-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neapykanta Vakarams Rusijoje tampa paranoja – sumušė sugėrovą, nes manė, kad jis Amerikos agentas

Antiamerikietiška retorika Rusijoje kartais tampa realiais ir tragiškais veiksmais. 45 metų rusas išgertuvių metu mirtinai sumušė pažįstamų kompanijoje sutiktą buhalterį, nes šis papasakojo apie savo keliones į užsienį. Žudikas teisinosi, kad manė, jog „pričiupo Amerikos agentą“, rašo „The Washington Times“.
Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais
Kryme rusai džiaugiasi neteisėto referendumo išankstiniais rezultatais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokių įvykių gali pasitaikyti ir daugiau, mat Levados sociologinių tyrimų centro duomenys rodo, kad 80 procentų apklaustų Rusijos gyventojų negatyviai ar labai negatyviai žiūri į JAV. Panašūs duomenys registruojami ir klausiant apie Vakarų Europos valstybes ir Europos Sąjungą.

Ši retorika prasidėjo nuo 2011 metų, kai Rusijos vadas Vladimiras Putinas netiesiogiai apkaltino tuometinę JAV valstybė sekretorę Hillary Rodham Clinton, kad jos veikla nulėmė tų metų protestus Maskvoje.

„Per kelis mėnesius nuo šių protestų terminas „Gosdepas“ („Valstybės departamentas“) tapo tikru keiksmažodžiu Rusijos politikų lūpose, o „piktoji Amerika“ buvo kaltinama dėl visų Rusijoe nelaimių“, – teigė politikos analitikė gyvenanti Maria Lipman.

Nuo to laiko Vašingtonas ir Valstybės departamentas tapo blogio simboliu, o jų veikla buvo teisinami visi protestai ar kitokia opozicijos veikla. „Gallup“ apklausų duomenys rodo, kad 70 procentų rusų neigiamai įvertino amerikietiškus sentimentus ir JAV veiklą. Tik 24 procentai prisipažino, kad mėgsta amerikietišką kultūrą.

Praėjusiais metais Kremliaus finansuojamos televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Kiselivoas netgi viešai pareiškė, kad Rusija yra vienintelė valstybė, galinti sulyginti JAV su žeme ir palaidoti radioaktyvių dulkių debesyje.

Tokius grasinimus savotiškai patvirtino ir Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas, viešai pareiškęs, kad „Vašingtonas norėtų, jog Rusija neegzistuotų visai“.

„JAV nori nužudyti mane ir pakarti mano vaikus“, – teigė V.Putino partijos atstovas Rusijos Dūmoje Jevgenijus Fiodorovas.

Tokia paranojiška atmosfera atsispindi ir viešojoje erdvėje, kur JAV yra demonizuojama. „JAV nori nužudyti mane ir pakarti mano vaikus“, – teigė V.Putino partijos atstovas Rusijos Dūmoje Jevgenijus Fiodorovas.

Jo teigimu, JAV įtakos agentai bando vesti Rusiją neteisingu keliu ir tik V.Putino valdžia gali išgelbėti Rusiją nuo „penktosios kolonos“ veiklos. Jei tai skamba kaip isteriški paistalai, tai sunerimti turėtų versti faktas, kad net Rusijos užsienio reikalų ministerija įspėja rusus, kad keliaudami į Vakarus jie saugotųsi užsienio agentų verbavimo.

„Kremlius nori sukurti mirtiną priešą šalies išorėje, kad nukreiptų dėmesį nuo problemų šalies viduje“, – darė išvadą Rusijos opozicijos politikas Dmitrijus Gudkovas.

„Kremlius nori sukurti mirtiną priešą šalies išorėje, kad nukreiptų dėmesį nuo problemų šalies viduje“, – darė išvadą Rusijos opozicijos politikas Dmitrijus Gudkovas.

Jo teigimu, apklausos neparodo tikrojo rusų požiūrio į JAV. „Apie kokį sociologijos mokslą mes galime kalbėti autoritarinėje valstybėje?“, – retoriškai klausė jis.

„Žmonės atsako tai, ką mano, kad turi atsakyti, jog režimas būtų patenkintas jų atsakymais“, – teigė D.Gudkovas. Pasak jo, rusai eina iš proto dėl „Apple“ produkcijos ir stovi eilėse prie „McDonald's“ mėsainių.

Tiesa, net ir ši kompanija nusprendė prisitaikyti prie Kremliaus siūlomų žaidimo taisyklių. Neseniai Maskvos „McDonald's“ restoranuose atsirado reklama: „Pagaminta rusų. Rusams“.

Daugelis rusų, mėgstančių JAV kultūrą, priversti prikąsti liežuvį, baimindamiesi neigiamų pasėkmių.

„Aš vengiu kalbėti apie politiką su senais draugais ir pažįstamais“, – teigė verslininkas Aleksejus, gyvenantis Maskvoje. „Jiems išplautos smegenys ir jie mano, kad amerikiečiai pareigūnai visas dienas leidžia mąstydami, kaip čia pakenkus Rusijai. Daug paprasčiau ir saugiau yra tiesiog patylėti, kai jie pradeda varyti tokias kalbas“, – teigė rusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius