Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neigiamas požiūris į skiepus ir sukčiavimas skandina Rumuniją ir Bulgariją

Vakcinacijos mastai Rumunijoje ir Bulgarijoje – vieni mažiausių Europos Sąjungoje. Kaip tikino šių šalių medicinos ekspertai, žmonės vengia skiepytis, bet siekia gauti vakcinacijos pasą. Sukčiauti jiems padeda ir medikai, rašo „Financial Times“.
Vakcinacija Rumunijoje
Vakcinacija Rumunijoje / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Rumunijos ir Bulgarijos vakcinacijos mastai išlieka palyginti žemi, nes šių šalių gyventojai skeptiškai žiūri į vakciną nuo koronaviruso. Plintant delta koronaviruso atmainai, baiminamasi, kad ketvirtoji pandemijos banga šioms šalims smogs itin skaudžiai. Nusivylimą Rumunijos vakcinacijos mastais didina ir tai, kad šalyje gydytojai be kliūčių leidžia nepasiskiepijusiems žmonėms gauti vakcinacijos pažymėjimą, leidžiantį ir dirbti, ir keliauti.

„Daugelis žmonių skiepijimą atidėliojojo iki šiol. Mes suprantame jų susirūpinimą. Jie turi teisę rinkti informaciją apie visas vakcinas ir priimti pagrįstą sprendimą. Tačiau dabar atėjo laikas priimti sprendimą, nes rizika užsikrėsti nuo šiol tik didės“, – „Financial Times“ sakė Rumunijos sveikatos ministrė Ioana Mihaila.

Gindrovelis Dumitra, Nacionalinės šeimos medicinos draugijos skiepų grupės prezidentas, FT sakė, kad pacientai iš tiesų dažnai prašo skiepų pažymėjimo, bet ne pačios vakcinos.

Pasak jo, yra dalis gydytojų, kurie kelia pavojų visai visuomenei. Tarp medikų, dalyvaujančių tokiuose „skiepijimo sukčiavimuose“, yra gydytoja, įtariama, išdavusi padirbtus sertifikatus savo vyro futbolo komandai, kuri vėliau žaidė turnyruose.

G.Dumitra: Skiepai keliauja į kriauklę, o dokumentų išdavimas pagal tokią procedūrą yra neteisėtas.

Neaišku, ar dėl to incidento atsirado kokių nors užsikrėtimų, tačiau Rumunijos žiniasklaida pranešė apie kitus atvejus, kai pacientai turėjo suklastotus skiepijimo pažymėjimus.

„Skiepai keliauja į kriauklę, o dokumentų išdavimas pagal tokią procedūrą yra neteisėtas. Be to, tai taip pat susiję su medicinine atsakomybe. Neskiepytas žmogus gali susirgti ir sukelti pavojų ne tik savo, bet ir kitų sveikatai“, – sakė G.Dumitra.

Nacionalinio skiepijimo nuo COVID-19 koordinavimo komiteto viceprezidentas Andrejus Baciu apskaičiavo, kad iš daugiau nei 2 mln. išduotų vakcinacijos pažymėjimų pasitaikė daugiau nei 400 padirbtų atvejų. Remiantis kitais duomenimis, skaičiai yra dar didesni. Kai kurie gydytojai teigia, kad kiekviena šalies vakcinacijos vieta sulaukė pacientų, bandančių gauti dokumentus be skiepų.

Rumunijoje tik šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis piliečių yra paskiepyti nuo koronaviruso. Tai yra antras mažiausias skaičius tarp ES šalių. Dar blogesnė padėtis yra Bulgarijoje, kurioje paskiepyta vos 17 proc. gyventojų.

Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, abi šalys gerokai atsilieka nuo ES šalių. Visos kitos ES šalys paskiepijo bent pusę savo gyventojų.

Rumunijos ir Bulgarijos pareigūnai skaičiuoja, kad žemiausi skiepijimo rodikliai yra kaimo vietovėse, taip pat tarp mažiau išsilavinusių gyventojų. Daugiausia tai susiję su nepasitikėjimu medicina, kurį dar labiau sustiprina netikros naujienos internete.

„Iš pradžių nepasitikėjau vakcina ir norėjau palaukti, kol pamatysiu, kaip žmonės į ją reaguoja. Perskaičiau apie absoliučiai visus vakcinos pliusus ir minusus... Nesiskiepysiu, nenoriu, kad jam būtų įleista kažko, kas nelabai išbandyta“, – sakė 51-erių rumunas, prisistatęs Alino vardu.

Jis tikino girdėjęs dviprasmiškos informacijos apie įvairių vakcinų naudojimą, šalutinį poveikį ir veiksmingumą.

Tiek Rumunijoje, tiek Bulgarijoje užfiksuotas sparčiai augantis koronaviruso atvejų skaičius. Kasdien naujų susirgimų skaičius iki rugsėjo pradžios kiekvienoje šalyje išaugo iki maždaug 1500, o tai yra aukščiausias lygis nuo gegužės pradžios.

Abi šalys labai nukentėjo per trečiąją pandemijos bangą pavasarį, kai Vidurio ir Pietryčių Europos šalys buvo vienos pirmaujančių pasaulyje pagal mirtingumą. Vasarą užsikrėtimų skaičiams smarkiai sumažėjus, žmonės vėl tapo ramesni.

„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Rumunijoje
„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Rumunijoje

„Atrodo, jie tikėjo, jog mes įveikėme pandemiją“, – interviu FT pripažino vyriausiasis Bulgarijos valstybės sveikatos inspektorius Angelas Kunčevas ir pridūrė, kad vyriausybė labai stengėsi paskatinti visus skiepytis.

„Tačiau mūsų vakcinacijos mastai nėra patenkinami“, – sakė A.Kunčevas.

A.Kunčevas: Manau, mes galime susitvarkyti. Turime patirties iš ankstesnių pandemijos bangų.

Bulgarija lėtai pradėjo skiepyti gyventojus „AstraZeneca“ vakcina, kuri buvo pigesnė ir paprasčiau sandėliuojama. Šalis nusipirko kur kas mažiau RNR tipo vakcinų, nei buvo skirta pagal ES pirkimo schemą.

A.Kunčevas teigė, kad baimę pasiskiepyti sustiprina melagingos naujienos socialiniuose tinkluose. Kartu priduria, kad, prasidėjus mokslo metams, žmonės pradeda suprasti, kad pandemija nesibaigė.

„Manau, mes galime susitvarkyti. Turime patirties iš ankstesnių pandemijos bangų. Pastarosiomis savaitėmis pastebėjome, kad padaugėjo norinčių skiepytis žmonių. Taip pat, manau, kad galime kalbėti apie tokią tendenciją“, – sakė jis.

Rumunija stengėsi, kad vakcinacijos procesas būtų kuo lengvesnis. Dėl to leido pasiskiepyti tam skirtose vietose vos pateikus asmens tapatybės pažymėjimą.

Šaltyje sukaupta tiek vakcinų, kad šalis netgi pasiūlė Pietų Korėjai skubią 1,5 mln. vakcinų dozių siuntą. Šalies sveikatos apsaugos ministrė sakė, kad vyriausybė pristatys vakcinas į pacientų namus ir netgi pasiūlys premijas sutinkantiems pasiskiepyti.

„Didžiuosiuose miestuose, kur skiepijimo rodikliai visada yra didesni, bendras skiepijimo lygis yra apie 50 proc.“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius