Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Nenuleidžia rankų: Rusija rado naujų būdų savo propagandai skleisti

Naujai išslaptintoje Jungtinių Valstijų žvalgybos informacijoje teigiama, jog Rusijos žvalgyba vykdo sistemingą programą, kuria siekiama skleisti prokremlišką propagandą per privačius ryšius tarp Rusijos agentų ir nieko neįtariančių taikinių JAV ir Vakaruose, pranešė žiniasklaidos grupė CNN.
Propaganda
Propaganda / Shutterstock nuotr.

Pranešama, kad JAV žvalgybos agentūros mano, jog Rusijos federalinė saugumo tarnyba bando daryti įtaką viešajai politikai ir viešajai nuomonei Vakaruose, nukreipdama Rusijos civilius asmenis užmegzti ryšius su įtakingais JAV ir Vakarų asmenimis ir tada skleisti Kremliaus tikslus remiančius pasakojimus, o savo saugumo tarnybos vaidmenį užmaskuoti per tariamai nepriklausomų veikėjų sluoksnius.

„Šios įtakos operacijos sąmoningai kuriamos taip, kad būtų nedidelio masto, o bendras tikslas – JAV [ir] Vakarų asmenys, pristatantys šias idėjas, atrodytų, organiškai“, – CNN grupei tvirtino medžiagą aptarti įgaliotas JAV pareigūnas.

„Bendradarbių įtakos operacijos pirmiausia grindžiamos asmeniniais santykiais... Jie įgyja pasitikėjimą, o tada gali tuo pasinaudoti, kad slapta „prastumtų“ Rusijos saugumo darbotvarkę“, – pridūrė jis.

Amerikiečių žvalgybos duomenimis, buvo atvejų, kai šios kampanijos pasiteisino: kai kuriais atvejais Vakarų spaudoje buvo pradedami diegti Rusijos naratyvai.

Pasak CNN, Rusijos nevyriausybinei organizacijai vadovaujantis Maksimas Grigorjevas ne kartą kalbėjo Jungtinėse Tautose, pristatydamas melagingą tyrimą, kuriame teigiama, kad Sirijoje veikianti humanitarinė grupė „Baltieji šalmai“ plėtojo juodąją žmogaus organų rinką ir suklastojo Sirijos prezidento Basharo al Assado, kuris yra Rusijos sąjungininkas, chemines atakas.

JAV pareigūnas pabrėžė, kad Vakarų balsai, kurie galiausiai tapo Rusijos propagandos ruporais, beveik neabejotinai nesuvokė, kokį vaidmenį jie atlieka

Remiantis pareigūno pateikta atviro šaltinio medžiaga, šie teiginiai galiausiai pateko į Jungtinių Valstijų kraštutinių dešiniųjų OANN televizijos reportažą.

Ilgame atsakyme, kuriame buvo pateiktos nuotraukos ir išsami informacija apie jo reportažą Sirijoje, OANN reporteris tikino, jog jis lieka ištikimas savo reportažui ir nurodė, kad jis buvo paremtas pasakojimais iš pirmųjų lūpų, gautais iš kelionių į Siriją, kurių neorganizavo jokie Rusijos agentai.

123RF.com nuotr./Informacijos priemonė (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Informacijos priemonė (asociatyvi nuotr.)

„Savo reportažuose nesiremiu jokiais Rusijos šaltiniais, agentūromis ar informatoriais, – elektroniniame laiške CNN dėstė reporteris Pearsonas Sharpas. – Laikausi savo pranešimo apie „Baltuosius šalmus“ ir bet kuris žurnalistas, matęs tai, ką mačiau aš, pasielgtų taip pat.“

JAV pareigūnas pabrėžė, kad Vakarų balsai, kurie galiausiai tapo Rusijos propagandos ruporais, beveik neabejotinai nesuvokė, kokį vaidmenį jie atlieka.

„Pasirinktas taikinys skleidžia Rusijos įtakos operaciją, Rusijos propagandą savo tikslinei visuomenei, – sakė JAV pareigūnas. – Galiausiai, daugelis iš jų ir lieka nesąmoningi – jie lieka nežinantys, kas iš esmės sėja šiuos naratyvus.“

Žvalgybos tarnyba pateikė keletą pavyzdžių, kurie iliustruoja, kaip Rusijos civiliai „bendradarbiai“ vykdo Rusijos saugumo tarnybos nurodymus.

Vienas vyras, Andrejus Stepanenka, 2014 m. įkūrė žiniasklaidos projektą, kuris rėmė žurnalistus iš JAV ir Vakarų, kad šie apsilankytų Rytų Ukrainoje ir sužinotų „tariamą tiesą“ apie tai, kas vyksta regione. Iš tikrųjų jo pastangoms vadovavo rusų saugumas ir „beveik neabejotinai finansavo projektą“, teigiama išslaptintoje žvalgybos informacijoje.

Žvalgybos duomenimis, rusų saugumas naudoja panašią taktiką siekdamas paveikti politinę nuomonę Rusijoje.

JAV pareigūnas taip pat paminėjo Rusijos nevyriausybinės organizacijos įkūrėją Nataliją Burlinovą, kuri nuolat koordinavo Rusijos saugumo finansuojamas viešosios diplomatijos pastangas, kuriomis buvo siekiama paveikti Vakarų nuomonę.

2018 m. ji lankėsi, rengė susitikimus ir renginius keliuose JAV analitiniuose centruose ir universitetuose Niujorke, Bostone ir Vašingtone – šį darbą, pasak žvalgybos, finansavo rusai. Jos elgsena galop tapo vieša: šių metų pradžioje jai buvo pateikti kaltinimai dėl sąmokslo su Rusijos saugumu kaip neteisėtai Rusijos agentei Jungtinėse Valstijose, nors ji tebėra laisvėje Rusijoje.

N.Burlinova elektroniniame laiške CNN paneigė, kad jos keliones į JAV 2018 m. finansavo Rusijos saugumas.

„Visos kelionės išlaidos buvo finansuojamos iš dotacijos, kurią anksčiau gavome iš Prezidento dotacijų fondo, pagrindinio Rusijos dotacijų operatoriaus, – tikino moteris. – Rusijos saugumas neskyrė man jokių pinigų kelionei“.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Nors pareigūnai CNN nepateikė konkrečių duomenų, patvirtinančių žvalgybos bendruomenės teiginius, kad Rusijos saugumas finansuoja tokio pobūdžio operacijas, tačiau pažymėjo, kad pareigūnams pavykus nustatyti suteikiamą paramą, atvirojo kodo medžiagoje nesunku atsekti jų skleidžiamus naratyvus.

„Kai žinote, kas tie žmonės ir kaip jie susiję su Rusijos saugumu pagal tai, kuo jie užsiima, pasirodo, kad tai itin vieši veikėjai, – pažymėjo pareigūnas. – Todėl sakyčiau, kad tikrai nėra sunku sekti už virvučių.“

JAV pareigūnas atsisakė pasakyti, ar Rusija taikė tokią pačią taktiką bandydama daryti įtaką JAV rinkimams.

Žvalgybos duomenimis, rusų saugumas naudoja panašią taktiką siekdamas paveikti politinę nuomonę Rusijoje.

Pažymėtina, jog Rusijos žiniasklaidos veikėjas Antonas Cvetkovas, Rusijos saugumo nurodymu, taip pat organizavo protestus prie ambasadų Maskvoje, įskaitant JAV ambasadą. Protestuose buvo susikoncentruota į Rusijos naratyvą apie karą Ukrainoje, „propaguojamas „Ukrainos nacių“ naratyvas ir kaltinamos JAV bei jų sąjungininkės dėl vaikų žūties Donbase“, kartu slepiant Rusijos vyriausybės vaidmenį.

„Tų protestų tikslas iš tikrųjų buvo (...) skirtas parduoti karą Rusijos žmonėms“, – sakė JAV pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius