit“ partija, o iš kitos – proeuropietiška Liberalų demokratų partija.

Prie parlamento kasdien besirenkantys „Brexit“ šalininkai ir priešininkai į B.Johnsono pergalę reagavo nevienareikšmiškai.

„Kokia katastrofa!“ – sakė 68 metų Janet Ellis, „Brexit“ priešininkė. Tuo metu euroskeptiškų pažiūrų 64 metų Michelle Pearce pareiškė: „Tai daugiausia, ko galėjom tikėtis.“

„Jis bus nuostabus arba pragaištingas“, – pridūrė M.Pearce.

Įtampa Persijos įlankoje

Pirmosiomis dienomis premjero poste B.Johnsonui gali tekti atidėti į šalį vidaus politikos kovas, kad galėtų imtis spręsti įtampą su Iranu.

Šiitiška respublika praeitą penktadienį strategiškai svarbiame Hormūzo sąsiauryje sulaikė su Britanijos vėliava plaukiojantį tanklaivį. Tai buvo įvykdyta praėjus dviem savaitėms po incidento, per kurį JK tarnybos sulaikė vieną Irano tanklaivį prie Gibraltaro krantų.

Ši priešprieša vystosi tvyrant didelei įtampai tarp Irano ir JAV dėl Teherano menamų branduolinių ambicijų.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas per „Twitter“ pasveikino B.Johnsoną ir pareiškė: „Iranas nesiekia konfrontacijos.“

„Tačiau turime 1 500 mylių (2,4 tūkst. km) Persijos įlankos pakrantę. Tai mūsų vandenys, ir mes juos ginsime“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius