Nepaisant prašymo atidėti „Brexit“, ES siekia ratifikuoti „skyrybų“ susitarimą

Briuselio pareigūnai sekmadienį toliau tęsia darbus, siekdami ratifikuoti Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos sutartį, bloko lyderiams svarstant britų premjero Boriso Johnsono nenoriai pateiktą prašymą atidėti „Brexit“.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį derybų susitiko ambasadoriai ir aukšto rango pareigūnai iš 27 ES narių, o išvakarėse britų įstatymų leidėjai privertė B.Johnsoną išsiųsti Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui prašymą atidėti JK išstojimą iš Bendrijos.

„ES laiko visas galimybes atviras, tad buvo inicijuotas ratifikavimo procesas, kad pirmadienį jį būtų galima perduoti Europos Parlamentui“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES diplomatas.

„ES veikiausiai laikysis šios strategijos, kol britų pusėje atsiras aiškumo“, – pareiškė savo pavardės pageidavęs neviešinti šaltinis.

D.Tuskas praleis „kelias dienas“ kalbėdamasis su ES narių lyderiais, o diplomatai sakė, kad tai reiškia, jog britų parlamentas turės balsuoti dėl „Brexit“ sutarties dar nežinodami Bendrijos lyderių sprendimo dėl išstojimo datos.

„Tai buvo labai trumpas ir normalus ES ambasadorių susitikimas, kad būtų žengti susitarimo ratifikavimo ES tolesni žingsniai“, – po sekmadienio derybų žurnalistams sakė Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

Pasak diplomatų, šis ambasadorių susitikimas truko 15 minučių, o per jį buvo kalbama vien tik apie ES ratifikavimo procesą. Vis dėlto vienas iš jame dalyvavusių diplomatų sakė, kad buvo „atkreiptas dėmesys“ į B.Johnsono laišką.

M.Barnier, paklaustas, ar, jo manymu, ES lyderiai pritartų dar vienam „Brexit“ atidėjimui, atsakė: „Pirmininkas Tuskas artimiausiomis dienomis [dėl to] konsultuosis.“

Tvyranti nežinomybė

Šeštadienį britų įstatymų leidėjai pritarė pataisai, pagal kurią B.Johnsonas iš esmės buvo įpareigotas paprašyti pratęsti „Brexit“, kad parlamentas spėtų priimti teisės aktus, reikalingus įgyvendinti susitarimą dėl išstojimo sąlygų.

B.Johnsonas išsiuntė Briuseliui tokį laišką, bet atsisakė jį pasirašyti. Jis sako, kad atidėlioti „Brexit“ nėra reikalo ir planuoja pirmadienį pateikti parlamentarams savo išsiderėtą susitarimą.

Taigi, JK parlamentarams teks balsuoti nežinant, ar ES lyderiai sutiks atidėti „Brexit“, o jei leis, ar bus nustatytas jų prašomas terminas – iki kitų metų sausio 31-osios.

„Reikės atsižvelgti į tolesnius įvykius britų pusėje“, – sakė vienas ES diplomatas.

„Tai, kas buvo nuspręsta ketvirtadienį, lieka ant stalo. Britų parlamentas neatmetė susitarimo, tad kurso keisti nereikia“, – pridūrė jis.

Dar vienas diplomatas socialiniame tinkle „Twitter“ skundėsi, kad jo sekmadienio rytą sujaukė britų politiniai manevrai.

Austrų nuolatinio atstovo ES pavaduotojas Gregoras Schusterschitzas tviteryje pasidalijo sekmadienio ambasadorių susitikimo darbotvarkės nuotrauka.

„Kas gali būti geriau sekmadienio rytą už susitikimą dėl „Brexit“... ir tai vyksta tvyrant visai tai nežinomybei, kurią vėl sukūrė Bendruomenių Rūmai“, – parašė jis.

Šaltiniai iš ES sakė nesantys tikri, koks sprendimas dėl „Brexit“ termino pratęsimo bus priimtas. D.Tuskas kitą savaitę gali sušaukti ypatingąjį viršūnių susitikimą, bet diplomatai sakė, kad labiau tikėtina, kad viskas bus išspręsta rašytiniu būdu.

Diplomatų manymu, viršūnių susitikimo gali prireikti tik tokiu atveju, jei britų parlamentarai kitą savaitę atmestų „Brexit“ susitarimą ir atšauktų visą procesą. Bet koks ES lyderių sprendimas privalo būti vienbalsis.

„Jei parlamentas sako, kad jam reikia daugiau laiko, tada galėtų įvykti „techninis pratęsimas“ keliomis savaitėmis. Tam veikiausiai būtų pritarta. Tikrai nenorime rizikuoti [„Brexit“] be susitarimo dėl kelių papildomų dienų“, – kalbėjo vienas Bendrijos diplomatas.

Rinkimų perspektyvos

Jei britų parlamentas atmes susitarimą, ES lyderiai veikiausiai norės surengti susitikimą, kad aptartų, ar verta duoti Londonui daugiau laiko, kad iš aklavietės norinti išeiti JK galėtų surengti rinkimus arba antrą „Brexit“ referendumą.

Anksčiau šią savaitę ES ir JK derybininkai pranešė pasiekę susitarimą dėl „Brexit“ sąlygų, o ketvirtadienį per Bendrijos viršūnių susitikimą jam pritarė bloko šalių lyderiai.

EP pradės savo ratifikavimo procedūras pirmadienį, bet JK Bendruomenių Rūmai, atmetę pernykštį „Brexit“ susitarimą, dar turi abejonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius